A Fascia állapota lehet a kulcs a jobb egészséghez? The New York Times magazin cikke magyarul

New York, 2023. szeptember 11-19.
“Az elmúlt években a fascia – az izmokat, csontokat és szerveket körülvevő és összekötő kemény, rugalmas szövet, mint a ragasztófólia – ápolásának a koncepciója áthatotta a fitnesz- és wellnesskultúrát. A pilates oktatók és masszázsterapeuták ajánlják a fascia rugalmasabbá tételét, az olyan termékek pedig, mint a msr hengerek , a masszázspisztolyok és a „fascia blasterek”, azt állítják, hogy javítják otthon is a fascia egészségét.

„A fascia, mint divatszó valóban exponenciálisan terjedt el” – mondta Christopher DaPrato, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem fizikoterapeutája, aki a fascia és a sportteljesítmény közötti kapcsolatot tanulmányozza.

A 2000-es évek elejéig az orvosok úgy gondolták, hogy a fascia csak a fontosabb testrészeket veszi körül. Azóta a kutatók felfedezték, hogy a kötőszövet létfontosságú szerepet játszik működésünkben, és kulcsfontosságú a rugalmasságban és a mozgástartományban.

Új kutatások azt sugallják, hogy a fascia gondozása segíthet a krónikus fájdalom kezelésében , valamint javíthatja az edzés teljesítményét és az általános jólétet.

Még mindig az elején járunk” a fascia megértésének – mondta Helene Langevin, az Országos Egészségügyi Intézet Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Központjának igazgatója. „Ez a test egy olyan része, amelyet sokáig elhanyagoltunk.”

Két formája van a fasciának: sűrű és laza. Mindegyik típus kulcsfontosságú a mozgás megkönnyítésében . Az erős kollagénszálakból készült sűrű fascia segít testnek formáját adni. Helyén tartja az izmokat, a szerveket, az ereket és az idegrostokat. Segíti az izmok összehúzódását és nyújtását, valamint stabilizálja az ízületeket. A csúszósabb, laza fascia lehetővé teszi, hogy izmaink, ízületeink és szerveink jól megolajozott gépként csússzanak és csússzanak egymáson.

2007-ben Carla Stecco az olaszországi Padovai Egyetem anatómia professzora megállapította , hogy a fascia idegvégződésekkel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy fájdalom forrása is lehet. Minél hosszabb ideig sérült vagy gyulladt, annál érzékenyebb lesz.

Ha hosszú ideig ülünk, a fascia megrövidül, túlságosan merevvé válhat, és megszilárdulhat, ami összenövéseket képez, amelyek korlátozzák a mobilitást – mondta David Krause, a Mayo Clinic fizikoterapeutája. Idővel az inaktivitás arra is késztetheti a fasciát, hogy átformázza magát . Ha a legtöbb napot a számítógép előtt görnyedve töltünk, a nyak és a váll izmait körülvevő fascia megváltozhat, így a testtartásunk görbültté válik.

A fascia károsodhat ismétlődő mozgások, krónikus stressz, sérülés vagy műtét következtében is – ha begyullad, túl merev vagy összetapad. És az életkorral megmerevedik.

Végül, mivel rostmátrixból áll, az egyik testrészben túl rövid, merev vagy összetapadt fascia fájdalmat és működési zavarokat okozhat másutt, becsípődik vagy rossz irányba húzza – mondta Dr. Stecco. A test úgy is tud kompenzálni, hogy megváltoztatja a mozgását, ami más problémákat okoz.

Nehéz lehet megállapítani, hogy a fájdalom a fasciából vagy az izmokból és ízületekből származik-e. Általában az izom- és ízületi problémák annál rosszabbak, minél többet mozog, míg a fascia fájdalma mozgással csökken.

A leghatékonyabb módja annak, hogy a fascia masszív és rugalmas maradjon, ha aktív marad. A szakértők néhány konkrét dolgot is javasolnak.

Az ellenállásios edzés erősen tartja a fasciát, mondta Dr. Langevin. „A gyenge izom nem fog jó munkát végezni a fascia mozgatásakor és mozgósításában” – mondta, és a merev és megdermedt fascia sem segíti az izom munkáját. – Szükségük van egymásra – mondta. „Ha az egyik elkezd fejlődni, az segít a másiknak.”

Dr. DaPrato elmondta , hogy a különféle mozgásokat magában foglaló gyakorlatok – mint például a tánc , ugrás, tenisz és úszás – szintén segítenek a fascia csúszósságában. . Az ugrálással járómozgások különösen hatékonyak a fascia egészségének megőrzésében.

„Az ugrás például egy csodálatos mozgás” – mondta Robert Schleip, a németországi Ulmi Egyetem Fascia Kutatócsoportjának igazgatója.

Azok számára, akik mostanában nem voltak aktívak, fontos, hogy „gyengéden bánjanak a fasciánkkal, és lassan haladjanak, és próbálják helyreállítani az elveszett mozgást” – mondta Dr. Langevin. A dinamikus nyújtás , amely összehúzza az izmokat, miközben megnyújtja azt, az egészséges és a sérült fasciák számára egyaránt előnyös. Próbálja ki a törzscsavarást , guggolástvagy előretörést . Fontolja meg egy fizikai terapeuta felkeresését, aki gyakorlati kezelést tud nyújtani, és elvezeti Önt a legjobb programhoz.

A mozgás mellett a szakértők azt javasolják, hogy a nap folyamán vizet kortyolgassunk , ami megkönnyíti a fascia csúszását.

Annak ellenére, hogy népszerűek a fasciákra gyakorolt ​​nyomást alkalmazó eszközök és kezelések, a kutatások még nem bizonyították hosszú távú hatékonyságukat. Az msr hengerek és az masszázs pisztolyok átmenetileg enyhíthetik a fasciális fájdalmat és javíthatják a rugalmasságot azáltal, hogy „megváltoztatják a folyadék dinamikáját az adott területen” – mondta Dr. DaPrato. Ha úgy dönt, hogy önmasszírozó eszközt használ, ne vigye túlzásba: Semmi bizonyíték nem támasztja alá a közelmúltban tapasztalható un. „ fascia blasting “vagy a fascia agresszív manipulálását a bőrön keresztül, ami zúzódásokhoz vezethet.

Ugyanez igaz lehet az olyan kezelésekre, mint a myofascial masszázs és a köpölyözés . Ha ezek a kezelések után jobban érzik magukat és jobban mozognak, az nagyszerű, mondták a szakértők – de egyszerűen az aktív maradás a legjobb gyógyszer.

Írta/forrás:

Danielle Friedman újságíró New Yorkban, és a „Let’s Get Physical: Hogyan fedezték fel a nők az edzést és alakították át a világot” című könyv szerzője. További információ Danielle Friedmanről

MÉHPEMPŐ és a FELSŐLÉGÚTI MEGBETEGEDÉSEK, IMMUNERŐSÍTÉS, SM, ALZHEIMER és még sok más

A méhpempő a természetben előforduló szupertápláléknak szuperélelmiszernek) minősül. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a tiszta méhpempő immunstimulátor és immunomoduláris hatású. Ezeket a hatásokat a méhpempő kivételes összetétele – több mint 150 bioaktív összetevő – miatt tulajdonítható ennek az anyagnak.

A méhpempő tartalmazza az összes B-vitamint, nagy mennyiségben tartalmaz acetilkolint, biológiai markere a 10-HDA. A méhpempő DNS-t és RNS-t is tartalmaz. Savas kémhatású.

Eddig felfedezett enzimek a méhpempőben: aszkorbinoxidáz, amiláz, proteáz, savanyú foszfateáz és nem specifikus kolineszteráz és szalicináz. Feltételezhető, hogy a méhpempő további enzimeket és enzimatikus rendszereket is hordoz magában.

Megtalálhatók továbbá benne olyan fehérje frakciók, amelyek az emberi vérszérum fehérjéihez az albuminakhoz, globulinokhozlopoproteinekhez és glikoproteinekhez hasonlóak. A fehérjék úgynevezett alapkövei, ezért jelentőségük az élelmezésben és az orvostudományban igen nagy.

