Fascia Bodywork Tréning: Fascia Connector, SMR henger, golyók

A fasciarendszer főbb tulajdonságai:

1. Hatodik érzékszervünk (mechanoreceptorok,proprioceptorok,nociceptorok stb)

2. Egymáson elcsúszó egybefüggő hálózat

3. Forma alkotó és tartó szövet,mely változásra képes

4. Lassan regenerálódik – pihenés!

5. Képes az összehúzódásra (bizonyos körülmények között)

6. Jelentős elasztikus és viszkoelasztikus tulajdonságokkal rendelkezik -rugó

7. Terhelés elosztó rendszer, amely túlnyúlik az izomhatárokon

8. Megtartja a kompenzációkat és fenntarthatja a fájdalom érzetet

FASCIA-KÖTŐSZÖVETI HÁRTYARÉTEG

Egy olyan egységes hálózat, amelyben a sejtek folyamatosan kommunikálnak egymással a testben levő folyamatokról. Az információ átvitele 3-szorosan gyorsabb a test pontjai között, mint az idegrendszer esetében. Ezért szokták második idegrendszernek is hívni.

A fascia – a kötõszövet egy különleges formája – elsősorban a test funkcionális egységei között képez hidat.

„A fascia az a rostos, kollagénes kötőszövet, amely része a tenziós erők továbbítására hivatott, a teljes testet behálózó rendszernek.”

Belsõ kapcsolatot, mintegy háromdimenzionális hálózatot teremt koponyától a talpig. Ezt 3D Matrixnak is nevezzük. Ugyanakkor biztosítja a belsõ tagozódást, mivel egyenként beburkolja az organizmus alkotóelemeit és így rétegekbõl, kamrákból álló labirintusra osztja azt. Ezzel megadja az izmok, szervek, csontok, az agy és az idegrendszer tartását, elrendezését. Valójában a fascia az, ami egyenesen megtartja az emberi testet. Úgy működik, mint egy feszítőkötél, gondoskodik a húzóerőről minden irányba. Beborítja az izmokat és megalkotja a kötelek és emelők rendszerét, amely megteremti a test mozgatásának és a végtagok emelésének lehetőségét. A csontjaink úgy viselkednek, mint a tartóoszlopok – hozzájuk kapcsolódnak az izmok és a fascia – az izmok gondoskodnak a mozgásról, a fascia teremti meg a húzóerőt, és a feszítést.

A fascia az energia átadás folyamatának a legfőbb része. Mozgási energiánk 20%-a az izmokból, 80%-a a Fasciából ered. Az izom erejét a fascia alakítja át mozgássá. Ezenkívül pedig a mozgási energiát tárolja, amit aztán visszajuttat a mozgásba, így segíti annak a hatékonyságát, gazdaságosságát. A dinamikus mozgásokat ( ugrálás, futás) a kísérletek már bizonyították, hogy nem az izmok végzik, hanem az első mozgás után a fascia. Ilyen például az achilles ín által végzett mozgás, amiben az achilles begyűjti az energiát, majd a katapult effekt által kilöki azt és aktiválja. Ha ez az aktiválás megtörténik, akkor kevesebb energiával nagyobb mozgást (ugrás, stb) tudunk elérni.

Amikor egyes izmokat felhasználva végzünk mozgást, az több energiába kerül, mint amikor a myofascia által betárolt energiát is beleadjuk. Ha csak lassan, egyféle mozgást végzünk, megállunk és elindulunk pl. nézelődve sétálunk, az nagyobb energiába kerül a testnek, és hamarabb elfáradunk tőle, mintha egy dinamikusabb, egyenletes, folyamatos mozgást végeznénk.

