Fascia Bodywork

 A fascia az energia átadás folyamatának a legfőbb része. Mozgási energiánk 20%-a az izmokból, 80%-a a Fasciából ered. Az izom erejét a fascia alakítja át mozgássá. Ezenkívül pedig a mozgási energiát tárolja, amit aztán visszajuttat a mozgásba, így segíti annak a hatékonyságát, gazdaságosságát. A dinamikus mozgásokat ( ugrálás, futás) a kísérletek már bizonyították, hogy nem az izmok végzik, hanem az első mozgás után a fascia. Ilyen például az achilles ín által végzett mozgás, amiben az achilles begyűjti az energiát, majd a katapult effekt által kilöki azt és aktiválja. Ha ez az aktiválás megtörténik, akkor kevesebb energiával nagyobb mozgást (ugrás, stb) tudunk elérni.

Amikor egyes izmokat felhasználva végzünk mozgást, az több energiába kerül, mint amikor a myofascia által betárolt energiát is beleadjuk. Ha csak lassan, egyféle mozgást végzünk, megállunk és elindulunk pl. nézelődve sétálunk, az nagyobb energiába kerül a testnek, és hamarabb elfáradunk tőle, mintha egy dinamikusabb, egyenletes, folyamatos mozgást végeznénk.

A Fascia másnéven kötőszövet, a neve is mutatja, hogy összeköti a részeinket, tartó és védelmi funkcióval rendelkezik. A szerveinket körbeburkolja, a csontokat körülszövi. Rugalmasságunk és hidratáltságunk is tőle függ. Többek között kollagén, elasztán és vîzmegkötő rostokat (hyarulonsav), sejteket tartalmaz, ami a testünk egészséges működéséhez feltétlenül fontosak.Testen belüli kommunikáció is zajlik benne, a részek minden pillanatban tudnak arról, hogy a test többi pontján mi történik. Ha kiszárad akkor a rugalmasságát elvesztheti, ez mozgásszervi problémákhoz vezethet. Idővel a kollagén termelődésünk lecsökken, ezért fontos a helyes életvitel még jobban 40 év felett. A mozgásszervi panaszok a fasciánk edzésével, karbantartásával lecsökkenthetőek vagy akár megszűntethetőek.
A helyes testtartás kialakítása szintén a Fascia állapotával is összefügg ugyanúgy, mint a gerinc csigolyák, ízületek egészsége. Ha rugalmassá, lazává, de egyidejűleg feszessé tesszük, akkor bármely korban elindulhat egy önrendező, öngyógyító folyamat a testben, amely által nem csak a fizikai, hanem a mentális problémáink is gyógyulásnak indulhatnak. Kijavîtódnak a rossz mozgásminták, berögzülések. Sportolók esetében növekedik a teljesîtmény, csökken a sérülés veszély.
Az órákon külön figyelmet szentelünk a gerinccsigolyák körüli szövetek ellazîtására, feszessé tételére, a gyakorlatokkal segîtjük a core izom , középpont megerősîtését, és a test egyensúlyának kialakítását.