A relaxáció és a légzés szerepe a meditációban és az öngyógyításban

Gabriella Szommer fényképe.

RELAXÁCIÓ ÉS a LÉGZÉS
A relaxáció annak a képessége, hogy elengedjük a fizikai testünk, a légzésünk, a mentális hozzáállásunk és az életmódunk összes feszültségét. A relaxáció segíteni tud, hogy csökkentsük a stresszt és a mindennapi élet nyomását.
A relaxáció során 4 területnek kell a mesterévé válnunk:
1.Felszíni relaxáció: csak a bőr felszíni relaxációja
2.Mély relaxáció: az izmok és inak megnyugtatása mély tudatossággal.
3.Szervi relaxáció: a belső szervek ellazítása.
4.Lélegzet relaxáció: a lélegzés lelassítása és a belső chi relaxálása.

A LÉGZÉS
A légzés a kapocs a külvilág és a belső világunk között. Megfigyelhetjük, hogy stresszhelyzetben gyorsabban lélegzünk, míg meditatív állapotban akár meg is állhat a légzésünk. Ezért funkcionálisan, attól függően, hogy mit szeretnénk elérni a testünkkel-feltölteni, vagy lenyugtatni-többféle légzést különböztetünk meg.Van olyan légzés, amely segíti a visszaemlékezést egy-egy élményre és hirtlen oldja a blokkot pl. transzlégzés, avagy a jógánál, chikungnál a mozdulatok és légzés egysége teremti meg a harmóniát a testen belül.
A meditációinkban, öngyógyításainkban a testi relaxáció által az is a célunk, hogy nagyon finommá váljon a légzésünk. Mivel a gondolataink sokasága és a légzésünk is összefüggnek, ezért fontos megtanulni a lágy, finom légzést. Így tudatosabban tudunk befelé, azaz magunkra a belső folyamatokra figyelni. Ez eltarthat egy ideig, azaz amíg le tudjuk nyugtatni. Lenyugtatni a légzést azt jelenti, hogy nagyon lassan,megfontoltan lélegzünk. Legtöbbször hasi légzést végzünk a légzés lelassítására.A folyamat alatt teljesen tudatában vagyunk a lélegzésünknek. Belégzés során az egész világot engedjük magunkba. Nagyon könnyen meg tudjuk állapítani, hogy a lélegzésünk nyugodt-e, még pedig úgy, hogy megszámoljuk, hányszor lélegzünk egy perc alatt.
1. Az átlagos nyugodt légzés tartománya az egy perc alatti 5-10 lélegzet.
2. Az 1-5 percenkénti lélegzet egy nagyon jó meditatív állapot jelent
A légzés tudatosításával életünk iránya is fókuszáltabbá válhat.
Kipróbálhatjuk azt, hogy milyen amikor szünet nélkül, azaz összekötve lélegzünk, az milyen hatással van a testünkre.
A lélegzés a magyar nyelvben nagyon szépen kifejezi a LÉLEK-zet, szót, így nem furcsa, hogy segít nekünk a befelé figyelésben is.
(Thay Hang Truong tanítása alapján írta Szommer Gabriella)

Gabriella Szommer fényképe.