Császármetszés utáni problémák fasciális szemléletben

Napi kisokos….Tudtad?
“#császártények #CAM2019 #hegtudatosság
A közhiedelemmel ellentétben a külső heg szépsége nem mutat semmit abból, ami a felszín alatt történhet(ett) testeddel. A #császármetszés hege ugyanis rövid, de akár hosszú távon távoli fájdalmakkal járhat, mi több, a vele összefüggő fájdalmak 90%-a nem lokálisan a hegnél jelentkezhet testedben. A császármetszés nagy hasi műtét, akár 10-20-30 évvel a műtét után is jelentkezhetnek vele összefüggésben problémák – az összenövések “farvizén” – a hasűri #összenövések pedig 10-ből 7 császárral szült anyát érintenek.” ( Császárvonal cikk https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=655351584905803&id=369521403488824)

Amikor a Fascia megsérül, ilyen esetben,mint császármetszés átvágják, a kollagén rostok vastagabb szinten regenerálódnak, heget hoznak létre. Ezzel berövidül a Fascia helyi szerkezete és az egyensúly- tenszegritás felborul. Ez azt fogja eredményezni, hogy más helyen is húzódni fog a rendszer és tudjuk, hogy ilyen esetben a fájdalom, probléma máshol fog mutatkozni, mint ahol a gyökérprobléma van. Ezért lehet sok kismamának a császár után gyomorproblémája, fàjhat a lapockája, állkapocs feszülése, akár migrénes fejfájás is kialakulhat belőle.A nem hozzáértő, aki nem fadviális szemléletben gondolkodik, az helyileg kezeli a problémát, ami csak részlegesen oldódik ilyenkor meg. A fasciális kezeléseknek és a tornának az a célja, hogy ezeket a gyökér problémákat kioldja és egy hosszútávú, akár végleges megoldást nyújtson a páciens számára. A Fascia torna folyamatosan karbantartja a rendszer egészét és segîti az egész test kollagén, elasztán képződését, megújulását. A fasciális kezelések, mint pl.a Craniosacralis Bodywork érintés pedig a hegkezelés helyi és egésztestes megoldásában segît. Keress bizalommal: www.craniomassage.info
Ha szeretnéd megtanulni ezeket a módszereket a honlapon találsz további információt.

Hamstring (Combhajlîtó izom) nyújtása

Hamstring ( Combhajlîtó izom) nyújtása párban

Mi is ez az izom csoport?

A hamstring izomcsoport döntően a csípőnk hátrafeszítéséért és a térd behajlításáért felelős három izomból áll. Ezen izmok nagyrészt az ülőgumónkon, kisebb részt a combcsontunkon erednek, és a lábszárcsont fejének két oldalán tapadnak.

Az hamstring izmok sérülései: húzódás, szakadás, tapadásnál lévő szakításos törés és  konkrét trauma nélküli megjelenés.  A konkré trauma általában aktív sport közben jelentkezik. Ilyenkor a konkrét sérülés a hirtelen kialakuló nagyfokú fájdalom, duzzanat, véraláfutás utalhat a traumás eredetre.  A szindróma spontán (konkrét trauma és sérülés nélküli) kialakulására több teória is létezik. Egyesek a csípő és térd feszítő és hajlító antagonista (egymás ellen dolgozó) izmok  beidegzésének diszharmonikus együttműködését tartják az alapvető problémának . De a myofasciális feszültség is okozója ennek a traumának a kialakulásában.

Vezető tünettan a fájdalom, mely lehet görcsös, szúró, feszítő, nyilalló is. Az éjszakai fájdalom megjelenése sem ritka jelenség. A fájdalom helye a fartájék, ülőgumó, a comb hátsó, belső része mely egészen a térdízület alá is terjedhet. A fájdalom a farból a lábon túl a derékba is sugározhat, îgy megtévesztett az egyént a gerincbetegségek tüneteit (lumbágó, isiász) utánozva. De a triggerpontok hosszabb ideig tartó lehajlás, kényelmetlen, kemény alapú széken való üldögélés, keresztbe tett lábakkal való üldögélés után, alatt ugyanúgy bejelezhetnek. A fasciális ismeretek alapján viszont távolabbi izomcsoportok, Fascia befeszülései is okozhatják a problémát.

