Fascia-mélyszövetek és a fiatalságunk, energetizáltságunk

A Fascia a testünkben az a kötőszövet, hártyaréteg, amely körülveszi a szerveinket, csontjainkat, izmainkat, nélküle testünk összeesne.

Egy olyan egységes hálózat, amelyben a sejtek folyamatosan kommunikálnak egymással a testben levő folyamatokról. Az információ átvitele 3-szorosan gyorsabb a test pontjai között, mint az idegrendszer esetében. Ezért szokták második idegrendszernek is hívni.

A fascia – a kötõszövet egy különleges formája – elsösorban a test funktionális egységei között képez hidat. Belsõ kapcsolatot, mintegy háromdimenzionális hálózatot teremt koponyától a talpig. Ugyanakkor biztosítja a belsõ tagozódást, mivel egyenként beburkolja az organizmus alkotóelemeit és így rétegekbõl, kamrákból álló labirintusra osztja azt. Ezzel megadja az izmok, szervek, csontok, az agy és az idegrendszer tartását, elrendezését. Valójában a fascia az, ami egyenesen megtartja az emberi testet. Úgy működik, mint egy feszítőkötél, gondoskodik a húzóerőről minden irányba. Beborítja az izmokat és megalkotja a kötelek és emelők rendszerét, amely megteremti a test mozgatásának és a végtagok emelésének lehetőségét. A csontjaink úgy viselkednek, mint a tartóoszlopok – hozzájuk kapcsolódnak az izmok és a fascia – az izmok gondoskodnak a mozgásról, a fascia teremti meg a húzóerőt, és a feszítést.

Fő alkotója az kollagén, elasztin és a reticulin rostok. Folyamatos áramlásban, mozgásban van és szállítja a folyadékot (többek között az agyi-gerincvelői folyadék is ide szívódik fel) a testben és tartja rugalmasan azt. Így a rugalmas testünkért is ez felelős ( plusz ráncosodás-kollagén…)

A vérerek „benne” futnak és az akupunktúrából ismert meridián csatornák is ezen keresztül hálózzák be a testünket.

Amennyiben kiszárad, mert pl.túledzünk nyújtás nélkül, kevés folyadékot iszunk, nem relaxálunk eleget, akkor megrövidülhetnek, összetapadhatnak a fascia láncok és ez mozgásszervi panaszokhoz vezethetnek. Energetiai rendszerünk állapotát (meridináok,stb.) meghatározza a fasciánk feszültségmentes állapota.

Érzékeny a hőingadozásra, ezért hideg időben többet kell foglalkozni vele, ami azt jelenti, hogy többet kell nyújtanunk rá (nem az izmokra), meleg folyadékot kell innunk, szaunába járnunk, relaxálnunk. Az energetiai blokkjaink is visszavezethetőek a fasciánk blokkjaira. Így a fascia egészségi, rugalmassági állapota meghatározza testünk állapotát és a korunkat is.

A keleti gyógyászatban mindig kihangsúlyozzák az ellazultság állapotának fontosságát minden mozgás után ( Sawasana póz, relaxáció, meditáció). Bizonyos chikung gyakorlatok az inak-izmok gyakorlatában valójában a fasciát nyújtják ( kellene), és az izom meridiánok is ezeken a fascia láncokon keresztül futnak. Az Aranyharang chikung gyakorlásban pedig kimondottan a pólyák (fascia más néven) közötti üregek energiával való feltöltésével foglalkoznak, ami valójában a fascia rétegek közötti feszülések megszüntetése, rugalmassá tétele, ahol a folyadékok állandó áramlásban tudnak lenni…

(A video-n Tom Myers beszél ezekről a problémákról-ő az egyik leghíresebb fascia kutató)

Egy teljesen önálló egységként működő rendszerről beszélhetünk a fascia esetében, amely úgy működik, mint egy önálló szerv.

Amennyiben stressz vagy egyéb trauma hatására befeszül, akkor a test összes pontja értesül róla. Ilyen esetben előfordul, hogy maga a befeszülés, blokk más területen is megjelenik, és akár más területen is fájdalmat érezhetünk.

Ezért van az, hogy az oszteopátiában, Craniosacralis Biodinamikában, és olyan manuális technikákban, ahol a fascia kezelése, feloldása, stb. történik nem csak az érintett területet kezeljük. Az izomfeszülések, szalag húzódások a fascia hálózatban keletkező blokkok miatt alakulnak ki illetve adódnak tovább.

Ezért nem tartós az a gyógyítási technika, amelyik csak az izommal, stb. foglalkozik és nem figyel a fasciára, annak a feszültség mentesítésére.

Azt kell elképzelni, hogy az egész fascia rendszer egy pókhálóként szövi át a testtünket (tensegrity modell).

tensegrity5 https://www.anatomytrains.com/fascia/tensegrity/

A fasciánk egy érzékeny, sérülékeny „szervünk”, amelyre vigyáznunk kell, ha szeretnénk megőrizni az egészségünket, fiatalosak maradni és rugalmasak lenni. Sokféle technikával tudjuk segíteni az egészséges állapotát, mint a legrégebbi módszer az oszteopátia( 1900-as évek) és Craniosacralis Biodinamika (1900-as évek elejétől), Rolfing módszer, Testszobrászat, Bowen terápia, fascia hengerek és mozgásokban pl. a Fascia-fittness., Taichi, lágy chikung, lágy jóga,  Integrál Taichi

Ajánlott oldalak ezzel kapcsolatban:

http://www.osteodoc.com/philosophy.htm

http://craniomassage.info/cranio-sacralis-biodinamika/

http://bodysculpting.hu/testszobrasz-muhely http://rolfing.org/

http://www.hetholdhaz.hu/wp-content/themes/hetholdhaz/get-service.php?id=153

http://de.fascial-fitness.com/de/

http://www.oriolus-med.hu/webshop/index.php?cPath=204