A pempő 57,4-69 % aminosavat tartalmaz, amely­ből 5,5-13,6 % szabad kötésű. A pempőben eddig kb. 25 aminosavat állapítottak meg, mint pl: alanin, arginin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glicin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, prolin, szerin, treonin, tirozim, triptofán, taurin, valin gamma aminovajsav stb.

szabad aminosavak megállapítása nagyon nehéz, mert a Méhpempő kötött formákban tartalmazza azokat, mégpedig olyan vegyületekben, amelyek állandósága rossz és a legnagyobb elővigyázat mellett is szétesnek. A szabad aminosavak elemzésének eredményeit a legújabban megállapított szabad peptidek is gátolják. Ezek a szabad aminosavak a méhpempőben eddig a még meg nem állapított százalék részét alkotják. A méhpempőben ez kb. 7-9%.

A méhpempő fontos zsírsavakat, így mirisztint, palmitint, sztearint is hordoz magában. Összetevő anyagai közül a legjobban áttanulmányozott anyagokat a zsírok képviselik, mivel biológiai jelentőségük igen számottevő antibakteriális, és az egysejtű lények elleni hatás, rákbetegség elleni védekezés stb.

Feltételezték, hogy e frakció a méhekre és az emberekre gyakorolt hatásának hordozója. A kutatók megállapították, hogy a méhpempő zsírtartalmában a savak vannak túlsúlyban (80-90 %), a fenolok 4-10 %, cukrok és sterolok 3-4 %, foszfolipidek 0,8-3 %, a viaszok 5-6 % és a semleges jellegű zsírok 6-7 % tesznek ki.

Méhpempő: milyen gyógyhatásai vannak? (1.)

Méhpempő adagolási javaslatok


Évente 2-3 alkalommal érdemes méhpempő kúrákat tartani megelőzés céljából, mely időszak alatt az 1-3 gramm/nap fogyasztása ajánlott, testsúlytól függően.

Az eddigi orvosi kutatások illetve apiterapeuták javaslatai alapján, következő adagolási javaslatokat állapították meg az egyes egészségügyi problémák esetén:

Általános immunerősítés: a pempő nagy arányban tartalmaz gamma-globulint, mely serkenti az immunrendszert, így a szervezet hatékonyabban veszi fel a harcot a fertőzésekkel szemben. Bioaktív formában tartalmaz különböző nyomelemeket (vas, réz, cink, fluor, jód, króm, szelén, mangán, nikkel, kobalt), illetve természetes állapotban számos ásványi anyagot, (nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, szilícium és kén). 1-2 hónapos kúrák ajánlottak napi 1-4 g méhpempővel immunerősítés céljából, évente 2 alkalommal ősszel és tavasszal. Erőteljesebb immungyengeség esetén, évi 3-4 kúra is tartható.

Alkoholizmus, Drogfüggőség: nemrég fedezték fel a méhpempő jótékony hatásait ezen a téren, amely megdöbbentette a kutatókat. Elsősorban nagyon hatékony az elvonási tünetek megszüntetésében. Nagyobb adag egyszeri bevitele, ami elérheti akár a 25 grammot is, teljesen eltüntetheti a súlyos állapotban lévő embernél az elvonási tüneteket, a szorongást, reszketést vagy éppen az inkoherens gondolkodást. Az adagolást nagy adagokkal kezdjük, a napi 15-25 grammtól, melyet naponta csökkentsünk 1-1 grammal egészen a napi 2-5 grammig, a tünetek súlyosságának függvényében. Alkoholfüggőség esetén még jobbak a tapasztalatok. Ilyen esetben ugyanezt az adagolási folyamatot végezzük, csak kisebb adagról kezdjük el.

Alzheimer-kór: a méhpempő egyik legjelentősebb összetevője az acetilkolin, mely a központi idegrendszerben, ingerületátvivő anyagként működik, az előagy új emléknyomok képződéséért felelős területén. Az előagy acetilkolin termelő sejtjei, ha alul működnek, kialakul az Alzheimer-kór. Minél kevesebb az acetilkolin termelés annál súlyosabb az emlékezetvesztés. Az acetilkolinnak számos agyi funkcióban van szerepe. Acetilkolinnal végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy a méhpempő 1000-szer annyi ace­tilkolint tartalmaz, mint a méz. 2 hetes kezelések ajánlottak, amely időtartam alatt az ajánlott adagolás 4-6 gramm/nap. Évente 6 kezelést ajánlott végrehajtani, 3 hetes szünetekkel a kezelések között.

Anémia, vérszegénység: a tiszta méhpempő egyik hatását az anémia esetén mutatta. 4 hetes kúrák tartása javasolt, napi 2-4 gramm fogyasztásával, mely adagot napi 1-2 alkalommal vigyünk be a szervezetbe.

Ateroszklerózis, érelmeszesedés: a tiszta méhpempő fogyasztása a koleszterinszint és a trigliceridek csökkenéséhez vezethet, megakadályozva ezeknek lerakódását a véredényekben. 6-8 hetes kezelések ajánlottak, amely időtartam alatt az ajánlott adag 1-2 gramm/nap. A kezelést 3 alkalommal ismételjük meg évente, minimum 1 hetes szünetekkel a kezelések között.

Baktérium ellenesség: a pempő antibakteriális hatását elsősorban a 10-HDA-nak tudhatja be. A méhpemőről beigazolódótt, hogy elpusztít számos baktérium törzset. Napi 1-2 gramm ajánlott 4-5 hetes időszakon keresztül.

Csontritkulás: a tiszta méhpempő fogyasztása növeli az ösztrogén kiválasztást, amely anyag hozzájárul a kalcium feldolgozásához a csontokban. Napi 1-2 gramm fogyasztása ajánlott, 6-8 hetes időtartam alatt, megelőzés céljából évente 1-3 alkalommal.

Cukorbetegség, diabétesz: 8 hetes kezelések ajánlottak, amely időtartam alatt az adagolás 2 gramm/nap. Hatékonyan csökkenti a glikémia szintet.

Depresszió, hangulatváltozások: a méhpempő B-vitamin és acetilkolin tartalma miatt ajánlott ilyen célból. A tiszta méhpempő fogyasztása javítja a fizikai és mentális tónust. 4 hetes kezelések ajánlottak, az adagolás 2-3 gramm/nap.

Ekcéma: allergikus tünetű akut gyulladások esetén már az első napokban megmutatkozott a hatása. A méhpempőt külsőleg napi 2-3 alkalommal alkalmazhatjuk, például krémekben elkeverve.

Erőnlét növelő, erősítő: a méhpempőből ajánlott napi 1-3 gramm elfogyasztása 1-2 hónapon keresztül, évente 3 alkalommal.

Gyermek Immunerősítés: 1 hónapos kúrák ajánlottak, 12 éves kor alatt napi 0,5-1 g méhpempővel a gyermek immunrendszerének megerősítése céljából. 18 éves korig 1-2 gramm / nap adható. Évente 2-3 alkalommal megismételhető a kúra. Ha a gyermeknek nem ízlik a méhpempő, bekeverhető mézbe. Ajánlott mindíg csak néhány napra elegendő adagot bekeverni a mézbe a méhpempőből.

Gyermek memória és koncentráció fokozás: gyerekeknek az iskolai teljesítmény fokozásához, ajánlottak megterhelő időszakok – pl. vizsgák előtt – 2 hétig napi 1-2 gramm adagot fogyasztani reggelente. A méhpempő jó hatással van a fejlődésben lévő gyermek szervezetére.

Haj állapot javítás: több kutató is sikeresen alkalmazta a méhpempőt hajhullás kezeléséhez. Alkalmazhatjuk a bőrfelületre való felvitellel, bele maszírozással, illetve párhuzamosan a méhpempő fogyasztásával.

Hepatitisz, májbetegségek: a legjobb eredményeket a méhpempővel a virális hepatitisz során érték
el. Ajánlott napi adagolás 3 gramm 90 napon keresztül. A kúra után 30-45 napos szüneteket tartsunk, amely után a tünetek függvényében a kúra újrakezhető. A méhpempő mellé hepatitisz esetén, ajánlott a méhkenyér fogyasztása is, amelyet tőlünk ugyancsak megrendelhet.

Izületi gyulladások, porcproblémák, reuma: a kutatók jó eredményeket értek el reumatikus arthiritisnél és köszvénynél. A méhpempő csökkenti a fájdalmat és felgyorsítja a gyógyulást. Serkenti a gyulladásgátló kortizol hormon termelődését a mellékvesékben. A méhpemőben található kollagén is. Ajánlott adagolása 1-3 gramm 30-60 napig. Reuma esetén, 4-6 hetes kezelések ajánlottak, napi 1-3 gramm/nap adaggal.