A Hamstring szindróma gyakran összetéveszthető a már jól ismert gerincbetegségekkel, a piriformis szindrómával, a gyermekkori növekedési fájdalommal, illetve két ritkább szindrómával az ülőgumó szindrómával és a Lombard’s paradoxonnal.

A fasciális nyújtásban nem nagy erővel, hanem kicsi mozdulatokkal és csavaró mozdulatokkal nyújthatjuk többek között ezt az izom csoportot, ha páros gyakorlatokat végzünk. Erre példa Marcus Rossmann tanárom videója:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2187492434846857&id=415990305121719

Egyéni nyújtásnál viszont alkalmazhatjuk ezt a változatot:

Vagy a hengerezést a comboknál

Annak kiderîtésére, hogy tényleg hamstring problémánk van bîzzuk szakemberre, mert előfordulhat, mint feljebb îrtam, hogy más eredetű a fájdalom megjelenése és mielőtt ártanánk magunknak jobb erről tájékozódni.

 

A felvételeken végzett gyakorlatokat mindenki saját felelősségére végezze el, semmiféle felelősséget nem vállalok az esetleges sérülések kialakulásáért, okozásáért.

A mélységek ideje

A mélységek ideje van. Ami eddig a tudatalatti részeinkben volt, az most feljön a mélyből és ráláthatunk arra, hogy mit nem akartunk eddig észrevenni a működéseinkben. Mintáink, játszmáink, megszokásaink mind meg tudják mutatni nekünk most, hogy minek gondoltuk magunkat eddig és kik vagyunk amúgy igazán. De hát ezt keressük egész életünkben …Mielőtt az elme feladja küzdelmét és akarását, hogy teljesen kontroll alatt tartsa a valódi lényünk kiteljesedését dühöng, hisztizik, lázad îgy vagy úgy. Valaki belül magában, valaki kîvül másokkal. Érzi, hogy elveszît valamit, amit eddig birtokolt- szerinte, és ettől szinte megőrül. Mindenki átmegy ezen a folyamaton, életében akár többször is. A külső megnyilvánulása lehet, hogy nem ilyen teátrális, mint Jézusé volt, de ha belenézel magadba, tudod pontosan mire gondolok. A boldogság ezen folyamatok után mást fog jelenteni számodra, mint addig. Nem fogsz erőltetni dolgokat, stb., megengeded magadnak, hogy történjenek veled az események, amelyekben már tudatosan benne leszel, lágyabbá válsz, megértőbbé másokkal, érezni fogod a határaidat és tiszteletben fogod tartani mások határait is, mész az Utadon erőlködés nélküli elfogadásban. Tudjad, hogy párod, társad ugyanîgy benne lehet egy ilyen folyamatban ..akkor ne harcolj vele, csak gyengéden mutasd meg határaidat. Tudd, hogy dühe sohase ellened szól, hanem a kétségbeesett elme megnyilvánulása, mert nem kaphatja meg azt, amit akar. Tanács: mozogj, sétálj, végezz energetikai gyakorlatokat és merülj el Önmagad Csendjében. Ez segît lelassulni, és az egész folyamat megélését lelágyîtani. Szeresd a mélységeidet, ne félj a Sötétségtől, mert anélkül nem láthatnád meg a Fényt. Nincs ellenség, csak a saját akarásunk, félelmeink, ragaszkodásaink okoznak fájdalmat nekünk. Ez a sötétség. A szîved és mindenki más szîve is örökké tiszta és fényes. Ezt lásd minden pillanatban. ♓😍🌸

Craniosacralis bodywork tanfolyamok bárhol

 

 

 

 

“Úgy gondolom ez a tudás hasznos lehet a továbbiakban is (hiszen ezzel múlt el korábban az idegesítő füldugulásom, most pedig a kettős látásom szűnt meg!) tehát biztosan jótékony, pedig kissé szkeptikusan hallgattam az előadást de rövid idő alatt átértekelődött bennem minden mert saját magamon is ereztem a hatását.” (Dia az 1. tanfolyam után)http://craniomassage.info/velemenyek/

