Kínai Gyógyászat-A fül akupunktúrás kezelése

 A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a fül nemcsak hallásra szolgál, hanem szorosan kapcsolódik az emberi testnek különböző szervrendszereihez. azt lehet mondani, hogy a fül a test mikro rendszere, amely rajta tükrözi a szerveket és azok működését. Ezért a fülakupunktúra célja a test működésének szabályozása a fül megfelelő pontjainak stimulálásával.
Fülkagylónkon minden szervünknek van egy megfelelő pontja, melyet ha ingerlünk, gyógyhatással lehet az adott szervre.

1990-ben az Egészségügyi Világszervezet 10 „mesterpontot” ismert el a fülen, amelyeket a leghasznosabbnak tartanak.

A fülakupunktúra gyors segély tud lenni, pl. idegesség, pánik, allergia, felfúvódás esetén, de rendszeres alkalmazásával sok más betegség esetén is segítség lehet. Van 5 pont a fülön, amit NADA-nak hívunk, sok helyen csak ezeket a pontokat szúrják, de ezeken kívül is megtalálhatunk a fülön még pl. gerinc- nyak csigolyák pontjait, mellékvese, antihisztamin, nyugtató pontokat és természetesen az összes szervünk pontját.

fulakupunktura.jpg (493×457)


Az 5 NADA hatásai az egyes pontokra lebontva:

1. Máj-pont szúrásának hatásai: MÉREGTELENÍTÉS

Mindenféle májbetegségnél (akut és krónikus hepatitis, sárgaság, cirózis) epehólyag-gyulladás, menstruációs problémák, vashiányos anémia. neuralgia, hematológiai (vérképzőszervi) betegségek. fejfájás. szédülés, szemgyengeség, izomgyengeség, remegés, ízületi fájdalmak, mellkasi nyomás, has felfúvódása, emésztési zavarok, kedvetlenség, depresszió esetén segíthet.

Harag, agresszió oldása, szédülés csökkentése.

A máj uralja a szemet is. Létrehozza és átadja a Csí-t. A máj (Yin) és az epehólyag (Yang) közvetlen kapcsolatban vannak egymással.

2. Vese-pont szúrásának hatásai: MÉREGTLENÍTÉS

Az urogenitális rendszer megbetegedéseinek gyógyításánál, vizelet-visszatartási problémák esetén. Segíti a csonttörések gyógyulását a fül betegségeit, fogfájást, fogínyvérzést gyógyítja, elmulasztja a vérnyomásos eredetű fejfájásokat. Természetesen szabályozza a vízháztartást, serkenti a veseműködést.és a vérképzést.

Oldja a félelmet, magatartásproblémák megoldásában is segít, szexuális funkciók helyreállításában is segítségünkre lehet

A vese tárolja és átadja az örökölt életerőt, raktározza a Csí-t,szükség esetén innen “hívjuk elő”. A vese kontrollálja a csontokat és a hajat is, befolyásolja a hallást A vese (Yin) közvetlen kapcsolatban van a húgyhólyaggal Yang).

3. Tüdő-pont szúrásának hatásai: MÉREGELENÍTÉS

Gyógyíthatja a tüdő és a légzőszervek betegségeit (asztma, TBC, köhögés, influenza), az orr betegségeit, a melléküreg-gyulladásokat. Vérkeringés serkentése, hat a hőmérséklet szabályozásra, segít az éjszakai és a spontán izzadás kiküszöbölésében. Mivel a vastagbél a meridián párja hatásos hasmenés, székrekedés, bélhurut esetén is. Baloldalon a szív közeli tüdőpont szúrása javítja a szívritmust. A bőr betegségeire is jól hat.

Oldhatja a szorongást, csökkenti a bánat a gyász a veszteség érzését, segít az életvezetésben

A tüdő kontrollálja a bőrt és a szőrzetet is. Létrehozza és átadja a Csí-t. A tüdő(Yin) és a vastagbél (Yang) közvetlen kapcsolatban vannak egymással.

4. Shen-men pont szúrásának hatásai: NYUGTATÁS MÉREGTELENÍTÉS

A vegetatív idegrendszer egyensúlyát teremti meg, álmatlanság, nyughatatlanság, depresszió, agresszivitás és más pszichés problémák esetén is használható. Igen jelentős hatású pont. Alkalmazzuk még láz és gyulladáscsökkentésre, görcsoldó, lazító hatású (pl.: bél-epegörcs stb..) enyhíti a köhögést, kiegyenlíti a vérnyomást, epilepsziásoknál is tapasztaltak sikereket.