Koncentráció és memória fokozás: fogyasszunk napi 2-4 grammot 2 hétig, abban az időszakban, amikor fokozott terhelésnek van kitéve idegrendszerünk, fokozott agyi teljesítményre van szükségünk.

Koraszülött csecsemők esetén: koraszülött vagy fejlődési rendellenességekkel születő csecsemőknek, illetve alultáplált gyerekeknek a 3. világ országaiban az orvosok gyakran adagolják a méhempőt. A méhpempő célja ilyen esetben a gyenge szervezet megerősítése, az esetleges fertőzések kockázatának csökkentése és a jó minőségű fehérje pótlása. Ilyen esetekben konzultáljon kezelőorvosával.

Krónikus fáradtság, álmatlanság: a tiszta méhpempő vitalizáló hatása (acetilkolin és B-vitamin tartalom) miatt ajánlott ezekben az esetekben. Évente 2 kezelés ajánlott, 3 hónapos időtartammal. Az ajánlott adagolás 1-3 gramm/nap.

Légutak kezelése: idült asztma vagy hörghurut esetén is eredményesnek bizonyult a méhpempő hatása. Napi javasolt adagolása 2×1 gramm 60 napon keresztül, majd 30 nap szünet és a kúrat meg lehet ismételni amennyiben a tünetek továbbra is jelentkeznek.

Meddőség, termékenységi zavarok hölgyeknél: Több meddőségi központi is bevette protokoljába a tiszta méhpempő adagolását. A méhpempő növeli az ovulációt kiváltó lutenizáló hormonok szintjét. A tiszta méhpempő fogyasztása 4 hetes kezelési idő alatt ajánlott, 4-6 alkalommal évente. Adagolás 2 gramm/nap. 4 hetes szünet után a kezelés megismételhető.

Menopauza: a végrehajtott tanulmányok alapján megállapították, hogy a tiszta méhpempő ösztrogén aktivitású vegyületeket tartalmaz, amely azt bizonyítja, hogy pozitív hatása lehet a menstruációs zavarokra, így biztosítva a hormonális egyensúlyt a menopauza periódusábanlévő nőknek. 6-9 hetes kezelések ajánlottak, napi 1 gramm adaggal.

Méregtelenítés: a méhpempő méregteleníti és regenerálja a sejteket. Az ajánlott napi adagja 2 gramm (mely néhány napig a kúra alatt megnövelhető napi 3-4 grammra), 1 hónapon keresztül. Évente 2-3 alkalommal megismételhető a kúra. 90 kg-os testsúly felett napi 3 grammot fogyasszunk.

Parkinson-kór: a tiszta méhpempő késlelteti az öregedést és az elbutulást. Ajánlott évi 3 darab 60 napos kúra tartása, napi 1-2 gramm fogyasztásával.

Rövidlátás: kutatók igazolták a méhpempő rövidlátásra gyakorolt pozitív hatásait. 60-90 napos kúrát tartsunk, napi 1-2 gramm méhpempővel.

Szklerózis Multiplex: napi 8-10 gramm bevitele ajánlott 7 napon keresztül, majd 4 hetes szünet tartása után a kúra újbóli megismétlése javasolt. Egyes kutatók 83%-os eredményességet értek el a betegség méhpempős kezelése során.

Szülés után, tejékpződés fokozás: a szülés utáni méhpempő adagolással fokozza a tejképződést. Tejképzéshez napi 1-2 gramm fogyasztása ajánlott. Az anya testén keresztül a méhpempő hasznos tápanyagai bekerülnek a baba szervezetébe is.

Terhesség, áldott állapot alatt: a méhpempő a magzat fejlődéséhez a legfontosabb elemeket tartalmazza. A terhesség első 60-80 napjában ajánlott a méhpempő fogyasztása, reggelente 1 gramm. A vörösvérsejtek és a hemoglobin állapotán javít. A koraszülés megelőzésében is fontos szerepet játszik. Hatásos lehet a terhesség második felében a toxikózisok eseteiben is.

Termékenységi zavarok uraknál: a tiszta méhpempő fogyasztása megnöveli a tesztoszteronszintet. 10-12 hetes kezelések ajánlottak, amely időtartam alatt az ajánlott adagolás 2 gramm/nap.

Vetélés, Spontán vetélés: a méhpempő növeli a progeszteron szintet a vérben, amely hormon segíti a terhesség megtartását. Legalább 1 hónappal (de javasolható a 3 hónap is) a babatervezés előtt, és a terhesség első 3 hónapjában a fogyasztása. Javasolt napi adagja 1 gramm 75 kg-os testsúly alatt, éhgymorra étkezés előtt 30 perccel. 75 kg-os testsúly felett napi 2 gramm az ajánlható.

Forrás: https://weborvos.hu/egeszsegmagazin/mehpempo-adagolasi-javaslatok-220120

A mozgás fluiditása az egészség és a vitalitás tükrében-a fasciánk folyadékhálózat?

Testünk elsősorban folyadékból áll. Szöveteink(fascia) sejtjei az intersticiális folyadékban, a belső tengerünkben élnek. A tápanyagok szállítása a keringési csatornákon keresztül folynak. A kiegyensúlyozott membránokon szabadon áramló mozgás átmossa a szöveteket.

A folyadék testen keresztüli keringése három alapvető mintázatú:

 1. Az egyik a tápanyagok átjutása a növényekből a levegőbe,
 2. A tüdőbe jutás
 3. A tüdőből a véren és az intersticiális folyadék révén a sejtjeinkbe, ahol az alapvető légzésünk és anyagcserénk zajlik.

És nézzük, hogy a fasciánk milyen folyadékokból áll:

 1. A külső légzés : testünk a tüdőnkön keresztüli levegő mozgása révén részt vesz részt a légkör és a föld ökológiai egyensúlyában.
 2. A belső légzés: a sejteken keresztüli folyadék mozgása révén létrehozzuk az életerőnket. Ahogy növeljük külső tüdő légzésünket a mozgás révén a térben, annál több sejt vesz részt ennek a mozgásnak a támogatásában. Ahogy fokozzuk a belső sejtlégzésünket a szövetekben lévő folyadék belső áramlásán keresztül, annál jobban elköteleződik a tüdőnk e mozgás támogatásában.
 3. A harmadik folyadékmintázat az összes sejt kölcsönös függősége. Minden sejt tudatában van saját sejtes szövetére vagy fajtájára, és a sejtek minden csoportja az összes többi szövet tevékenységével kapcsolatos tudatosságával támaszkodik a közös folyadék útvonalakon keresztül átvitt információra. Kölcsönösen függenek egész énünk – a teljes ökoszisztémánk – egyensúlyától.

A fasciánk (szöveteink) megismerése és egészségének megőrzése nem csak fizikális vizsgálat és gyakorlás, hanem sokrétű mentális-érzelmi vizsgálódás és feloldás. Tudjuk, hogy a stressz hatására fasciánk összehúzódik, kiszárad, ezzel blokkokat okozva belső kommunikációs egységünkben. Mi, mint egyének egyformán függünk belső folyamatainktól, a másokkal, a közvetlen környezetünkben lévőkkel, a családdal, a közösségekkel, a társadalmakkal, az országokkal és magával a földdel való kapcsolatainkon keresztül. Mozgásunk forrása a folyadék könnyed áramlásából származik a szövetein keresztül.

Kérdés, hogy korlátozza-e a belső áramlást a keménység, szárazság, stagnálás, összeomlás vagy nyomás alatt álló erőfeszítés? Másnéven

-akarattal/ráerőszakolással akarunk e valamit elérni, megértetni másokkal vagy magunkkal?

-tudunk e gyengéden odafigyelni a testünk, környezetünk jelzéseire?

-ha „belefeszülünk is”, akkor is megcsináljuk-elérjük, amit akarunk?

-állandóan az elégedetlenség ami inspirál minket ( még jobban kell csinálnom, teljesítenem, erősítenem, változnom, stb.) ?

