Craniosacralis Bodywork® kezelés

„A csendben figyelni a test jelzéseit és várni, hogy mit mond, ezt meghallani és csak ezután cselekedni-ez az én feladatom…”

20 év különböző természetgyógyász tanulmány után találkoztam a craniosacralis biodinamikával, amit a fasciális technikák bővebb megismerése után átdolgoztam és egyéni technikára „szabtam” Ezt tanítom a tanfolyamjaimon is már 2011 óta a fasciális mozgásokkal együtt.

Nem csak felnőtteknek, hanem gyermekeknek, kisbabáknak és kismamáknak is segítek,  ezenkívül pedig foglalkozom autista, szellemi és mozgássérült gyermekekkel és felnőttekkel is.

Együtt dolgozok fogszabályzó orvosokkal, logopédusokkal. Folyamatosan tanulmányozzuk és fejlesztjük  több fogorvossal a fogászati kezelések és az állkapocs ízület (TMJ) megfelelő helyzetére irányuló kezeléseket.

“A leggyengédebb érintés”

MI A CRANIOSACRALIS BODYWORK® KEZELÉS CÉLJA?

Odafigyelünk a lelkünk mélyéből anélkül, hogy bármi értelmét is figyelnénk, hogy mi helyes, csak ülünk és figyelünk. Ahelyett, hogy a hangsúlyt a betegségre helyeznénk, az egészségre és az Egységre figyelünk.

Az egészség a tökéletes mátrix, amelyet megelőzi a forma és amely a fogantatás pillanatától jelen van bennünk. Az egészség kalauzol minket a kezelés során. A végső tanító maga a természet. A természetes világ egy különálló és rendezett módon fejezi ki magát.

Az egész Univerzum át van itatva intelligenciával és szándékkal. Mi emberek csak puszta résztvevői vagyunk ennek a dinamikus erőnek.

Hallgatunk, figyelünk, csatlakozunk az egészséghez. A Csend az, ami lehetővé teszi a beteg számára a kapcsolatot az elsődleges légzéssel, az Egésszel. Ha ily módon érintjük meg a beteget, akkor csodálatos lehetőséget hozunk létre a gyógyuláshoz.    

A biodinamikus alapokon működő Craniosacralis Bodywork® kezelés arra az elvre épül, hogy a test akkor egészséges, ha az “ÉLETET ADÓ LÉLEGZET” (amit élet energiának, élet erőnek is neveznek) szabadon áramlik a testben.

Ezt a megértés a craniális rendszerben Dr.William Garner Sutherland, D.O. (1873–1954) osteopata (https://en.wikipedia.org/wiki/William_Garner_Sutherland) nevéhez és munkásságához köthető.

Az újabb tudományos vizsgálatok bizonyították azt, hogy

az emberi test megőrzi szövet-memóriájában az eddig átélt fizikai és érzelmi események lenyomatát. Az érzelmileg kellemetlennek minősített emlékek nyomán a craniosacralis rendszerben is blokkok alakulhatnak ki.

E blokkok miatt az agyi-gerincvelői folyadék egyenetlenül áramlik a craniosacralis rendszerben, és ez krónikus betegségek kialakulásához vezethet. A kezelés alatt a test képes föloldani a szövetekben lévő blokkokat. A blokkot okozó trauma-emléknyom a tudattalanból felkerülhet az éber tudatba, igy feldolgozhatóvá és feloldhatóvá válva. A craniosacralis kezelés alatt alkalmazott mozdulatok gyengédek, finomak. Alig érezhető nyomást, finom érintést használ a kezelő miközben figyeli a test folyamatait és követi azt.  A kezelt érezheti az agyi-gerincevelői folyadék áramlásának gyengéd áramlását a testben, mint egy hullámot, amely az idegrendszer lenyugvásával jár együtt.

A craniosacralis megnevezés a latin cranium és os sacrum, azaz a koponya és keresztcsont kifejezésekből ered. A koponya, az agy, a központi és perifériás idegrendszer, a gerincvelő, az agyi-gerincvelő folyadék(liquor), a hozzá tartozó kötőszöveti hártyák és a keresztcsont alkotják a kranioszakrális rendszert elsősorban. A kezelés a test és természetesen a koponya mikromozgásainak korrigálásán alapul és azon a felismerésen alapszik, hogy az agy által termelt gerincvelő folyadék ritmikusan pulzál, ez a pulzálás minden csontban és testszövetben érzékelhető.

AZ „ÉLET LÉLEGZETE”-BREATH OF LIFE

Dr.Sutherland kihangsúlyozta, hogy az emberi rendszert egy rejtélyes Jelenlét hatja át,amelyet az „Élet Lélegzetének” (Breath of Life) nevezett el. A klinikai gyakorlata utolsó tíz évében különösen ráhangolódott erre az emberi rendszeren belüli jelenlétre és működésre. Ez szintén egybeesett azzal a változással, hogy a nyelvhasználatában túlnyomóan biomechanikai szemléletből egy teljesebb biodinamikusba tért át. Azt írta az Élet Lélegzetéről (Breath Of Life), hogy ez egy csalhatatlan potenciál, majd az analizáló és mechanikus technikákból elmozdult az érdeklődése a belső erők felé, amelyek elősegítik a gyógyulást. Rájött, hogy ez az Élet Lélegzete, és azok az intelligens erők, amelyekkel ez létrejön, hozzák létre a gyógyító döntéseket és viszik kifelé.