Kínai elnevezése:”a lélek kapuja”

5. Szimpatikus mesterpont szúrásának hatásai: OLDÁS

Általános gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van. A vegetatív idegrendszer egyensúlyát teremti meg, mint a Shen men pont gyakran együtt használjuk, e két pont nagyban erősíti egymást. Jól szabályozza a vérnyomást, gyenge pulzusnál képes a vérerek tágulását segíteni.

Mit segítheti a fül akupunktúra?

Számos tanulmány kimutatta, hogy a fülakupunktúra sok egészségügyi probléma kezelésére hasznos, ideértve a stressz kezelés, az alvási zavar kezelés, a meddőségi kezelés, a dohányzásról való leszokást, a fájdalomcsillapítást, a szerekkel való visszaélést, a fogyást stb.

Támogat a meddőségi kezelést

A fülakupunktúrát az IVF során használják a stressz szabályozására, a szorongás csökkentésére, a méh és az ovárium véráramlásának fokozására, ezáltal jelentős szerepet játszik a petefészek működésének, az ovuláció és az endometrium fejlődésének szabályozásában.

Tanulmányok azt kimutatták, hogy olyan csoport, akik kaptak fülakupunktúrás kezelést, azoknak a terhességi aránya, és az élő születési aránya jelentősen magasabb volt, mint azok, akik nem kaptak.

Egy másik kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az idegrendszer különféle rendellenességei normalizálódtak az akupunktúrának köszönhető. Adataik alapján a fül akupunktúra értékes alternatív terápiát kínáltak a hormonzavarok okozta meddőség számukra.

Migrénes fejfájás

A fülakupunktúra a migrén kezelésében is hasznos az vér erek görcsének csökkentése és a vérkeringés stimulálása révén. Az Acupuncture és Electro-Therapeutics Research Szeptember 2012ben tanulmánya szerint a heti fül-akupunktúrás kezelés két hónapig jelentős javulást eredményezett a migrénes betegek számára.

Fogyás

A fülakupunktúra is hatékonyan segít a fogyásban. 2017 ben egy 13 randomizált, kontrollált vizsgálat meta-analízis azt mutatta, hogy a fülakupunktúra javította a testtömeg-indexet (BMI), csökkentette az elhízott felnőttek alhasi méretét. Egy másik kutatás során kiderült, hogy a fülakupunktúra segít csökkenteni az étvágyat azáltal, hogy gátolja a ghrelin hormontermelést – a hormon serkenti az ételbevitelt. Ezenkívül azt mutatta, hogy jelentős különbség volt a testtömeg változásában az fülakupunktúrás csoport és a kontrollcsoport között . 2020-ban egy a kutatás azt kimutatta, hogy a fülakupunktúra fokozza a lipid profil, a BMI, az immun képesség és a vérnyomás javulását.

Kábítószerrel elhagyása

Az 1970-es években az Egyesült Államok Nemzeti Akupunktúrás Méregtelenítő Szövetsége (NADA) szabványosított fül-akupunktúrás protokollt dolgozott ki a New York-i Lincoln Kórházban a kábítószer-visszaélések kezelésére. A fülakupunktúra támogat a drog- és alkoholkezelést azon keresztül, hogy az elvonási tünetek enyhítésével és a nyugalom elősegítésével. Azóta a fülakupunktúrát széles körben használják a szerekkel való visszaélés és a viselkedésterápiás programok során.

Dohányzásról való leszokás

A fül akupunktúra hatékonyan segít a dohányzás leszokásra azon keresztül, hogy befolyásolja a központi idegrendszert, csökkenti a stresszt, a szorongást és ezáltal segít csökkenteni a cigaretta utáni vágyat.

Akut vagy műtét utáni fájdalomkezelésben

Az akupunktúrát már régóta használják a fájdalom kezelésére. A Journal of Alternative and Complementary Medicine 2010-ben 17 tanulmányt áttekintek, amelyek a fülakupunktúra hatékonyságát vizsgálták a fájdalom kezelésében. Arra a következtetésre jutottak, hogy a fülakupunktúra hatékonyan enyhíti a fájdalmat, különösen az akut és a poszt operatív fájdalmat.

Alvás zavar

Székrekedés

Mellékhatások és kockázatok

A fülakupunktúrának szinte nincs mellékhatása, és nagyon alacsony kockázatú kezelés. A több mint 40 publikált kutatásban nemkívánatos események szisztematikus áttekintése nem talált komoly mellékhatást. A leggyakoribb nemkívánatos hatás lehet a szédülés, fájdalom, bőrirritáció és kisebb vérzés volt.