Craniosacralis Bodywork kezelés

“A leggyengédebb érintés” OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MI A CRANIOSACRALIS BODYWORK KEZELÉS CÉLJA?

Odafigyelünk a lelkünk mélyéből anélkül, hogy bármi értelmét is figyelnénk, hogy mi helyes, csak ülünk és figyelünk. Ahelyett, hogy a hangsúlyt a betegségre helyeznénk, az egészségre és az Egységre figyelünk.

Az egészség a tökéletes mátrix, amelyet megelőzi a forma és amely a fogantatás pillanatától jelen van bennünk. Az egészség kalauzol minket a kezelés során. A végső tanító maga a természet. A természetes világ egy különálló és rendezett módon fejezi ki magát.

Az egész Univerzum át van itatva intelligenciával és szándékkal. Mi emberek csak puszta résztvevői vagyunk ennek a dinamikus erőnek.

Hallgatunk, figyelünk, csatlakozunk az egészséghez. A Csend az, ami lehetővé teszi a beteg számára a kapcsolatot az elsődleges légzéssel, az Egésszel. Ha ily módon érintjük meg a beteget, akkor csodálatos lehetőséget hozunk létre a gyógyuláshoz.    

A biodinamikus craniosacralis terápia arra az elvre épül, hogy a test akkor egészséges, ha az “ÉLETET ADÓ LÉLEGZET” (amit élet energiának, élet erőnek is neveznek) szabadon áramlik a testben.

Ezt a megértés a craniális rendszerben Dr.William Garner Sutherland, D.O. (1873–1954) osteopata (https://en.wikipedia.org/wiki/William_Garner_Sutherland) nevéhez és munkásságához köthető.

Az újabb tudományos vizsgálatok bizonyították azt, hogy

az emberi test megőrzi szövet-memóriájában az eddig átélt fizikai és érzelmi események lenyomatát. Az érzelmileg kellemetlennek minősített emlékek nyomán a craniosacralis rendszerben is blokkok alakulhatnak ki.

E blokkok miatt az agyi-gerincvelői folyadék egyenetlenül áramlik a craniosacralis rendszerben, és ez krónikus betegségek kialakulásához vezethet. A kezelés alatt a test képes föloldani a szövetekben lévő blokkokat. A blokkot okozó trauma-emléknyom a tudattalanból felkerülhet az éber tudatba, igy feldolgozhatóvá és feloldhatóvá válva. A craniosacralis kezelés alatt alkalmazott mozdulatok gyengédek, finomak. Alig érezhető nyomást, finom érintést használ a kezelő miközben figyeli a test folyamatait és követi azt.  A kezelt érezheti az agyi-gerincevelői folyadék áramlásának gyengéd áramlását a testben, mint egy hullámot, amely az idegrendszer lenyugvásával jár együtt.

A craniosacralis megnevezés a latin cranium és os sacrum, azaz a koponya és keresztcsont kifejezésekből ered. A koponya, az agy, a központi és perifériás idegrendszer, a gerincvelő, az agyi-gerincvelő folyadék(liquor), a hozzá tartozó kötőszöveti hártyák és a keresztcsont alkotják a kranioszakrális rendszert elsősorban. A kezelés a test és természetesen a koponya mikromozgásainak korrigálásán alapul és azon a felismerésen alapszik, hogy az agy által termelt gerincvelő folyadék ritmikusan pulzál, ez a pulzálás minden csontban és testszövetben érzékelhető.

AZ „ÉLET LÉLEGZETE”-BREATH OF LIFE

Dr.Sutherland kihangsúlyozta, hogy az emberi rendszert egy rejtélyes Jelenlét hatja át,amelyet az „Élet Lélegzetének” (Breath of Life) nevezett el. A klinikai gyakorlata utolsó tíz évében különösen ráhangolódott erre az emberi rendszeren belüli jelenlétre és működésre. Ez szintén egybeesett azzal a változással, hogy a nyelvhasználatában túlnyomóan biomechanikai szemléletből egy teljesebb biodinamikusba tért át. Azt írta az Élet Lélegzetéről (Breath Of Life), hogy ez egy csalhatatlan potenciál, majd az analizáló és mechanikus technikákból elmozdult az érdeklődése a belső erők felé, amelyek elősegítik a gyógyulást. Rájött, hogy ez az Élet Lélegzete, és azok az intelligens erők, amelyekkel ez létrejön, hozzák létre a gyógyító döntéseket és viszik kifelé.