A gondolkodás, az érzelem, az érzés, az érzés, a kreativitás, a tudatosság és a kapcsolat útján történő elmozdulás ugyanazokat az utakat követi, mint a fizikai mozgás. Ne csodálkozzunk azon, hogyha a mentális részünket bekorlátozzuk, folyamatosan a komfortzónánkon belül mozgunk, mindig ugyanazokban a megszokásokon alapuló viselkedésekben vagyunk, akkor ez a fluiditás-mozgékonyság-könnyed áramlás blokkolódik a testünk egészében és ezt a fasciánk meg fogja mutatni.

Érdemes elgondolkozni ezeken a kérdéseken, ha testünk merev, hiába nyújtunk, ha folyamatos állkapocs problémánk van, ha bélproblémánk van…igazából, ha mindig van valamilyen mozgásszervi és egyéb egészségügyi problémánk. Ne feledjük: a fasciánk állapota mindent megmutat mi van bennünk – ő a mi jelzőrendszerünk.

Melyek az elméd mozgásának folyékony mintázatai?

Milyen kapcsolat van tested külső térbeli mozgása, a szöveteken keresztüli belső mozgása és elméje mozgása között?

Hogyan nyilvánulnak meg ezek a minták a másokkal és a környezettel való kapcsolatában?

. © angrylambie1

Body-Mind Centering.com cikk alapján íródott

A glutation és NAC szerepe az immunerősítésben

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Dr. Datis Kharrazian:
A glutation újrahasznosítás jelentősége az autoimmun betegségeknél:

Az elmúlt két évben folytattam az autoimmun betegségek megfékezésére és a mögöttes mechanizmusok feltárására irányuló nyomozásaimat. Találtam néhány ígéretes megközelítést, amelyeket elkezdtem kipróbálni pácienseimen, illetve toboroztam más ismerős orvosokat is, akik szintén alkalmazták őket. Rábukkantam néhány olyan felfedezésre, amelyek alkalmazása a gyakorlatban is nagyon eredményesnek bizonyult. Az egyik ilyen a glutation újrahasznosítás koncepciója.

A glutation és a stressz

A pajzsmirigyről szóló könyvemben (Why Do I Still Have Thyroid Symptoms?) már beszéltem a glutationról, a szervezetünk legerősebb antioxidánsáról, és hogy mennyire fontos szerepe van az immunrendszer szabályozásában. Ideális esetben a szervezet elegendő glutationt termel ahhoz, hogy minden gördülékenyen működjön, azonban extrém vagy krónikus stressz esetében kimerülnek a készletek.

A modern élet rengeteg stresszforrást jelent számunkra, a leggyakoribbak: a cukros, magas szénhidrát tartalmú étkezés által kiváltott folyamatos inzulin kiáradás, az ételintoleranciák okozta immuningerlés, a krónikus bélfertőzések (túl sok patogén baktérium vagy parazita), a hormonális egyensúlytalanságok, az alváshiány, és persze a hektikus, információ túltengéssel nehezített életstílus.

Sokan szenvednek a fenti lista mindegyik elemétől, és ezen kívül még dohányoznak, túl sok alkoholt isznak, vagy túledzettek is, ami tovább ront egy már amúgy is ingatag helyzetet. Természetesen az autoimmun betegség maga is egy jelentős stresszor, ami tovább apasztja a szervezet értékes glutation ellátottságát.

Akár még addig is elmegyek, hogy kijelentsem: nehezen jöhet létre a szervezetben úgy autoimmun támadás, hogy a glutation rendszer közben jól működik.

A glutation szint liposzómás krémmel vagy intravénás úton való emelése – miután szájon át szedve nem hatékony – kulcsjelentőségű a stressz okozta károsodás ellensúlyozására. Azonban a szintek hamar kimerülnek, ha a szervezet nem tudja újrahasznosítani a glutationt.

A glutation feladata, hogy „felfogja a lövedéket”

Mielőtt elmagyarázom, hogy miként működik a glutation újrahasznosítás, először arról kell beszélnem, hogy a glutation pontosan hogyan is véd minket. A glutation olyan, mint egy testőr vagy titkosszolgálati ügynök, akinek a lojalitása olyan erős, hogy akár oda is ugrik a kilőtt revolver golyó elé, hogy megmentse annak az életét, akit védelmez. Így, ha elegendő, megfelelő formájú glutation van a szervezetben, akkor nem alakul ki gyulladásos válasz. Azonban, amikor lecsökken a szintje, ez romboló gyulladásos folyamatokat indít el.

A glutation újrahasznosítás lényege

A glutation újrahasznosítás egy különálló funkció, nem csak a glutation szint liposzómás krémmel, intravénásan, permetbefújással vagy hüvelykúppal való emeléséről szól. Az ezekben a formákban való bevitel megnöveli az egyén antioxidáns szintjét, de a sejteken belül nem. A glutation a mitokondriumok fő antioxidánsa, (a mitokondrium a sejtek energiagyára, amely a tápanyagokat energiává alakítja). Bizonyos sejtek több mitokondriummal rendelkeznek, mint mások, a sejt funkciójától függően. Ez fontos, mert egy autoimmun betegség tönkreteszi az érintett sejtek mitokondriumait, ezzel szövetpusztulást okozva, és a glutation védi a mitokondriumokat.

A redukált glutation szemben az oxidált glutationnal

De nem akármilyen glutation tud ellátni ilyen védőszerepet, csak a redukált glutation. A glutationnak két fő formája létezik a szervezetben: a redukált glutation (GSH) és az oxidált glutation (GSSG).

A redukált glutation, vagyis a GSH az a testőr, ami megvéd a szabadgyökök sejtkárosító támadásaitól. A szabadgyökök olyan elektronhiánnyal rendelkező, instabil molekulák, amelyek egy másik elektront keresnek, hogy azt ellopva stabillá válhassanak. A mitokondriumoktól lopnak elektronokat, ezáltal tönkre téve őket, gyulladást és degenerációt okozva.

Azonban amikor sok GSH van a sejtben, a GSH feláldozza magát a szabadgyököknek, – odaugrik a golyó elé – a mitokondrium védelme érdekében. Ezáltal a GSH lesz instabil, egy páratlan elektronnal, és e ponton átalakul GSSG-vé, vagyis oxidált glutationná, ami lényegében maga is egy szabadgyök.

Nem teszi-e ez a GSSG-t veszélyessé a sejt számára? Amikor elegendő glutation van a sejtben, az instabil GSSG természetes módon párt alakít a rendelkezésre álló glutationnal a sejtben, amelyhez egy glutation reduktáz nevű enzimet használ segítségül. Így visszaváltozik redukált glutationná, és újra készen áll a sejt védelmére.

A legfontosabb, amire emlékeznünk kell, hogy van két enzim, amelyek fontos szerepet játszanak ezekben a folyamatokban:

glutation peroxidáz váltja ki a GSH reakcióját a GSSG-re, amikor a glutation „a lövedék elé ugrik”, hogy megmentse a sejtet.

glutation reduktáz pedig a GSSG GSH-vá való visszaváltozását végzi el.

Ezek az enzimek akkor jönnek a képbe, amikor átgondoljuk, hogy hogyan támogassuk a glutation rendszert természetes úton.

A gyenge glutation újrahasznosítás és az autoimmun betegség közötti kapcsolat

A kutatások közvetlen kapcsolatot mutatnak a glutation rendszer meghibásodása és az autoimmun betegségek között. Az oxidált glutation folyamatos visszaalakításának képessége redukált glutationná kritikus fontosságú az autoimmunitásban.

Szerencsére a kutatások azt is kimutatják, hogy bizonyos gyógynövények, tápanyagok, és a kofaktoraik aktiválják a glutation reduktázt és a redukált glutation szintézisét. Ennek az enzimnek a szedésével és a glutation szint emelésével megnövelhetjük a glutation szintet és a glutation újrahasznosítás hatékonyságát, ezáltal csillapítva vagy akár megelőzve a gyulladást.

A kutatások ugyancsak kimutatták, hogy a hatékony glutation újrahasznosítás segít erősíteni a TH-3 rendszert, amely az immunrendszernek az az ága, ami segít kiegyensúlyozni a TH-1 és TH-2 rendszert és megelőzni az autoimmun reaktivitást. (Könyvemben elmagyarázom az immunitás TH-1 és TH-2 rendszerét.) A megfelelő glutation aktivitás nem csak a sejteket segíti megvédeni, de a kutatások szerint a sejtburjánzást és az immunitást is szabályozza, valamint segíti a szövetek regenerálódását.