BIODINAMIKUS MEGKÖZELÍTÉS, LÁTÁSMÓD

James S.Jealous D.O. az “Osteopathy Biodynamic View a Cranial Field”  könyvében olvashatunk szinte először a biodinamikus látásmódról. A  biodinamikus nézet felismeri azt, hogy  azok embriológiai erők, amelyek létrehozták az embriót, ugyanazok az erők, mint a növekedés és fejlődés erői és az életen keresztüli tápláló erősítő erők. Ezekkel a gyógyító és homeosztatikus erőkkel dolgozva, a kezelő képes a test újraszerveződéséről  kommunikálni az egész testben az elhatárolódásról, szinkronizálásról és az átalakulásról egy szöveten, folyadékon keresztül.

FASCIA

A fascia, másnéven kötőszöveti hártyaréteg és 3D Mátrix az elmúlt 20 évben vált “híressé” főleg Tom Myers amerikai fascia kutató munkássága által. Ő fedezte fel, hogy a testben található fascia részekre bontható, un. Fascia vonalakra/meridiánokra, amelyből 12 fő vonal van. A fascia tárolja az életünk során elszenvedett traumákat, és a napi stressz is rá hat ki, amit kiszáradással, befeszüléssel fedzhetünk fel testünkben. A testünk tartó oszlopai is,a rugalmasságuktól és egészséges feszülésüktől függ a tartásunk, amelyet a tenszegritás elmélet magyaráz. A kezelés során ezen vonalak összefüggés rendszere mentén is haladunk és oldjuk a benne fellelhető blokkat.

A Craniosacralis Bodywork kezelés egy olyan mély gyógyulási folyamat, amely hatással lehet a betegség mélyen őrzött mintáira –mind fizikai, mind lelki értelemben – amelyeket életünk során felhalmozunk sérülések vagy megbetegedések miatt, és testünk szöveteiben, sejtjeinkben tárolunk, ezzel egészségtelenséget és működési zavarokat teremtve.

MIKORTÓL ALKALMAZHATÓ A MÓDSZER

Már a születés után egyből.

Nagyon sok kismama segíti ezzel a módszerrel a gyermeke fejlődését.

Ezzel a technikával a testi-lelki fejlődést lehet maximalizálni és akár olyan eredményeket is elérni, amelyeket nem is gondoltak volna az orvosok. Születéskor a lágy koponyacsontok a varratok mentén elcsúsznak, így csökkentve a koponya méretét a szülő utakon való átjutáshoz. Amikor kijut a szülőcsatornából a baba előfordul, hogy a koponyák nem nyerik vissza a megfelelő alakjukat, hanem deformálódnak. Ezeknek a problémáknak a gyors segítségében is nagyon hatékony a kezelés, sok esetben nem szükséges az orvosi gyakorlatban használt eszközök használata sem. Ugyanúgy a születéskori csípő (nem csípőficam, csak lazább vagy feszesebb ) problémák kezelésében. A hasfájás, éjszakai felriadás mind olyan probléma, amit a módszerrel hatékonyan kezelünk. A csecsemő kori izomfeszülések, plasztikusság kezelésére szintén a leggyengédebb, de még is hatékony módszer.

A szülési traumák később gyermekkori zavarokat okozhatnak. Ha újszülött korban elkezdhetnénk e szelíd terápiát a szülési traumák oldására, sokkal kevesebb lenne azon gyermekek száma, akik magatartászavarral, tanulási zavarokkal (diszlekzia, diszgráfia, stb) vagy egyéb panaszokkal élnek.

MILYEN ESETEKBEN HATÉKONY A KEZELÉS?

Mivel a szervezet öngyógyító funkcióival dolgozunk, ezért néhány ellenjavallat kivételével mindenféle problémára tud megoldást nyújtani.

Kimondottan javasolt: hiperaktivitás fókusz hiány hát-derékfájás,lumbágó, isiász, asztma depresszió, kimerültség, vérnyomás problémák (alacsony-magas) hormonális zavarok-menstruációs panaszok hallásproblémák migrén Krónikus fáradtság Légzési panaszok koncentrációs és tanulási nehézségek, alvászavarok, emésztési problémák, dadogás növési fájdalom fogcsikorgatás, állkapocs problémák pánikbetegség, baleseti sokk esetén betegségekből való felépülésnél kismamáknak minden állapotukban gyermekeknél segíti a testbe megérkezést gyerekek-felnőttek mindefajta pszichés eredetű problémájának megoldásában segít a test mindenfajta harmonizálására.

Ellenjavallatok:  Az agyi-gerincvelői folyadék fertőző, gyulladásos folyamataikor, közvetlenül stroke esetén (megelőzésre és utángondozásra már lehet), akut koponyasérülés, akut agyhártyagyulladás, nyúltagyi hernia, Arnold Chiari szindróma esetén.

Néhány példa a hatékonyságára:

-Hat a központi idegrendszerre, így hatékonyabbá válik annak tápanyagfelvétele, ami miatt a testi funkciók is (hiszen az idegrendszer által vannak irányítva) hatékonyabbá válnak.

-Az izmok ellazulása révén mozgásszervi panaszok javulhatnak, de idegbecsípődéses tünetek is megszűnhetnek.

-Beindul egy salaktalanítás, a nyirokkeringés élénkül

-Támogatja az autonóm idegrendszer egyensúlyát, így elősegíti a stressz és a külső ingerek feloldódását, feldolgozását.

A terápia végével, ha szükséges a páciens egyénre szabott további gyakorlatokat kap, amelyek elősegítik a hatékonyabb gyógyulást.

Betekintés a folyamatba: http://www.youtube.com/watch?v=QYU6apRjTXY Tanulmányok:

Sclerosis multiplex: http://www.camillecraniosacral.com/articles/Raviv2009.pdf

Down szindróma és gyermekek kezelése: http://community.babycenter.com/post/a25144363/craniosacral_therapy

Hiperaktivitás és figyelem zavar:  http://www.camillecraniosacral.com/articles/Gillepsie2009.pdf