BIODINAMIKUS MEGKÖZELÍTÉS, LÁTÁSMÓD

James S.Jealous D.O. az “Osteopathy Biodynamic View a Cranial Field”  könyvében olvashatunk szinte először a biodinamikus látásmódról. A  biodinamikus nézet felismeri azt, hogy  azok embriológiai erők, amelyek létrehozták az embriót, ugyanazok az erők, mint a növekedés és fejlődés erői és az életen keresztüli tápláló erősítő erők. Ezekkel a gyógyító és homeosztatikus erőkkel dolgozva, a kezelő képes a test újraszerveződéséről  kommunikálni az egész testben az elhatárolódásról, szinkronizálásról és az átalakulásról egy szöveten, folyadékon keresztül.

FASCIA

A fascia, másnéven kötőszöveti hártyaréteg és 3D Mátrix az elmúlt 20 évben vált “híressé” főleg Tom Myers amerikai fascia kutató munkássága által. Ő fedezte fel, hogy a testben található fascia részekre bontható, un. Fascia vonalakra/meridiánokra, amelyből 12 fő vonal van. A fascia tárolja az életünk során elszenvedett traumákat, és a napi stressz is rá hat ki, amit kiszáradással, befeszüléssel fedzhetünk fel testünkben. A testünk tartó oszlopai is,a rugalmasságuktól és egészséges feszülésüktől függ a tartásunk, amelyet a tenszegritás elmélet magyaráz. A kezelés során ezen vonalak összefüggés rendszere mentén is haladunk és oldjuk a benne fellelhető blokkat.

A Craniosacralis Bodywork kezelés egy olyan mély gyógyulási folyamat, amely hatással lehet a betegség mélyen őrzött mintáira –mind fizikai, mind lelki értelemben – amelyeket életünk során felhalmozunk sérülések vagy megbetegedések miatt, és testünk szöveteiben, sejtjeinkben tárolunk, ezzel egészségtelenséget és működési zavarokat teremtve.

MIKORTÓL ALKALMAZHATÓ A MÓDSZER

Már a születés után egyből.

Nagyon sok kismama segíti ezzel a módszerrel a gyermeke fejlődését.

Ezzel a technikával a testi-lelki fejlődést lehet maximalizálni és akár olyan eredményeket is elérni, amelyeket nem is gondoltak volna az orvosok. Születéskor a lágy koponyacsontok a varratok mentén elcsúsznak, így csökkentve a koponya méretét a szülő utakon való átjutáshoz. Amikor kijut a szülőcsatornából a baba előfordul, hogy a koponyák nem nyerik vissza a megfelelő alakjukat, hanem deformálódnak. Ezeknek a problémáknak a gyors segítségében is nagyon hatékony a kezelés, sok esetben nem szükséges az orvosi gyakorlatban használt eszközök használata sem. Ugyanúgy a születéskori csípő (nem csípőficam, csak lazább vagy feszesebb ) problémák kezelésében. A hasfájás, éjszakai felriadás mind olyan probléma, amit a módszerrel hatékonyan kezelünk. A csecsemő kori izomfeszülések, plasztikusság kezelésére szintén a leggyengédebb, de még is hatékony módszer.

A szülési traumák később gyermekkori zavarokat okozhatnak. Ha újszülött korban elkezdhetnénk e szelíd terápiát a szülési traumák oldására, sokkal kevesebb lenne azon gyermekek száma, akik magatartászavarral, tanulási zavarokkal (diszlekzia, diszgráfia, stb) vagy egyéb panaszokkal élnek.

MILYEN ESETEKBEN HATÉKONY A KEZELÉS?

Mivel a szervezet öngyógyító funkcióival dolgozunk, ezért néhány ellenjavallat kivételével mindenféle problémára tud megoldást nyújtani.

Kimondottan javasolt: hiperaktivitás fókusz hiány hát-derékfájás,lumbágó, isiász, asztma depresszió, kimerültség, vérnyomás problémák (alacsony-magas) hormonális zavarok-menstruációs panaszok hallásproblémák migrén Krónikus fáradtság Légzési panaszok koncentrációs és tanulási nehézségek, alvászavarok, emésztési problémák, dadogás növési fájdalom fogcsikorgatás, állkapocs problémák pánikbetegség, baleseti sokk esetén betegségekből való felépülésnél kismamáknak minden állapotukban gyermekeknél segíti a testbe megérkezést gyerekek-felnőttek mindefajta pszichés eredetű problémájának megoldásában segít a test mindenfajta harmonizálására.

Ellenjavallatok:  Az agyi-gerincvelői folyadék fertőző, gyulladásos folyamataikor, közvetlenül stroke esetén (megelőzésre és utángondozásra már lehet), akut koponyasérülés, akut agyhártyagyulladás, nyúltagyi hernia, Arnold Chiari szindróma esetén.

Néhány példa a hatékonyságára:

-Hat a központi idegrendszerre, így hatékonyabbá válik annak tápanyagfelvétele, ami miatt a testi funkciók is (hiszen az idegrendszer által vannak irányítva) hatékonyabbá válnak.