Húsvét margójára

A Húsvét nem a keresztről szól nekem, nem arról, hogy Jézust megfeszítették, hanem arról, hogy volt egy ember, aki felvállalta az életfeladatát, önmagát, és megmutatta nekünk azt, hogy az elmúlás csak egy új dolog kezdete. Emberként élünk itt a Földön, ami félelemmel, fájdalommal jár, de mindegyikünkben van egy rész ( lélek, szellem, stb), amelyik pontosan tudja miért vagyunk itt és szabad, minden korláttól mentes…És , hogy beavatódunk azon által, hogy ezt felismerjük…Nekem erről szól a Húsvét, erre emlékeztet, hogy ne felejtsem el..

I’M FREE

( a film: Az angyalok városa, zene: Sarah Mclachlan – In The Arms Of The Angel)

Gyógyîtásról, tanîtásról

Muszáj ezt most már leîrnom, mert szeretném, ha megértenék az emberek a gyógyîtas, gyógyulás lényegét… Több embertől kapom a kérdést, hogy nem tud mind az 5 napon részt venni, mert valami közbejött neki…. nem lehet e menet közben bekapcsolódni… nem lehet e privát órákban megtanulni a képzést….NEM…Értsük meg, hogy a képzéseink pont arról szólnak, hogy lassuljunk le, ne a technikát keressük, hanem lássuk meg a saját belső Forrásunk ( testintelligenciánk) és az Univerzum kapcsolatát.
Felejtsük el az akarást, gyakoroljuk a megengedést, ne keressük az okokat, legyünk a Jelenben és tanuljuk meg az őszinte odafigyelést a másik és önmagunk felé. Mindez egy olyan technikai háttérbe beleötvözve, amiben még is szabaddá válhatsz a technikától.
Nem hiszek abban, hogy két nap alatt gyógyîtó- kezelő lehet valaki, mert megtanult valami technikát. Itt ugyanúgy emberi sorsokkal találkozunk, mint az orvosok. Felelősséget és alázatot kell gyakorolnunk minden egyes kezelt esetében.
Valódi kezelővé válás egy hosszú folyamat, amelyben sokmindent meg kell értenünk magunkról. Mert különben nem láthatjuk meg a másikat. Ne akarjunk sémák szerint működni, ráhúzni valakire egy sémát, címkét, hogy ezért még ezért lettél beteg, mert még 1000 embernek emiatt alakult ez ki. Ez nem ilyen egyszerű, de ugyanakkor még sem bonyolult, de ezt most nem fejteném ki. Csak el kell fogadni azt a tényt, hogy “mindenki egyszeri és megismételhetetlen”( Biegelbauer Pál). Amîg ezt nem értjük meg és nem bîzunk a saját lényünkben, hogy az pontosan tudja mit kell tennie, csak néha elfelejti, addig nem érthetjük meg a gyógyîtást sem…
Döntsd el mit szeretnél? Hosszútávon gondolkozol, és a problémák gyökerét szeretnéd mielőbb feloldani, ami néha lassan folyamat vagy látványos gyógyîtást akarsz, amiben minden Happy- nek néz ki, de valójában nem értél le a mélybe, csak egy újabb önámîtásba menekültél. Hát ennyit mára….amen