A glutation újrahasznosítás segít rendbehozni az áteresztő beleket

A jól működő glutation újrahasznosítás máshogy is segít megfékezni az autoimmun betegségeket. Az egyik közös pont, amit minden autoimmun betegségben szenvedő betegemnél megfigyeltem, a kompromittált bélrendszeri egészség. Mindegyikük szenved valamilyen mértékű áteresztő bélszindrómától, aminek a meggyógyítása kulcsfontosságú a gyógyulási folyamatban. A kutatások kimutatták, hogy a glutation fontos szerepet játszhat a bélfal integritásában és a bélrendszeri gyulladások megelőzésében.

Egy rosszul működő glutation újrahasznosító rendszer tovább ronthatja a már amúgy is pusztuló bélrendszer integritását. Egy többféle ételallergiában, illetve nem-gyógyuló belektől szenvedő egyénnél különösen fontos lehet ez.

Mivel segíthetjük a glutation újrahasznosítást?

Első lépésben le kell csökkentenünk ennek a létfontosságú rendszernek az egészséges működését kompromittáló stresszorokat. A pajzsmirigy könyvem jó része erről szól: a vércukorszint kiegyensúlyozása, az ételintoleranciák megoldása, a bélrendszer egészségének visszaállítása, és a mellékvese működés kézben tartása mind alapvető fontosságúak.

Egyéni átgondolandó szempontok a neurotranszmitterek és a hormonok egyensúlytalanságai, ilyen esetben lehet, hogy szükségünk lesz egy erre szakosodott egészségügyi szakember irányítására. És természetesen bármilyen életmód váltás/ javítás is fontos, például az elegendő alvás biztosítása, a túlzottan megterhelő időbeosztás lazítása, a mozgás napi szinten prioritásként való kezelése, az általunk kedvelt dolgokra fordított idő előteremtése, stb…

Mikor ezeket a faktorokat már átgondoltuk, (ami egyébként sok esetben már meg is oldja a problémát), és az autoimmun rendellenesség még mindig fennáll, akkor szükségessé válhat a glutation újrahasznosítás felerősítése. Az alábbi listában áttekintem azokat az alapvető gyógynövényeket és tápanyagokat, amelyekről a kutatók úgy találják, hogy segítik támogatni a glutation újrahasznosítás pályáit.

 • N-acetil-cisztein (NAC): A NAC a glutation aktivitás egy kulcs eleme. Gyorsan átalakul sejten belüli (intracelluláris) glutationná.
 • Alfa-liponsav (ALA): Az ALA közvetlenül újrahasznosítja és meghosszabbítja a C vitamin, a glutation, és a koenzim Q10 metabolikus élettartamát, valamint közvetlenül megújítja az E vitamint. Mindez szükséges a glutation újrahasznosításhoz.
 • L-glutamin: A kutatások kimutatták, hogy az L-glutamin fontos a glutation termeléséhez. A sejtekhez szállítódik, átalakul glutamáttá, és rendelkezésre áll a sejten belüli glutation szintézishez.
 • Szelén: A szelén egy nyomelem, amely esszenciális kofaktorként szolgál a glutation peroxidáz enzimnek, amely a GSH-t GSSG-vé alakítja át, tehát a glutation védeni tudja a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.
 • Cordyceps (kínai hernyógomba): A cordyceps a glutation és a peroxidáz szintézist is képes aktiválni, valamint sejtvédő hatású.
 • Gotu kola (Centella Asiatica): A kutatások igazolták, hogy a szájon át szedett gotu kola gyorsan és nagymértékben megnöveli a glutation peroxidáz mennyiségét és aktivitását, valamint a glutation mennyiségét.
 • Máriatövis (Silybum marianum): A máriatövis jelentős mértékben megnöveli a glutation szintet, az enzimatikus antioxidáns aktivitást és pozitívan befolyásolja a redukált és az oxidált glutation arányát.

Ezeknek a gyógynövényeknek és táplálék kiegészítőknek az együttes szedése segíti az egészséges glutation újrahasznosítás rendszert.

A súlyos áteresztő bélszindrómával rendelkezőknek mindenképpen javaslom ezeknek a szedését. Fontos még hozzáadni egy liposzómás glutation krémet is, mert ezek a kiegészítők inkább a glutation újrahasznosításon dolgoznak és nem az általános szint emelésén.

A glutation nagyon lényeges az autoimmun betegségek megszelídítésében

A glutation újrahasznosítás támogatása segít megvédeni a sejtek mitokondriumait, gyorsítja a szövetek regenerálódását, szabályozza a TH-1 és a TH-2 közötti kiegyensúlyozatlanságot, és az immunregulációt. Az általános hatása az autoimmun reakciók és a szövetkárosodás enyhítése, valamint a bélrendszeri regeneráció elősegítése.

Kollégáimmal számos páciensnél tapasztaltuk, hogy amikor a páciens újraépíti a glutation újrahasznosítás egészséges működését a szervezetében, akkor sokkal kevésbé (vagy egyáltalán nem) lesz érzékeny a vegyszerekre, valamint ritkábbá válnak, illetve sokkal gyorsabb lefolyásúak az autoimmun eredetű fellángolások.

Fordította: Mezei Elmira

MIÉRT A NAC (N-acetil-cisytin) ?

NAC felel az emberi testben található legerősebb antioxidáns, vagyis a glutation megfelelő szinten tartásáért, illetve a glutaminnal és glicinnel kiegészülve, annak előállításáért.Az N-acetil-cisztein antioxidáns hatással is rendelkezik, aminek a COPD kezelésében van jelentősége. Az NAC adagolása hatására csökken a COPD-s betegeknél az akut exacerbatiók gyakorisága. Hasonlóképpen, krónikus bronchitis esetén is segíthet az exacerbatiók kivédésében az NAC adagolása . Emellett, az NAC a cisztás fibrózis kezelésében is szerepet kap.Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a glutation a szervezetünk egyik legfontosabb antioxidánsa, amely segít semlegesíteni a szabadgyököket, amik káros hatással lehetnek a testünkben lévő sejtekre és szövetekre.Emellett vannak olyan kutatások, melyek szerint a glutation hozzájárul a hosszú élettartamhoz, valamint az oxidatív stressz által okozott betegségek, például a meddőség, a szívbetegség és néhány pszichiátriai betegség leküzdéséhez.A NAC fontos szerepet játszik a test anyagcserefolyamataiban, főként a méregtelenítésben, és a gyulladáscsökkentésben. Ez leginkább a környezetből érkező toxikus anyagok, illetve a drogok káros hatásainak csökkentésében, a paracetamol alapú túladagolás miatt fellépő vese- valamint májkárosodás megelőzésében és mérséklésében, illetve más típusú, gyulladás alapú májbetegségek kezelésében mutatkozik meg.Óvja a mentális egészségedMivel a NAC számos jó tulajdonsága mellett, még az agy egyik legfontosabb neurotranszmitterét – ingerületátvivő anyagát –, a glutamát-szintet is szabályozza, segíthet az addiktív viselkedések, valamint a pszichiátriai rendellenességek kezelésében.Akkor kezdődik ugyanis a baj, ha az agy glutamát szintje túl magas, vagy túl alacsony lesz, ami olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint például a bipoláris rendellenességek, a skizofrénia, a kényszerbetegség (OCD)vagy a depresszió.És amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az N-acetyl-cisztein olyan addiktív viselkedések legyőzésében is közreműködik, amik valamilyen erős függőséghez kötődnek. Ilyen például a drogfüggőség,szerencsejátékfüggőség. Csökkenti az adott függőséghez kapcsolódó elvonási tüneteket, valamint a marihuána és a nikotin iránti vágyat, a kokainfüggőséget. Nagyon jót tesz az agynak és az idegrendszernekFentebb már említettük, hogy a glutation és glutamát szintek szabályozásában rendkívül fontos szerepet játszik a NAC. Az általa képzett egyensúly olyan betegségek kezelésében, illetve megelőzésében van segítségünkre, ahol a kór fő mozgatórugója egyrészről az öregedés, másrészről pedig a tanulási- és memóriafunkciók, illetve a kognitív képességek lassú elvesztése.Ilyen betegség például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór, aminek kialakulásához az agyban lévő dopamin nevű neurotranszmitter oxidatív károsodása, a sejtek romlása jelentős mértékben hozzájárul.Összegezve: Az elmúlt évek szakirodalmi eredményei között tallózva kiderül, hogy:1. NAC szükséges ahhoz, hogy a szervezetben megfelelő legyen az egyik legfontosabb antioxidánsként ismert vegyületnek, a glutationnak a szintje. A megfelelő glutationszint biztosítása révén kivédhető az oxidatív stressz, és redukálhatók annak a nem kívánatos következményei − így többek között a szívbetegségek, az infertilitás, valamint a pszichiátriai kórképek. 2. A párok meddőségének gyakori oka a férfi infertilitása, amiben az egészséges spermiumok képződését kedvezőtlenül befolyásoló oxidatív stressz is szerepet kap. Amennyiben az oxidatív stressz áll az infertilitás hátterében, az NAC adása kedvezően befolyásolhatja a fertilitást. Egyes vizsgálatok az önmagában (napi 600 mg), mások a kombinációban (600 mg NAC + 200 mikrogramm szelén) adagolt NAC pozitív hatásairól számolnak be. Arra mutató eredmények is vannak, hogy az NAC a policisztás ovárium szindrómás nőknél az ovarialis ciklus indukálása révén támogathatja a fertilitást. 3. Az NAC – az agyi glutamát- és glutationszintek befolyásolása révén − hozzájárulhat a különféle mentális állapotok kezeléséhez, így a bipoláris zavar, a szkizofrénia vagy az obszesszív-kompulzív zavar (=kényszerbetegség) tüneteinek enyhítéséhez.4. Állatkísérletes eredmények alapján az NAC mérsékelheti a kognitív hanyatlás ütemét az Alzheimer-kóros betegeknél. Mivel a Parkinson-kór etiológiájában is szerepet kaphatnak az oxidatív folyamatok, az antioxidáns NAC kedvező hatású lehet a kórkép tüneteinek, így például a tremornak az enyhítésében.5. Néhány vizsgálati eredmény arra utal, hogy az NAC alkalmazható lehet a függőségek kezelésében, a megvonási tünetek enyhítésében, legyen szó akár kokainfüggő, akár marihuána- vagy nikotinfüggő személyekről.6. Állatokkal végzett kísérletek alapján úgy tűnik, hogy a zsírsejtek gyulladásos folyamatainak a mérséklése révén az NAC hozzájárulhat az inzulinrezisztens állapot javulásához, a vércukorszint stabilizálásához, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának a mérsékléséhez.

