Hosszúhullám, avagy az „Élet Lélegzete”

Hosszúhullám megjelenése

Amíg a középhullám dinamikájában megjelenő gyógyítási folyamat egy folyadék-föld szerű minőséget jelenít meg, addig a hosszúhullám sokkal inkább egy levegő-tűz minőséget képvisel.

A gyakorló a következőket érzékelheti:

  • Egy olyan szél érzetű hosszú hullámot, amely a külső térből a középvonal felé irányul.
  • a kezelés mezőjében spirál szerű erőket

A hosszú hullám igen erőteljes, ezért lehetőségünk van közvetlenül megtapasztalni azt, mint a valódi gyógyulási szándék megjelenési szintjét.

A gyógyulási folyamat igen hamar és hatékonyan bekövetkezik ezen a szinten.

A fő gyógyítási szándék az odairányultságon és ráhangolódáson keresztül nyilvánul meg. Ezáltal megtapasztalható egy nagyon alázatos és gyönyörű gyógyulási folyamat.

Sutherland munkájában mindinkább tudatosabb lett az ún. elsődleges légzés megmutatkozására. Ez a hullámszerű jelenség a testen belül és körül észlelhető volt. Idővel felismerte, hogy ezek a hullám mozgások az Élet Lélegzetének nevezett teremtő szándék közvetlen kifejeződése.Az elsődleges lélegzet szintjét nevezte el hullámnak. Becker azonban ezt hosszú hullámnak nevezte, megkülönböztetésül a többi hullám mozgástól és ez az a szakszó, amelyet általában használatos ezen a területen.

A hosszúhullám a gyökere annak, amit Sutherland elsődleges lélegzetnek nevezett és kulcsfontosságú észlelés a biodinamikus megközelítés szempontjából. A hosszú hullám az Élet Lélegzetének nevezett teremtő szándék közvetlen kifejeződése és egyben ez az elsődleges légzést leginkább leíró elnevezés. Úgy tűnik a semmiból tűnik fel, nagy szélként fejeződik ki hatalmas teremtő mezőben keletkezik és mindenen keresztül átáramlik. Helyi rendező mezőket hoz létre, amelyek az embrionális állapottal kapcsolnak össze, beindítja a rendező potenciál lángját a testfolyadékokban és fenttartja a kohéziót és az egyensúlyt az életben. Számos kultúra ismeri a hosszú hullámot. A tibetiek az életerő feltétel nélküli szelének hívják. Ez „feltétel nélküli” oly módon, hogy a személyes tapasztalásunk nem befolyásolja és nem hat rá. Fenntartja az Élet Lélegzetének teremtő szándékát, mint egy rendező elvet, függetlenül bármilyen körülménytől.

A hosszúhullám nagyon stabil és ez a szervezetünk elsődleges gyógyító forrása. Ez a stabil elsődleges légzési ciklus 50 mp belégzés és 50 mp kilégzés (100 mp össz)-ban fejeződik ki, általában áramlásként tapasztalható amely mind a gyakorlón, mind a kliensen átáramlik. A beszámolók fenséges érzetekről, nyugalomról, fényról hatalmas térről és jelenlétről szólnak. A mély egység és megtartó erő élménye szintúgy tapasztalható. Mindinkább egyértelművé válik a dolgok -ahogy a buddhisták hívják mutuality vagy co-arising természete.

Az emberek elkezdik megérezni, hogy a mentális – érzelmi állapot, fizikai struktúra, működés és pszichológiai vonatkozáson túlmenően létezik egy emberi létet sokkal mélyebben megtartó erő. A gyakorló általában azt érzékeli, hogy kívülről befelé halad, a középvonalon keresztül nyilvánul meg, megteszi a maga gyógyító döntését és fenntartja az emberi szervezet összetartó egységét.

Egy fontos trauma szakértő ,Peter Levine, össztartó egység hullámnak nevezi, mely feladata fenntartani az emberi szervezet egységét minden körülmény közepette.

A hosszúhullám és ennek a mechanizmusa szintén ismert a határtudomány néhány területén. Egy múltszázadi osztrák tudós, Viktor Schauberger kutatása szintén idekapcsolódik. Egy erdész családból származott és sok időt töltött a természetben. A természetben történt megfigyelései alapján felismert egy nagyon finom még is erőteljes rendező erőt, melyet Eredeti mozgásnak nevezett el. Sutherlandhez hasonlóan ő is rájött, hogy ez ez az általa nevezett Teremtő Intelligencia megnyilvánulása, az isteni teremtő szándék a cselekvésben, ugyanúgy, mint Sutherlandnél, átadja rendező szándékát a világ vizeinek és folyadékainak. Schauberger megjegyezte, hogy az Eredeti mozgás vagy Hosszú hullám kívülről befelé működik, hogy létrehozzon egy stabil cselekvő teret, egy középvonallal a közepével, amely ezáltal összerendezi az élő szervezetet.

Schauberger észrevette hogy a hosszúhullám helyileg sprirálszerű centripetális mozdulatokkal jelenik meg. Továbbá , hogy ez a teremtés minden szintjén megjelenő egyetemes alapelv. Ez egyaránt jelen van a csillagok és a galaxis születésében és a microscópicus növények és állatok generációiban.Ezt a mozgást Schauberger a tornádó mozgásához hasonlította, mely a föld hatalmas atmoszférájából egyszeriben megjelenik helyi jelenségként.

Schauberger úgy tartotta amikor megteremtődik ezekben a centripetális és centrifugális erőkben egy dinamikus egyensúly, akkor egy stabil rendező tér keletkezik, amely az emberi rendszer rendeződésének alapjául szolgál. Ez egy olyan cselekvő dinamikus tér, amely folyamatosan pillanatról pillanatra megújul és újra rendeződik.

Frankin Sills írása alapján         http://www.craniosacral-biodynamics.org/articles.html