Testen belüli kommunikáció is zajlik benne, a részek minden pillanatban tudnak arról, hogy a test többi pontján mi történik. Ha kiszárad akkor a rugalmasságát elvesztheti, ez mozgásszervi problémákhoz vezethet. Idővel a kollagén termelődésünk lecsökken, ezért fontos a helyes életvitel még jobban 40 év felett. A mozgásszervi panaszok a fasciánk edzésével, karbantartásával lecsökkenthetőek vagy akár megszűntethetőek. A helyes testtartás kialakítása szintén a Fascia állapotával is összefügg ugyanúgy, mint a gerinc csigolyák, ízületek egészsége. Ha rugalmassá, lazává, de egyidejűleg feszessé tesszük, akkor bármely korban elindulhat egy önrendező, öngyógyító folyamat a testben, amely által nem csak a fizikai, hanem a mentális problémáink is gyógyulásnak indulhatnak. Kijavîtódnak a rossz mozgásminták, berögzülések. Sportolók esetében növekedik a teljesîtmény, csökken a sérülés veszély.

A krónikus fájdalmak alapvetően a testünket behálózó fascia(kötőszöveti hártyaréteg) befeszüléséből erednek. Ha a fascia kiszárad, veszít a rugalmasságából és feszülés lesz a következménye. Veszít a test rugalmasságából, nem termelődik kollagén és elasztán a rostokban. A legtöbb kezelés az izmokat stimulálja, helyi módon próbálja a fájdalmat megszüntetni és nem veszi figyelembe a legújabb kutatások eredményeit. A hagyományos nyújtások részlegesen oldják a blokkokat, vagy hosszú időbe telik, míg egy egy szöveti-izom réteg fellazul.

A fascia  tréning egy teljesen más rendszerben dolgoztatja meg a testet. Alapvetően az egész test egységét-test tudatát állítja vissza, és a gyakorlatok általi könnyedség, ellazulás elve segíti a szövetek merevségének megszüntetését. Amikor a szövetek ellazulnak, akkor az egész test energetikai rendszere is helyreáll. Így a belső szerveink is regenerálódnak.

A helyes gyaloglás, menés szintén fontos a testünk napi karbantartására, ezt is gyakoroljuk a tréningen, aktiváljuk az achilleszünket (katapult effekt), ami a futók számára is alapvető.

SMR HENGEREK, GYOLYÓK

Az smr  hengerekkel, golyókkal végzett plusz gyakorlatok pedig önmasszázsként funkcionálnak. Az SMR elnevezés is elre utal: Self Myofascial Release. Maga az ilyen eszközös gyakorlatok segítik a fasciában levő receptorok működését, legfőképpen a Golgi orsót, ami az izomrostok végződésihez kapcsolódik. Ezenkívül pedig a nyirokrendszer beindításában, vagy rendezésében segítenek, mivel a nyomásos masszázs egyfajta nyirokmasszásként is működik.

FASCIA CONNECTOR

A Fascia Connector egy olyan eszköz, amely segíti a fascia érzékelését és segítségével a gyakorlatok sokkal biztonségosabban, és precízebben hajthatóak végbe.

Biztonságot ad az olyan embereknek is, akik komoly mozgásszervi problémákkal küszködnek. Megtanítja a használóját a helyes fasciális nyújtásra, segít a teljes fascia láncok érzékelésére a mozgás közben.
Minden olyan edzőnek, trénernek, fasciális nyújtással – mozgással, fascia kezeléssel foglalkozó embernek ajánlott, aki szeretné könnyebbé és biztonságosabbá tenni a munkáját.

Összegségében a fascia tréning gyakorlatok segítik a kollagén és elasztán rostok termelődését, megszűntethető általuk a narancsbőr, beindítja a nyirokfolyadék megfelelő áramlását, energikusabbak leszünk tőle és a mozgásszervi panaszaink is megszűntethetőek általa. Testünk fiatalosabb, rugalmasabb lesz, a vérnyomás, vércukorszint normalizálódhat. Gerincsérvvel küszködők is végezhetik a gyakorlatokat megfelelő felügyelet alatt. Sportolók számára segíti a sérülések kiküszöbölését és növeli a teljesítményt.

Workshopokon, egyéni tréningeken megtanulhatóak a gyakorlatok.