Internetes web áruházakból rendelhető, leginkább a Now cég NAC 600 mg- os termékét ajánlom( vega) Itt a legolcsóbb: https://vitamin360.com/…/nac-n-acetyl-cysteine-600…/…

Forrás: medicalonline.huagyserkento.hu

Források:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/glutation_es_autoimmun_betegsegek.htm?fbclid=IwAR2sj7h5i2vKF4nFIxo1zaZR3mUcvRzXgC4JGnIH79ypiFIn90BScH14U_Y

A testtartást hogyan befolyásolja a nyelv helyzete és az állkapocs ízület

Ha egész nap ülsz és nyak- vagy hátfájásban szenvedsz, vagy észreveszed, hogy szájon át lélegzel, akkor tudd, hogy ezek a tünetek összefüggenek egymással.

A fogak, a harapás, az állkapocs-ízület, a fej helyzete, a fej és a nyaki izmok, az alsó hát, a medence, a lábad és az egyenesen álló testtartás között kapcsolat áll fenn.

A rossz testtartás miatt kialakult különösen a szájüreget és az állkapcsot mozgató izmok, triggerek túlzott aktivitása fájdalmat, fáradságot okozhat. Az állkapocs vagy a TMJ( temporomandibular-joint/állkapocsízület)az emberi test talán a legbonyolultabb ízülete.

Az előrehajló fejtartás nagyban befolyásolja a délutáni fejfájást. A TMD(állkapocsízületi gyulladások) tünetek kiértékelése és hosszú távú kezelése megköveteli a testhelyzeti problémákra való összpontosítást és kijavítását, hogy megfelelő módon csökkentsék az izom-orientált fájdalmat és diszfunkciót.

Annak ellenére, hogy kicsi ez az ízület még is sok bonyodalommal bír, és az alsó állkapocs helyzete befolyásolhatja a fej és a nyak testtartását, a vállövet és a hyoid(nyelv) csontot.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük, hol helyezkedik el az állkapocs ízület és hogyan épül fel, ezt a összetett szót két részre bonthatjuk, amelyek mindegyike a csontokra utal, amelyek az ízületet képezik. Alsó és felső állkapocsról beszélünk, amely ebben az ízületben találkozik össze. kapcsolódik még a Masseter(rágóizom) és Temporalis(halánték) izomhoz, alul a nyelvizmohoz és a Hyoidon(nyelvcsont) keresztül jövő fejbiccentő és más nyakon átvonuló izmokhoz. Így egészen megérthetjük a kapcsolódását a tarkóhoz, másnéven Occiputhoz, amely aztán végleg a nyaki csigolyákkal áll kapcsolatban és persze lefelé az egész gerinccel.

Feszülések:
Ha nehéz a 3 ujjat függőlegesen a szánkba helyezni, akkor valószínűleg fennáll a TMJ egyensúlyhiánya.
A jó állkapocs-tartás a jó nyelvtartástól is függ, a jó állkapocs-tartás pedig a csontokat és az ízületeket a megfelelő helyzetben tartja,az izmokat szimmetrikussá téve.

Nyelvlökéses terápia (logopédia) fontossága:
A nyelvnek a száj tetejére helyezése aktivál olyan izmokat, amelyeket korábban nem használtunk, különösen azokat, amelyek a nyakat támasztják alá. Ennek a testtartásnak a megkezdése érdekében a nyelvének hegyének a felső első fogak mögött kell lennie, a nyelv hátának pedig a lágy szájhoz kell illeszkednie, közvetlenül a torok hátulján.

Amikor elkezdjük megfelelő módon tartani ezt a mefelelő nyelvtartást,és úgy fogjuk érezni, hogy az izmok bekapcsolódnak,aktiválódik az egész gerinc, medence és helyreáll a testtartás
Kérdés:
Éreztél-e nyaki vagy állkapocs fájdalmat?

Dr Steven Lin cikke alapján

A szájüreg microbiom rendszere és a tüdő egészsége

Az orális microbiom az egész immunrendszerünk alapja. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az általánosan alkalmazott orális és bél probiotikumok tüdő probiotikumok is. Ez kapcsolat lenyűgöző. Megmutatja, hogy a szájüregi betegségek hogyan segítenek abban, hogy hogyan hozzunk létre minden betegség ellen egy ellenálló képességet . Több száz kutatás támasztja alá az orális probiotikum L. rhamnosus előnyeit, többek között a fogbetegségekkel szembeni immunitás megelőzése érdekében. A fogromlás és az ínybetegség elleni immunitás az egész test immunitását jelenti. Építhetsz immunitást a fogszuvasodás ellen, de ugyanúgy építhetsz immunitást a fertőzésekkel, például vírusfertőzésekkel szemben.

Három dolog, amit tudni kell a tüdő mikrobiomról:

1) A tüdő élő, működő mikrobiommal rendelkezik, amely immunitást teremt a légzőszervi fertőzésekkel szemben

2) A belélegzett probiotikumokról ismert, hogy növelik az immunitást

3) A vizsgálatok azt mutatják, hogy a lactobacillus rhamnosus csökkentheti a tüdő daganatképződését

Egy patkányokkal végzett vizsgálatban légzésprobiotikum alkalmazását vizsgálták a lactobacillus rhamnosus törzs felhasználásával. Sok különböző törzs van, különböző jellemzőkkel, később foglalkozunk velük. Orális probiotikumként is használják, mivel védi a szájban lévő baktériumtöréseket, amelyek fogszuvasodást okoznak.

Hogyan? Felszabadítja a tejsavat, amely megállítja a fogszuvasodást okozó baktériumok túlszaporodását. Az L.rhamnosus bizonyos fermentált tejtermékekben található meg. A Lactobacillus nemzetséghezhez tartozik, ami egy olyan baktériumtípus, amely a laktáz enzimet termeli. Ez az enzim lebontja a tejsavban található cukor-laktózt tejsavvá. Egyedülállóan alkalmas a testen belüli túlélésre a savas és bázikus körülmények között is, és ez a baktérium hozzá tud tapadni és „belakni” a bélfalakat. Az ilyen tulajdonságok nagyobb esélyt adnak a L. rhamnosus baktériumnak a túlélésére. Sok különböző törzs létezik, mindegyik eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.

