A NYITOTTSÁGRÓL…

„A nyitottság az akadálymentesség állapota, a szabadságé, a könnyedségé, a tér érzetéé.

Ezért a mindennapi életünkben gyakorolnunk kell a nyitott-tudatállapot fenntartását, a nagy szívet, szeretést, optimizmust, az örömteli nevetés képességét, a megbocsátást és a felejtést.

-A meditációs gyakorlásunkat mindig kezdjük a „nyitott vagyok” megerősítéssel.Az első: „nyitott vagyok” a tudatot vezeti a Sunyata-ba, az Igaz Ürességbe. És ez segít, hogy a tudatunkat mindig a nyitottság állapotában tartsuk. Sokszor nem tudjuk,hogy hogyan nyithatnánk ki magunkat. Én nem csak spirituálisan vagyok nyitott, hanem érzelmileg és kapcsolatilag is. A nyitottság azt jelenti, hogy nem csak az „én” van benne, hanem a végső, azaz a eredendő-természetünk. Azáltal, hogy azt mondod „nyitott vagyok”,kinyitott magad az emberi lények által elérhető legmagasabb rendű állapot felé. És az életedben minden feloldódik ebben a tudatállapotban, hogy mindig nyitott állapotban légy.

Néha érzelmileg nyitott vagy, de intellektuálisan zárt vagy fordítva. Néha pedig szociálisan vagy nagyon nyitott a külső világra, de ugyanakkor nem tudod megtartani az egyensúlyt, amikor bezárulsz belül. Ez nem az, hogy kifelé vagy befelé forduló vagy, hanem az, hogy vannak pillanatok az életben, amikor befelé kell figyelni. A nyitott és a zárt egyszerű szavak, melyek leírják a tudatállapotunk hozzáállását. A spirituális gyakorlásban szeretnénk használni, amikor azt mondjuk „nyitott vagyok”, akkor azt mondod a tudatodnak, hogy haladjon az Üresség felé, a realitás felé. A realitás egy olyan hely, ahol nincs ajtó. Például ha a Mennyre gondolsz, a Mennyben nincs ajtó, egyszerűen csak fény. Ha megnézed a leírásokat, akkor láthatod, hogy a Mennyet sosem egy helynek írták le, hanem egyszerűen a fény állapotának. Ez a nyitottság, amiről beszélünk. Nyitottak vagyunk, amikor a tudatunk elfogadó. Bármi jön felénk, mi el tudjuk fogadni, tartalmazni tudjuk. „

(Részlet Thay Hang Truong www.compassheart.com tanításából)