Integral Meditáció


A testünkben zajló folyamatokra ritkán figyelünk, így alapvetően a “testtudatunk” is egy újfajta érzékelés lehet bizonyos erre irányuló gyakorlatok közben. Amikor a gondolatainkat le szeretnénk csendesíteni, először fókuszunkat a testre, majd a légzésünkre kell irányítani. Ez a két dolog lenyugtatása segít nekünk abban, hogy az elménkben zajló párbeszédek, stb. lassanként lecsendesedjenek, ne zavarjanak bennünket.
A meditáció nem más, mint a belső csend “meghallása”. A szavak mögötti üresség, hallgatás…a zene közbeni szünet…a teljes éber tudatában levés…amikor egyszerre érzékelünk mindent, még sincs beszéd…a mozgás a mozdulatlanságban…aktív nemcselekvés…
Sokféleképpen fogalmazhatjuk meg ezt az állapotot, de semmiféleképpen sem az alvás, relaxáció…Az ellazulás a része, de nem a folyamat maga.
Ahhoz, hogy elérjük a meditációs állapotunkat a testünket meg kell ismernünk. Tudnunk kell, hogy miből vagyunk, hol vagyunk és el kell lazulnunk.
Amikor testünk ellazul, akkor a légzésünk is lenyugszik. Ha a légzés lenyugszik egy mélyebb tudati állapot következik be, ami már hasonlít a meditációhoz. Ebben az állapotban a gondolatok is elkezdenek eltűnni. Ezt különféle tudományos kísérletekkel is bizonyították. Aztán beléphetünk egy mélyebb állapotban, amelyben a figyelem folyamatosan jelen van. Ez hozza meg a JELENLÉT állapotát. És elkezdődik az átalakulás, amely hosszabb távon tartós öröm, harmónia állapotába való kerülést eredményezhet…

De ehhez először tudnunk kell mit is szeretnénk, hova is tartunk…
Ez olyan, mint az autóvezetés…kell egy autó, tudnunk kell hova megyünk, hol tartunk(térkép), az éber állapotot fenn kell tartani ( körülöttünk levő tér , többiek érzékelése), megállók, jelzőrendszerek, jelek érzékelése,és még sok más….

Így tehát a gyakorlás közben tudnunk kell:
-hol is vagyunk (mentálisan)
-milyen állapotban van a testünk (energia, légzés)
-milyen segéd módszereket használhatunk a folyamat során
-hogyan tartható fenn tartósan az állapot…

Először meg kell tanulnunk relaxálni, azután helyesen lélegezni és ellazulva ülni tudni. Ez mind munka. Addig, amíg fáj a testünk az ülés folyamán, addig nem tudunk a nyugalmi állapotba kerülni és így a hétköznapi életünkbe sem tudjuk átvinni a nyugalmi állapotot. Ezért fontos, hogy bizonyos testi gyakorlatokkal erősítsük, segítsük a testünket. Energia hiányos és merev testtel nem lehet dolgozni, mivel a meditáció végső soron egy finomítási művelet is. Ezért javasoljuk azt, hogy mielőtt leülünk vizsgáljuk meg az állapotunkat és végezzünk energia felkeltő gyakorlatokat, majd egy rövid relaxációt.

A meditációra sokféle módszer van:
-vizualizáció
-fókuszálás
-mantra recitálás
-megerősítés
-üresség gyakorlata

A módszerek közül csak gyakorlás útján tudjuk kiválasztani azt, amely számunkra a legmegfelelőbb. Nincs egyetemes törvény, hogy melyik a legjobb, de arra mindenképp figyeljünk, hogy olyat válasszunk, amely nem elvisz ebből a világból, hanem itt tart a JELEN ÁLLAPOTBAN…Nem egy újabb álomképet akarunk hajkurászni, hanem megtanulni kezelni a hétköznapi tudat állapotunkat, amihez először le kell ülnünk és befelé, önmagunkba figyelnünk…

Ősztől ismét lesznek meditációs estéim, amire sok szeretettel várlak !