Mi az üzenete?

Az erős orális immunitás egy erős tüdő immunrendszert jelent. Az L. rhamnosus természetesen elérhető erjesztett tejtermékekben. Tehát a kefir vagy az érlelt sajt a természetből származó megbízható forrása, ha tolerálja a szervezet. Tudja, hogy az orális probiotikumok segítik az immunitás felépítését a test más részein is? Nézzük meg a képen,hogy hogyan tanít nekünk a szájtest kapcsolata?

dr. Steven Lin fogorvos cikke alapján https://www.facebook.com/DrStevenLin/photos/a.1402045816722506/2624608381132904/?type=3&theater

Egyszerű, de tápanyagban gazdag kesudió tej készítése

Napjainkban egyre több embernél fedezik fel a tehéntej valamely alkotó részére való érzékenységet, allergiát. Nekik különféle magokból vagy kókuszból lehet finom tejeket, italokat készíteni.

A kesudiót nagyon ajánlom azoknak is, akik mogyoró allergiában szenvednek.

A kesudió egy gyümölcsfa termése igaziból. Barzíliából került át Afrikába és Indiába, most már egész Délkelet Ázsiában elterjedt.

A mag a kesualma végén található, mely a nyugat-indiai-elefánt tetű termése. A kesudió közvetlenül az almákon nő, az altermés alma fomájában csak később növekszik meg. A kesu héjában fenolok és ingerlő savak találhatóak, amely bőrünkkel való érintkezése során agresszívan hat., ezért sajnos tudnunk kell, hogy a velük dolgozó emberek bőre sok esetben megsérül és alapvetően fájdalmas munkát jelent nekik… A héjából fa lakkokat gyártanak.

B1 , B2, B3, B5, B6, B7, B9 ( folsav), C, E, K vitaminokat, Káliumot,kálciumot, nátriumot, cinket, vasat, fluort, foszfort, magnéziumot, jódot, kobalt, mangánt, rezet, molibdént, szelént tartalmaz.

A kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát csökkenti, így a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzhetőek a fogyasztásával. A magas koleszterin szintre is jótékony hatását bizonyították és az oxidatív stresszel szemben is pozitív eredményeket mutat. A koleszterin szint kiegyensúlyozásának vizsgálatakor kimutatták, hogy képes csökkenteni a „rossz” LDL koleszterin szintjét és javítani a „jó” HDL koleszterin szintet. A kesudióban levő fitoszterol vegyületek stabilizálják és megakadályozzák a koleszterin felszívódását.

Az epekő kialakulását ugyanúgy, mint a dió félék általában , csökkenti, ami szintén összefügg a koleszterin jelenlétével, hiszen, ha túl sok van belőle az epében, úgy viselkedik, mint egy ragasztó anyag, amihez a különféle anyagok, mint pl a kálcium hozzáragadnak és így kőképződés lesz a következménye,

A diófélék alapvetően sok zsírt tartalmaznak, amelyek viszont nem jelentik azt, hogy rossz lenne, sőt a fogyni akaróknak is ajánlott ezeket, és a kesudiót fogyasztani. Olyan ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaz, amelyek segítik a fogyást,: telítettség érzést okoz a gyomorban , ezért pl. segít a nassolás elkerülésében. Tudományos tanulmányok eredményei kimutatták, hogy azok az emberek, akik legalább hetente két alkalommal rendszeresen kesudiót fogyasztanak, sokkal kevesebb esélyük van a túlsúly kialakulására, mint azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztják azt.

A rák megelőzésben, kialakulásban, főleg a máj-, gyomor-, vastagbél- hasnyálmirigy rák kialakulásának vizsgálatánál pozitív eredményeket mutatnak a viszgálatok.

Az agy helyes működése a zsírsavak helyes arányától függ. A diófélék, köztük a kesudió is, az egyik leggazdagabb természetes zsírsavforrások közé tartozik. Ennek köszönhetően, támogatja az agy kognitív funkcióját, az agy felismerő képességét és a hangulat szabályozását.

Gazdag forrása az egyszeresen telítetlen (MUFA) zsírsavaknak, melyek lassítják a vér felszabadulását a vérkeringésben. Antidiabetikus hatását a  hidro-etanol vegyületnek köszönheti, mely anacardic sav formájában található meg, amely kordában tartja a glükóz terjedését a vérben. Az elegendő kesudió fogyasztása az artériás magas vérnyomás (140/90-től magasabb vérnyomásérték) ellen is megelőzésként szolgál.

Főleg a hölgyek figyelmébe ajánlott az a tulajdonsága, hogy hidratálja és megóvja a bőrt az öregedéstől. A kesudió a zsírokon kívül rézben is gazdag, amely a pigment és kollagén termelődésében játszik fontos szerepet

Kesudió tej elkészítése:

Egy nagy marék kesudiót kb 1 liter meleg, majdnem forró vízzel felöntök és összeturmixolok. Ha nem kell azonnal, akkor este csinálom meg és így a leőrölt szemekkel együtt hagyom egy éjszaka állni, ha azonnal kell, akkor azonnal leszűröm,

A maradék összeőrölt kesudiót vajként, tejfölként, ízesítő anyagként fel lehet használni, és nagyon ajánlom, mivel finom…A tejet pár napig lehet hűtöben tartani, de szerintem hamar el fog fogyni 🙂

Jó étvágyat!

Kínai leves medvehagymás kölesgombóccal a’la Gaby

Nagyon szerettem volna vmi különleges ízt, de táplálót enni, ennek a gyümölcse lett az alábbi leves, ami egytálétel is lehet…A medvehagyma szezon vége, de lehet leszárítani, pestonak eltenni, vagy blansírozás után lefagyasztani, így egész évben tudunk egy kis vértisztítást csinálni🤩

Hozzávalók:

Leveshez: Sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zellerszár, shitake gomba, bio vegeta, fokhagyma, indiai citromfű,kalukkfű, kínai fűszerkeverék, wakame, szójaszósz,csipet só.

Gombóchoz: marék köles( vagy amennyit szeretnénk), medvehagyma ( vagy petrezselyem v más friss zöldfűszer)

Elkészítés:

Apróra vágom az összetevőket ( a szárított shitake gombát tördelem)és olajon, kis sóval kicsit átpirítom őket, majd felöntöm vízzel. Beleteszem a fűszereket, ízesítő anyagokat és hagyom puhára vagy ahogy szeretitek ( roppanósra) megfőni. Néha megkóstolom és ráízesítek ízlés szerint. A szójaszószt a végefelé teszem bele és vigyázz, mert sós!

Mialatt a leves készül megfőzzük nagyon puhára kis sóval a kölest, majd hagyom kihűlni. Közben kicsire aprítom a medvehagymát( ha nincs, akkor petrezselymet), majd összekeverem ôket és kis gombócokat gyúrok a kezemmel belőle.

Tálalás:

Gombócokat teszem először a tányérba, majd a sűrű, forró levest ráöntöm és kész!

Egészséges és nagyon tápláló leves, akár egytálételnek is lehet fogyasztani!

Copaiba olaj csodái

A copaiba az egyetlen olyan éterikus olaj, melyet – hasonlóan, mint a juharfánál a juharszirupot – a copaiba fa csapolásával nyernek ki, majd a kinyert gyantát desztillálják, így keletkezik ez a mélyen fás illatú, balzsamos, élénkítő hatású, terápiás esszenciális olaj.
Dél-Amerika bennszülött indiánjai már évszázadok óta használják hagyományos gyógyászati célokra.

A Copaibának van a legnagyobb béta-kariofillén tartalma, segít szabályozni a test természetes immunválaszát sérülés, vagy irritáció esetén, ezért nagyon jó
🔸gyulladáscsökkentő,
🔸emésztést segítő,
🔸ízület támogató,
🔸fájdalomcsillapító
🔸ideg-, immun-, légző-, szív- és érrendszer támogató

A copaiba fának legalább 30 évesnek kell lennie, hogy aztán a szakszerűen kinyert olaj terápiás minőségű lehessen.

