A csodálatos csikung (chikung)

A csodálatos csikung (chikung)

P1110896A csikung – egyszerűen meghatározva – az életünkről szól, az emberi test erősítésének és az élet meghosszabbításának tudománya. A csikung gyakorlatai szabályozzák és ellenőrzik az életfolyamatokat. A csikung sok ezer évre visszatekintő története alatt nagyon sok tapasztalat sűrűsödött össze, kristályosodott ki. A csikung több évezredes gyakorlata során bebizonyosodott, hogy rendkívül hatékony eszköz a betegségek gyógyításában és megelőzésében, az egészség megtartásában, a fizikai test erősítésében és az intellektus javításában.

Kínában már az ősi írásokban feljegyezték, hogy a csikung használható a betegségek gyógyítására is. A modern Kínában folytatott klinikai gyakorlat is bebizonyította, hogy a csikung terápiás hatással van a különböző krónikus betegségekre, például izületi problémák, kényszerbetegségek, magas vérnyomás, gyomor és nyombélfekély, tüdőtágulás, tüdő asztma, szürke hályog, rövidlátás, stb. Ezenkívül bebizonyosodott, hogy néhány akut betegség gyógyításában is terápiás hatással bír, pl. a szívinfarktus utáni csikung-kezelés felgyorsítja a felépülést. Az elmúlt években Kína szerte a csikungot a rosszindulatú daganatok kezelésére is alkalmazták. Ezen a téren azonban még további tapasztalatok szerzése szükséges.

A modern fiziológiai kutatások is bebizonyították, hogy az egyén mentális állapota közvetlenül befolyásolja élettani folyamatait. A mentális feszültség vagy a depresszió az élettani tevékenységek diszharmóniáját okozhatja, ami további betegségekhez vezethet. Bizonyítható, hogy csikung gyakorlatok javítják a mentális állapotot, fokozzák a szellemi nyitottságot, segít a pszichoszomatikus harmónia megtartásában, ami elősegíti a fizikai egészség megtartását és a betegségek megszüntetését is.

A fizikai test erősítésén és a betegségek kezelésén túl a csikung a modern élet néhány más területen is felhasználható.

A sport tevékenységek esetében a csikung gyakorlása (különösen a relaxációs csikung) megnyugtatja az idegrendszert, miközben a tudat koncentrálásával a szellemi készenlét jelentősen növelhető. Ezzel a sportoló a versenyek előtt legyőzheti az idegfeszültségét, és teljes egészében ki tudja használni a képességeit.

A nevelés és az oktatás területén a csikung gyakorlás egészségmegőrző és bölcsesség növelő funkciója jelentősen növelheti a tanulás hatékonyságát. Az ősi idők több kínai tudósa a csikungot a tanulás fontos eszközének tekintette, sőt gyakran úgy tanítottak, hogy a diákok egy fél napot gyakoroltak és a másik fél napban pedig tanultak. Ennek az az oka, hogy csikung gyakorlatok alatt elért csikung állapot (mély relaxált meditációs állapot), megnyugtatja az idegrendszert, megszünteti a fáradtságot, gátolja az erős izgatottságot, és elősegíti a koncentrációs képességeket.

Az ősi Kínában a festést és a kalligráfiát is a csikunghoz közel álló művészetnek tekintették. Úgy tartották, hogy „az aggodalom elkerülése, a tudat koncentrációja”, a szív (tudat) és a csi harmóniája, és az idegrendszer ellazítása kiemelt jelentőségű ezekben a művészeti ágakban. Az ecsetvonásokkal történő íráshoz és festéshez a tudat koncentrációja, a zavaró gondolatok kizárása, az érzelmi tevékenység harmóniája és az ötlet kombinációja szükséges. Néhány kalligráfus és festő, mielőtt használta volna az ecsetet, mozgatta volna az ujjait és csuklóját a test csijét csikung gyakorlatokkal megnövelte . Ezután a felhalmozott csi segítségével írtak vagy festettek. Így egy író vagy festő kurzus egyben csikung tanfolyam is volt. Ebből a szempontból nem meglepő, hogy a legtöbb kalligráfus és festő hosszú életű volt.


Sárkány ábrázolás, falfestmény
Az emberi élet meghosszabbítható a csikung gyakorlásával. Sok magas életkor megélt ember élt a történelem során Kínában. Ezek a hosszú életű emberek egy különleges tudat-test gyakorlatot végeztek, amit a régi időkben úgy hívtak, hogy „egészségmegőrző művészet”, a modern időkben pedig egészségmegőrző csikungnak hívjuk.

Ezt az egyszerű tudományt az életről, bárki megtanulhatja. Fontos azonban azt is hangsúlyozni, hogy nem elég egyszerűen csak megtanulni a csikung gyakorlás módszereit, hanem kitartóan kell végezni azokat. Csak ekkor, a folyamatos gyakorlás során tapasztalhatjuk meg a pozitív változásokat.

A csikung gyakorlás három alapvetése: a jin-jang elmélet, az öt elem elmélete, valamint az energetikai csatornák és biológiailag aktív pontok.

https://www.facebook.com/events/468411719954279/