Felébredés az álomból…avagy nem hazudsz többé magadnak

Ahhoz, hogy tisztán láss fel kell adnod személyes illúziódat. Be kell ismerned magadnak, hogy hol hazudsz, csúsztatsz, hol szépîtgeted a történeteidet…Ez sok esetben fájdalmas és kemény, hiszen felébredni az álomvilágodból bizonytalanságot adhat az életedben. Talán azt érzed elveszîted azt, amit eddig biztonságnak gondoltál, talán azt érzed, hogy most üres lettél. Ott ülsz és nincs már ott az, ami addig betöltötte a lényedet, gondolataidat. Rálátsz a játszmáidra, működésedre, és tudod, hogy már nem akarod ezt tovább, mert ez nem vagy Te. A Te kérdés még lehet, hogy nem látszik tisztán, de már tudod, hogy mit nem akarsz, mi az, amit nem engedsz meg magadnak, mert megint hazudnál. Megjelenik az elengedés, amit nem erőltetsz, hanem megtörténik. Még valahol visszalépnél, de még sem azt választod. Érzed a szálakat, amik bekötöttek és húzódnak kifelé, talán még nem szakadtak le egyből, de ahogy húzódnak egyre jobban, úgy érzel egy más szabadságot, a tested is egyre könnyebb, mintha mázsás súlyt vennének le rólad. Elmaradnak emberek, kapcsolatok, hirtelen és könnyedén, szeretetben, de elmúlásban. Tisztul az égbolt, és újra Magad leszel nyitottan és szabadon. Még néha vissza akarsz esni az álomba, amit előtte felépîtettél, de már nem teszed meg, csak látod Őt, aki ezt akarja benned. Aztán megerősödsz és elkezdesz Élni. Úgy, ahogy Te vagy. A határaiddal, a nyitottságoddal, az őszinteségeddel. Soha többé nem akarsz hazudni magadnak. Felébredtél az álmodból. GB

Fejfájás, fogcsigorgatás, derékfájás 1 rész

Mitől alakulhat ki a fejfájás, nyakfájás, derékfájás, fogcsikorgatás, stb?

A testünket behálózza egy az izmokat, csontokat, szerveinket körülvevő hártyaréteg, amit fasciának, kötőszővetnek, hártyarétegnek(agyhártya, mellhártya, hashártya) hívunk. Ez valójában egy rendszer, úgy kell elképzelni, mintha egy harisnyába lennénk beburkolva. Kapcsolatot képez a szervezetünk részei között, támaszt, összeköt és formát ad. Információs rendszerként az idegrendszerünkkel is össze van kötve, de a benne keletkező információt 3szor gyorsabban juttatja el a test különböző pontjaira, mint az idegrendszer, második idegrendszernek is hívják újabban a kutatók.

Ezen keresztül kommunikálnak a részeink egymással                                                        ( http://craniomassage.info/fascia-melyszovetek-avagy-a-fiatalsagunk-energetizaltsagunk-kulcsa/)

Információs rendszerként az idegrendszerünkkel is össze van kötve, de a benne keletkező információt 3szor gyorsabban juttatja el a test különböző pontjaira, mint az idegrendszer, második idegrendszernek is hívják újabban a kutatók.

Ez a hártyarendszer kollagénrostokból, elasztinból épül fel és ha egészséges, akkor a rétegek egymáson könnyedén el tudnak csúszni, így megadják testünknek a rugalmasságot, könnyűséget, laza, de erős vázat. Ilyen állapotban ad rugalmasságot az izmainknak is, mint egy rugalmas háló.

Azonban, ha blokk (fizikális vagy mentális) keletkezik a testünkben, akkor letapadás alakul ki benne, összugrik, kiszárad, és elkezdi összehúzni a vele kapcsolódó részeket, izmokat, szerveket, csontokat. Ezért, amikor izomfájdalomról beszélünk, vagy egyéb testi fájdalmakról, akkor tulajdonképpen ez a hártyaréteg (fascia), feszülésének okairól beszélhetünk. Ezért nem mindegy, hogy aztán hogyan kezeljük ezt a problémát.

De még nézzük meg, hogy ez milyen tüneteket produkálhat, ha blokk keletkezik benne:

fejfájás, migrén, állkapocsizületi bántalmak, derékfájás, nyakfájdalmak, hátfájás, fülzúgás, általános rossz közérzet, enerváltság, tanulási nehézségek, magas vérnyomás, stb (http://craniomassage.info/cranio-sacralis-biodinamika/)

Ha az állkapocsízület befeszül, akkor a fogak helyzete is megváltozhat. Ezzel egyidejüleg az agyi idegek lefutása is blokkolódik, így akár ebből egy emésztőrendszeri probléma is adódhat. Sok esetben ennek az okát- elsősorban a hagyományos orvoslásban- a gyomor-bélrendszernél  keresik, pedig a nyak-álkapocsízület feszülése miatt a bolygóideg ( nervus vagus) lefutása blokkolódott. Ha viszont ellazítjuk ezt a területet, akkor megszűnhetnek akár azonnal ezek a problémák…

Ahol az ugyanazon rétegben elhelyezkedő fasciák rostjai egy irányba futnak, ott úgynevezett fasciavonalak, fascialáncok alakulnak ki. 