-Az izmok ellazulása révén mozgásszervi panaszok javulhatnak, de idegbecsípődéses tünetek is megszűnhetnek.

-Beindul egy salaktalanítás, a nyirokkeringés élénkül

-Támogatja az autonóm idegrendszer egyensúlyát, így elősegíti a stressz és a külső ingerek feloldódását, feldolgozását.

A terápia végével, ha szükséges a páciens egyénre szabott további gyakorlatokat kap, amelyek elősegítik a hatékonyabb gyógyulást.

Betekintés a folyamatba: http://www.youtube.com/watch?v=QYU6apRjTXY Tanulmányok:

Sclerosis multiplex: http://www.camillecraniosacral.com/articles/Raviv2009.pdf

Down szindróma és gyermekek kezelése: http://community.babycenter.com/post/a25144363/craniosacral_therapy

Hiperaktivitás és figyelem zavar:  http://www.camillecraniosacral.com/articles/Gillepsie2009.pdf

Integrált Craniosacralis Biodinamika kezelői tanfolyamok elvégzésére is van lehetőség nálam.

CRANIAL SACRAL BIODYNAMIC

http://www.youtube.com/watch?v=QYU6apRjTXY&feature=youtu.be All healing occurs in relationship. Cranial Intelligence describes a state of knowing presence through embodied touch that orients our body to its deepest forces of health. This touch brings about a natural movement towards whole body relationship and a reorganization back to optimal alignment. There are subtle rhythmic movements in the body, underlying structure and physiology, that can be felt by a trained therapist.  The therapist can interact with these rhythms and promote the resolution of overwhelming experiences. Biodynamic Craniosacral Therapy is an extraordinary paradigm for safely meeting our deepest, earliest and most painful stories and supporting lasting change. “Gentle touch” Cranio-Sacral Therapy, or CST, is a gentle, hands-on manipulation of a physiological body system called the cranio-sacral system. This system is comprised of the soft tissue and bones of the cranium (or head), the spine and the pelvis. Massage therapists that perform cranio-sacral therapy also target the membranes and cerebrospinal fluids that surround and cushion the brain and spinal cord from injury during a therapy session. lnvoluntary Motion- The Cranial Rhythm Cranial osteopaths are trained to feel a very subtle, rhythmical shape change that is present in all body tissues. This is called Involuntary Motion or the Cranial Rhythm. The movement is of very small amplitude, therefore it takes practitioners with a very finely developed sense of touch to feel it. This rhythm was first described in the early 1900’s by Dr. William G. Sutherland and its existence was confirmed in a series of laboratory tests in the 1960’s and ’70’s. Tension in the body disrupts the cranial rhythm. Practitioners compare what your rhythm is doing to what they consider ideal. This shows them what stresses and strains your body is under at present, and what tensions it may be carrying as a result of its past history. It also gives them an insight into the overall condition of your body, for example if it is healthy, or stressed and tired. Accumulation of stress and strain in the body When we experience physical or emotional stresses our body tissues tend to tighten up. The body may have been able to adapt to these effects at the time, but a lasting strain often remains. Any tensions which remain held in the body can restrict its free movement. Gradually the body may find it more and more difficult to cope with accumulated stresses and symptoms may develop. The cranium consists of sutures and fontanelles that overlap one another during the birth process as they compress when entering the birth canal. This process is called molding and the cranial bones should resume their normal shape within one week of birth. The delicate nervous system is protected by cartilage at this point and not by bone. The cranium itself is membranous at this stage and needs to constantly expand and realign to adapt to the extremely rapid growth of the brain during the first three years of life. Just within the first year of life the brain will grow 2-1/2 to 3 times its birth size. 90% of the neurological development and synaptic connections in the brain are made by age 6. By this time all of the motor and sensory functions we use as adults have been fully developed. Damage at any stage prior to preliminary development of these functions will result in compensatory patterns to either be learned or occur naturally to allow us to interact with our environment to the best of our ability. If corrections are not made, studies have shown that these children will function at a reduced capacity later in life. Dura is membranous structure which connects the brain to the cranium, and protects the delicate spinal cord within the spine attaching at the base of the spine, which is the sacrum. The cranium and sacrum move in conjunction with one another to circulate cerebrospinal fluid along the entire length of the spinal cord. Cerebrospinal fluid is the nourishment for the brain and spinal cord and needs to be circulated properly. The CSF pressure and tension on the dura are the two things that move cranial and sacral bones. Craniosacral evaluation looks at how the bones of the cranium and sacrum are moving and if there are any imbalances present. Balancing this movement can help with decreasing stress on the nervous system allowing it to function at a higher level. Craniosacral technique can be used to help mold the cranium from an early age. It can also help to calm down the nervous system in children dealing with ADD/ADHD issues, infants with latching problems, and anyone dealing with headache or migraine issues. It can help alleviate tension created by teeth clenching or grinding, as well as used as a way of decreasing stress in the body.