Itt nézhető meg egy 6 perces magyar nyelvű videót a copaiba brazíliai beszerzéséről:
🎦 https://youtu.be/KGDZ6I7jhoQ 🎦

Mi is az a béta-kariofillén?🤔

A béta-kariofillén az egyetlen olyan fitokannabionid, amely a kender nemzetségen kívül más növények esszenciális olajában is megtalálható, mint például a fekete bors (21%), az orvosi citromfű (13%), az ilang ilang (13%), a szegfűszeg (8%), az olasz szalmagyopár (5%), a borókabogyó (5%) és nem utolsó sorban a copaiba, amelynek a legkiemelkedőbb (45-65%) a BCP (béta-kariofillén) tartalma.

A kutatások egyre inkább azt igazolják, hogy a BCP tartalmú olajok egy hatékonyabb és ezáltal magasabb terápiás minőségű alternatívái lehetnek a CBD (cannabidiol) olajoknak azáltal, hogy direkt(!) hatást fejtenek ki a szervezetünk endokrin- és immunrendszerében található, úgynevezett CB2-es receptorokra, miközben teljesen figyelmen kívül hagyják a központi idegrendszerben nagy számban található CB1-es receptorokat (ezáltal nem fejtve ki pszichoaktív hatást, mint pl. a THC).

Mindezek mellett míg a különböző termékek magas – 50% feletti – CBD koncentrációját szinte kivétel nélkül mesterségesen, valamilyen kivonatolási technológiával hozzák létre – mondván: „ez a tudomány varázsa” -, addig a dōTERRA esetében ez a csoda a növényen belül, természetes úton jön létre, aminek a legnagyobb előnye, hogy az emberi szervezet is teljesen más minőségben reagálja le ezt a természet adta csodát.

Míg a kereskedelemben kapható, nagy számú CBD olaj (szinonímák: kannabisz olaj, kender olaj, hemp oil…stb.) tartalmú termékek cannabidiol tartalma, tisztasága, eredete, hatékonysága jórészt nem ellenőrizhető (természetesen vannak kivételek!), addig a dōTERRA 4 különböző copaifera alfajból álló, CPTG terápiás tisztaságú copaiba esszenciális olaja minden egyes üveg tekintetében, az üveg alján található sorozatszámnak köszönhetően, bárki számára leelenőrizhető, 3. fél által elvégzett gázkromatográfiával és tömegspektrometriával bevizsgált beltartalommal bír.

Dr. Hill, a dōTERRA tudományos tanácsának az elnöke beszél a copaiba, illetve a béta-kariofilén terápiás jelentőségéről:


✅ ÍZÜLETI GYULLADÁS ÉS FÁJDALOM, KÖSZVÉNY, IZOMGÖRCSÖK

✅ MÁJPROBLÉMÁK ÉS -MÉREGTELENÍTÉS

✅ ÍNHÜVELYGYULLADÁS, SAROKCSONT FÁJDALOM

✅ LÉGZŐSZERVI PROBLÉMÁK, TOROK- ÉS ÉS MANDULAGYULLADÁS

✅ ÁGYBAVIZELÉS, INKONTINENCIA

✅ VASTAGBÉLGYULLADÁS, BÉLFERTŐZÉSEK

✅ RÁK, DAGANAT, AUTOIMMUN BETEGSÉGEK

✅ GOMBÁS, BAKTERIÁLIS ÉS VÍRUSOS FERTŐZÉSEK

✅ HÁNYINGER, HÁNYÁS, HASI FÁJDALOM ÉS PUFFADÁS

✅ SZÁRAZ BŐR ÉS HAJ, AKNÉ, EKCÉMA, PSZORIÁZIS

✅ ÖREGEDŐ BŐR ÉS KOLLAGÉN TERMELÉS, SEBGYÓGYÍTÁS

✅ FEJFÁJÁS, MIGRÉN

✅ ENDOMETRIÓZIS, PMS (premenstruációs szindróma)

✅ MAGAS VÉRNYOMÁS, ÉRSZŰKÜLET

✅ AGGÓDÁS, ALVÁSPROBLÉMÁK

✅ HÓLYAGOK, MARÁSOK, CSÍPÉSEK, ÉGÉSEK, ZÚZÓDÁSOK ÉS FICAMOK.

Superfood smoothie a végtelen tavaszi egészség

Tudtátok, hogy a smoothie nem a folyadékot pótolja, mint pl.egy gyümölcslé, hanem valójában egy ételnek felel meg? A mai smoothie-nk még mindig a feltörekvő tavasz idejét sugallja, a böjt ( fura, de az van ) idejére tisztulással és egy csepp életélvezettel 🌸


A hozzávalókról egy kis kisokos:


Banán: kalcium, kálium, foszfor, vas, A-, B-, és C-vitamin, továbbá nyomelemeket, valamint a glukóz feldolgozásához szükséges enzimet is tartalmaz, mely enzim elősegíti az agyműködést. A benne levő Miricetin antioxidáns segíti a gyulladások csökkentését. Ezen kívül több olyan polifenol antioxidánst tartalmaz, mint a lutein( szemre), a zeaxantin, az alfa-és a béta-karotin.

Szeder: vas, kalcium, A-, C-, E- és K-vitamin, valamint folsav, tiamin, piridoxin, niacin és rost található meg benne. Egyszerre proteinforrás is és a nagyszerű antioxidánsok hozzájárulnak a szív egészségéhez és az általános vitalitáshoz. Igazi “Jolly Joker”.

Homoktövis: A magas c vitamin tartalma mellett az Omega 3,6, illetve 7 zsírsavak is fellelhetőek benne. E-vitamin és egy superoxid-diszmutáz nevú enzim is van benne, ami a szabadgyökök semlegesítéséért felelős. A szép sárga színéből pedig látszik, a magas béta-karotin tartalma is. Nyáron homoktövis olajat használok a napozáshoz… A benne található bioflavonoidok, mint például a quercitin, egy erős gyulladásgátló hatóanyag, de ezzel együtt még myrcetint és kempfelort is tartalmaz, amelyek összegsége segíthet az asztmásokon, ekcémásokon, allergiásokon a gyulladt érfalakon, szívproblémákon , hasnyálmirigy- és a prosztatarák esetén és egy természetes antidepresszánsként, ízületi fájdalom csillapítóként is működhet.

Csallán: az egyik legjobb vizelethajtónk, vértisztítönk és a káros húgysavtól mentesítőnk. Ezért ajánlják a köszvény, reumás, ízületi megbetegedések esetén. Vércukor szintet csökkentő hatása is ismert, de a gyomor- és bélhurutra is jó, mert összehúz és hámosít. Kovasav tartalma miatt a kötőszöveteket (fascia!), körmöket, hajhagymákat erősíti. A,B,C,K, U vitaminokat tartalmaz, ez utóbbi az Ulcus(fekély) szóból ered és erre is hatékony.. Magas vas, réz és cink tartalma van. Glukokinint is tartalmaz, ami természetes növényi inzulin.

Gyermekláncfű levél: epe- és májpanaszok kezelésére alkalmas, valamint emésztési panaszokra, lázra. Emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító, erősítő hatásáról is ismert. Csontritkulás megelőzésére is alkalmazható.

Narancsvirág ( neroli): Nyugtató, fertőtlenítő, görcsoldó, emésztés javító, nemivágy növelő hatásáról ismert. Főleg olajként használatos. Téli depresszió, pánikbetegség esetén nagyon hatásos.

Vadnarancs olaj: van egy érzelmi hatása is ennek az amúgy ízletes olajnak. Legbelül a bőség valódi értelmére tanít. Emlékeztet minket arra, hogy tegyük félre a félelmeinket és lássuk meg a végtelen lehetőségeinket, ami a korlátlan gazdagság alapja. Megtanít kreatívnak lenni, hogy azt felhasználva ne a szűkösség energiáját használjuk, hanem az Igaz Valónkból éljünk.

Mi kell hozzá?
Banán, fagyasztott szeder, homoktövis ivólé, friss csallánvég, friss gyermekláncfű levél( nem virágzóról), házi kókusztej, méz, fahéj, gyömbérpor, ánizspor, narancsvirág őrölve( a tetejét megszórtam) és egy csepp vadnarancs illóolaj( Doterra, mert azt lehet belsőleg is fogyasztani). Összeturmixolod és diszíted, ha akarod:) Jó étvágyat!