Ezeke a láncok összekötik a testünk elülső és hátulsó oldalát, keresztirányban, és azonos oldalon is. Így egy egyensúlyi rendszer alakul ki közöttük, amit tensegrity modellnek is nevezünk. Ha ebben az egyensúlyi rendszerben blokk keletkezik, az kihat a vonal-lánc mentén levő összes helyre és emiatt lehetséges, hogy egy nyakfájdalom, fejfájdalom igazi oka-blokkja akár a test hátulsó feléből vagy a deréktájből is származhat.

 

 

 

 

A hátsó fascialánc a talptól indul el és a végén a test hátulsó részén végigfutva éri el a koponyát (lsd ábra), majd a fejtetőn folytatva a szemöldök vonala alatt a koponyán belül az ékcsonthoz kapcsolódik. Amikor a comb hátulsó része vagy a lábszár megrövidül, vagy megfeszül, akkor az egész háti fascia rész befeszül, kihat így erre az egész előbb felsorolt vonalra egészen az ékcsontig. Ha az ékcsont mozgása akadályozott, akkor mondhatjuk, hogy az egész koponyacsonti rész akadályozott lesz a mozgásában és a koponyán belüli hártyarendszer is, plusz az agyi idegek működése is. Sok esetben a fejfájás ebből a tényből alakul ki.

A fejfájásnak még olyan okai is lehetnek, hogy akadályozott az epe-máj működése (nyakfeszülés, bordafeszülés miatt).

De mi a megoldás ezeknek a feszüléseknek a feloldására?

Ha hagyományos masszázst vesszük igénybe azzal bizonyos fokig feloldjuk ezt a fascia feszülést, de igaziból a vérkeringést fokozza főleg és az izmokat stimulálja, ami ideig-óráig hat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem tartósan. Ezért lehet az, hogy bár jó erős masszázst kérünk vagy kapunk, ami akkor jól eshet a testünknek, de akár már aznap visszatérhet a feszülés az adott részen.

A fascia egy érzékeny hártyaréteg, ami nem szereti a nagyon erős manipulációt. Ha belegondolunk abba, hogy az idegrendszerünk pont az erős behatásokra reagál feszültséggel, akkor már érthetjük az előzőekben leírtak alapján, hogy ez a rendszer miért a gyengédebb érintést szereti. Az ölelésben mindenki elllazul, míg a szorítás ellenérzéseket okoz bennünk. Ha gyengéden manipuláljuk ezt a hártyaréteget, akkor az azt közvetíti az idegrendszer felé, hogy “nyugi, biztonságban vagy, nem kell védekezni”.

Ezzel elindul a kioldódás folyamata és a mély blokkok is fel tudnak oldódni. Ha a kezelő ezt a test teljes figyelmével, annak jelzéseire figyelve végzi, úgy, ahogy annak jó, nem belelvíve a saját elképzeléseit a másik ember gyógyulásába, akkor azzal az egész mély blokkok is feloldódnak és a test elkezdi önregenerációs folyamatát. Így egy tartós gyógyuláshoz jutunk, ahol fokozatosan oldódik fel a blokk, rétegről rétegre, okról, okra. És a gyógyulás tartós lesz, mert egyidejüleg a mentális (érzelmi) blokkok is oldódnak vele, ami az eredeti ok volt.

Maga a kezelés végtelenül gyengéd mozdulatokból áll, figyelve folyamatosan a páciens testének jelzéseit. Néha úgy tűnik, hogy nem csinálunk semmit, de a mélyben levő történések néhány alkalom után felszínre jönnek, és meglátjuk, hogy megjelenik bennük, az életünkben a belső nyugalom, kiegyensúlyozottság. A fejfájásunk akár egy alkalom után elmúlhat, de ne várjuk azért azt, hogy minden azonnal megoldódik. A betegségnek is van egy kialakulása, a gyógyulásunkhoz is kell idő. legyünk önmagunkkal türelmesek…

folyt.köv.