The Biodynamic View

A ‘Biodynamic View of Osteopathy in the Cranial Field’ has been  designed by James S.Jealous D.O.

The biodynamic view of osteopathy in the cranial field recognises that the embryological forces, that created the embryo, are also the forces of growth and development and the sustaining restorative forces throughout life.

Working with these therapeutic, homeostatic forces, the practitioner is able to communicate with the reorganization of the body as a whole, through theinternal disengagement, synchronization and transmutation within tissue, fluid and potency. The purpose of this program is to observe the laws of Nature at work throughout the body. With respect, patience and humility, the practitioner can witness this  Tide at work, a force  created by  the Breath of Life, as the primary source of diagnosis and treatment. Dr James S. Jealous named this 8 phases curriculum Biodynamics because “it focuses on contact with Tidal forces as they specifically interchange in an ever-changing motif from moment to moment.  It is a living contact with life’.”

Sclerosis multiplex: http://www.camillecraniosacral.com/articles/Raviv2009.pdf Down syndrom and children: http://community.babycenter.com/post/a25144363/craniosacral_therapy Hiperaktivity : http://www.camillecraniosacral.com/articles/Gillepsie2009.pdf

http://www.youtube.com/watch?v=QYU6apRjTXY&feature=youtube

Die Cranio-Sacral-Therapie (vom Lateinischen cranium: Schädel; sacral: das Kreuzbein (os sacrum) betreffend: „Schädel-Kreuzbein-Therapie“, auch Kraniosakraltherapie oderkraniosakrale Osteopathie) ist eine alternativmedizinische Behandlungsform, die sich aus der Osteopathie entwickelt hat. Es ist ein manuelles Verfahren, bei dem Handgriffe vorwiegend im Bereich des Schädels und des Kreuzbeins ausgeführt werden. Die Cranio-Sacrale Therapie ist aus einer speziellen Form der Osteopathie heraus entstanden, die als „Osteopathy in the Cranial Field“ vom US-amerikanischen osteopathischen Arzt William Garner Sutherland D.O. begründet wurde. Der Brite Franklyn Sills mischte dieses Konzept mit Ideen aus der Polarity-Psychotherapie; seine Synthese bezeichnet er als craniosacral biodynamics. Der kalifornische Osteopath Hugh Milne formulierte eine visionär-schamanistische Variante, die in ihren Grundsätzen sehr auf der Arbeit W.G. Sutherlands, dem Begründer der Craniosacraltherapie, beruht, jedoch auch biodynamische Arbeitsweisen mit einbezieht. Zu jedem dieser Konzepte gibt es privat geführte Ausbildungsinstitute, teilweise auch nationale und internationale Verbände und Lehrmaterial.

Konzept

Die Cranio-Sacral-Therapie beruht unter anderem auf der Annahme, dass sich die rhythmischen Pulsationen der Gehirn-Rückenmarksflüssigkeit (Liquor cerebrospinalis), der sog. Primäre Atemmechanismus (PAM), auf die äußeren Gewebe und Knochen übertragen und somit ertasten lassen. Die Einzelknochen der Schädelkalotte werden auch bei Erwachsenen als gegeneinander beweglich angesehen. Durch Berührung des Körpers will der Therapeut Informationen über mögliche Blockaden dieser Bewegung sammeln und dadurch auf Funktionseinschränkungen einwirken, sowie indirekt auch Membranen innerhalb des Schädels (Falx cerebriTentoriumFalx cerebelli) und die harte Hirnhaut (Dura mater) beeinflussen. Dieses Vorgehen soll einen angenommenen „Energiefluss“ verbessern und Selbstheilungskräfte aktivieren sowie Funktionseinschränkungen und seelische Traumata lösen. Der Behandler legt seine Hände auf die Stellen, bei denen er eine Störung im craniosacralen Rhythmus festgestellt hat. Er arbeitet meist mit indirekten Techniken, d.h.er erzeugt keinen Gegendruck, sondern lässt seine Hände in die Richtung gehen, in die das Gewebe oder die Knochen sich von selbst hinbewegen, hält sanft den Druck am Ende der Bewegung und wartet, bis eine Entspannung oder Lösung eintritt. Die Behandlung ist system- statt symptomorientiert.

Sclerosis multiplex: http://www.camillecraniosacral.com/articles/Raviv2009.pdf Down syndrome und Kinder : http://community.babycenter.com/post/a25144363/craniosacral_therapy Hiperaktivität: http://www.camillecraniosacral.com/articles/Gillepsie2009.pdf