ÁllKAPOCS IZÜLET ÉS KAPCSOLATAI-Miért is fájhat a fejünk?

A craniosacralis terápia hatékonyan oldja a feszüléseket és ezzel megszüntethető a fejfájás, aminek az okát nem mindig tudjuk. Egy ilyen lehetséges ok a állkapocs izület feszülése.

ÁLLKAPOCS IZÜLET (Temporomandibularis) ÉS KAPCSOLATAI: stressz – fájdalom – feszülés. Az állkapocs (temporomandibularis)-ízület az a hely, ahol a mandibula (az alsó állkapocs) ízesül a koponya halántékcsontjával. Akárhányszor csak rágunk, mozgatjuk, de beszéd közben és nyeléskor is, mindig mozog (nagyjából minden percben). Ezért ez a test egyik leggyakrabban használt ízülete. A temporomandibuláris ízület a koponya halántékcsontját és az alsó állcsontot (mandibulát) köti össze. Két ilyen ízület létezik, az arc mindkét oldalán egy-egy, közvetlen a fülek előtt. Az ízületetet inak, ínszalagok és izmok rögzítik, és ezek felelősek a mozgatásáért is. A temporomandibuláris ízület a test egyik legbonyolultabb ízülete, zsanérként nyílik és csukódik, előre-hátra és jobbra-balra csúszik. A rágás alatt jelentős nyomásnak van kitéve. Az ízületben egy különleges, diszkusznak (korongnak) nevezett porc található, ami megakadályozza a koponya és az állkapocs közvetlen érintkezését. A temporomandibuláris rendellenességek, melyeket sokszor TMI- (temporomandibularis ízület) rendellenességeknek hívnak, leggyakrabban 20-as éveik elején járó nőkben, vagy 40-50 éves kor között fordulnak elő (előfordul veleszületett kóros temporomandibularis ízület is). A TMJ (temporo-mandibularis joint) -állkapocs ízület közvetlen kapcsolatban van a trigeminus idegpályával, diszfunkció esetén több ok állhat fenn: az állkapocs körüli izmokban levő egyensúlytalanságok, amely a görcsökből és a trigger pontokból erednek izom „túlhasználás”, mint a rágógumizás, vagy egyoldalú rágás növekedett feszültség, ami az állkapocs összeszorításához és fogcsikorgatáshoz vezet trauma, amit egy ütés okozott

A kiváló fül-orr-gégész szakorvos, Dr. J. B. Costen által 1934-ben elõször meghatározott állkapocs-ízületi rendellenesség olyan állapot, mely akkor áll elõ, amikor az állkapocs-ízületek a fogak, izmok, az állkapocs helytelen állása vagy funkciózavara következtében túlzott nyomásnak vannak kitéve. Costen úttörő volt abból a szempontból, hogy elõször hívta fel az orvosok és fogorvosok figyelmét erre az állapotra. Bebizonyította azt a tényt, hogy a fül-, fej- és nyakfájás elmulasztható a rossz harapás korrekciójával és az állkapocs-ízületekre ható túlzott nyomás megszüntetésével. Az Amerikai Fogorvos Társaság (American Dental Association) felmérései szerint az Egyesült Államokban megközelítõleg 75 millió ember szenved valamiféle állkapocs-ízületi rendellenességben. Sok krónikus fej-, nyak-, fül- és egyéb fájdalomban szenvedõ beteg esetében azonban ez még mindig diagnosztizálatlan marad. Az állkapocs-ízületi megbetegedések az érintett területeken kiterjedt és változó erõsségû, az enyhe, állandósult diszkomfort érzéstõl a súlyos, hasogató fájdalomig terjedõ fájdalmakat okoznak. A fejfájás, a fül-, az arc- és a nyak fájdalma az általános tünetek. Gyakran nehéz a száj nyitása és az ízületek összezárása. Az állkapocs-ízületi rendellenességek nem is annyira magában az ízületben, hanem az ízületek felett és alatt elhelyezkedő, érintett izmokban érezhetők.

Az állkapocs-ízületi megbetegedések gyakori tünetei:

Fejfájás a fej elűlsõ részén, a fej hátulsó részén, migrének, arci fájdalom, melléküreg fájdalom

Ízületi tünetek Az alsó állkapocs-ízületek kattognak vagy pattognak jobb oldalon, bal oldalon . Az állkapocs nyitása vagy zárása estén csikorgó hangok. Fájdalom bármelyik oldalon az alsó állkapocs-ízületben jobb oldalon bal oldalon. Az alsó állkapocs nyitáskor az egyik oldal felé tér ki. Az alsó állkapocs csak korlátozott mértékben nyitható.

A torok tünetei Torokfájdalom. Féloldali nyelvfájdalom.

Fültünetek Fülfájdalom jobb oldalon bal oldalon. Eldugult, viszketõ fül. egyensúlyzavarok. Sistergõ, zúgó vagy harsogó hangok a fülben (tinnitus)

Nyaki tünetek Nyaki fájdalom. mozgatási nehézségek (a nyak rosszabbul forog). Nyaki merevség. Vállfájdalom. A karok és a kézujjak bizsergõ érzése vagy zsibbadása.