Cirbolyafenyő gyógyhatása a szîvre, alvásra, bronchitiszre,baktériumokra,

Ez a fenyőfajta az alpesi térség jellegzetes, fagytűrő fafajtája, így akár 2000 méteres magasságban is találkozhatunk vele. A tiroli Pitztalban a Keleti-Alpok legnagyobb, összefüggő területű cirbolyafenyő-erdeje található.

A cirbolyafenyő speciális tulajdonságokkal rendelkező különleges faanyagot ad. Ezt ma már egy tudományos vizsgálat is igazolja, amely ennek a fának egészen különleges tulajdonságait igazolta.

Terhelési vizsgálatok egyértelmű különbséget mutattak a cirbolyával, vagy fadekorral borított szobákban végzett kísérletek eredménye között. A cirbolyával burkolt szobában a szív frekvenciája mind testi, mind mentális terhelések esetében is alacsonyabb értékeket mutatott. A terhelés utáni pihenési fázisban a vegetatív folyamat sokkal gyorsabban helyreállt.

Bizonyítást nyert az is, hogy cirbolyafenyőből készült ágyban az alvás minősége jobb.

Ehhez Prof. Maximilian Moser
a következőket fűzi hozzá:

„Cirbolya közegben a szív munkájának lecsökkentése 3500 szívveréssel kevesebb, azaz naponta 1 órányi „szívmunka” megspórolásával jár. A vizsgálatokat megbízható szívfrekvencia méréssel végezték a kísérletre jelentkező személyeken. A modern szenzoros technika lehetővé teszi a vegetativ idegrendszer és az agytörzsi funkciók megfigyelését is.”

Pihenés

A Joanneum Research Kutatási Központ tudományos alkalmazottai interregionális kutatási program keretén belül vizsgálták a cirbolyafenyő hatását a terhelési és a pihenési szakaszokra, 30 egészséges felnőttnél. A laborban szignifikáns különbségeket mértek a cirbolyafenyővel és a fadekorral borított szobákban végzett pihenés minősége között. Ez a testi és a lelki terhelésnél alacsony szívfrekvenciában, a pihenés szakaszában a vegetatív rendszer gyorsított regenerálódásában mutatkozik meg.


Cirbolyafenyő ágy

A cirbolyafenyő ágy a fadekorral borított ágynál lényegesen jobb alvásminőséget biztosít. A jobb minőségű éjszakai pihenés a szervezet jobb működését váltja ki. Szívműködésben a megtakarítás naponta 3500 szívdobbanás, amely kb. 1 órás szívmunkának felel meg.

A molyok ellensége

A cirbolyafenyőt vizsgálták továbbá „ bio inhibitor” hatás szempontjából is. Ez azt jelenti , hogy különböző fafajokat vizsgáltak molyokra gyakorolt hatásuk szempontjából is. Bizonyítást nyert, hogy a cirbolyafenyő bútorok alkalmasak textíliák molybiztos tárolására. A moly lárvák táplálkozási sebességét a cirbolyafenyő szignifikánsan redukálta. Ez a jelentős insekticid hatás a cirbolyafenyő olajában jelen lévő adalékanyagoknak köszönhető.

Antibakteriális hatás

Vizsgálták a cirbolya esetleges antibakteriális hatását is. Öt fafajt vontak be a kísérletsorozatba. A fertőtlenített friss fa vágásfelületre baktériumtörzset helyeztek. Ebben az esetben is győzött a cirbolya, baktériumölő hatása a vizsgált anyagok között a legerősebbnek bizonyult. 12-14 óra elteltével a cirbolyafán gyakorlatilag nem volt életképes baktérium.

Felhasználása:

Bútor, párna, olaj, snapsz. A havasi cirbolyafenyő magja emberi fogyasztásra is alkalmas.

Belsőleg a cirbolyafenyő illóolaja elsősorban erősítő hatású, fertőtlenítő, nyálkaoldó és köptető, javítja a vérellátást, és reumás panaszok esetén is lehet használni. Ajánlott hörghurutra, asztmára és egyéb felső légúti panaszokra.

Párologtatva az illóolaj lelki hatásai érvényesülnek: főleg bátortalan embereknek tesz jót, a kitartást és a szabadságérzetet erősíti.

Felhasznált irodalom:

https://www.austria.info/hu/uti-tervek/tavak-es-tajak/a-termeszet-ujrafelfedezese/pitztal-a-gyogyhatasu-cirbolyafenyo

http://www.holdfa.ccom.at/html/deutsch/holz100/gesund/herzfrequenz_middle.html

Cirbolyafenyő