A psoas (ágyékizom) gyakorlatai

Liz Koch speciális gyakorlatai a psoas(ágyékizom) nyújtására, lazítására. Amennyiben ez túl feszes, stb. akkor a legnagyobb valószínűséggel derékfájdalmak, medencetájéki problémák és végső esetben a központi idegrendszer problémái alakulhatnak ki ( a félelem érzetével is összefügghet). Mivel ez egy mélyebben fekvő izom, ezért nem figyelünk rá eleget és az ülőmunka ezért sem ajánlatos…

A Psoas az emberi test „vesepecsenyéje”.-írja cikkében.  Zaftos, hajlékony és dinamikus, a Psoas a központi idegrendszer első hírvivője. A Psoas-unk sokkal több mint egyszerűen egy izom, azt a Dan Tien vagy Hara őrzőjeként vagy szóvivőjeként is emlegetik, vagy amit mi  belső megérzésnek hívunk. Néhány lelki filozófiában a Psoast a lélek izmaként említik.

A psoas izom az ösztönös félelemválaszunk része. Vagy nem leszünk szerelmesek vagy áthajtunk a téren keresztül,a dinamikus psoas mélyen megadja magát a magunkon belül. Testünk minden megoldatlan félelmet közöl az ágyékizmon keresztül és közvetlenül hat a medencére. Amikor azt érezzük, hogy az integritásunkat kompromittálják, akkor a megszorított ágyékizmok jeleznek, ami által aztán medence természetes elhelyezkedése is és a lélegzésünk is befolyásolódik. A psoas beágyazódik a medencén belül a legmélyebb réteg kötőszövethez (a gerinc törzzsel és vesékkel együtt levő sympatikus neuro-core zsákban) majd felszínre kerül, hogy csatlakozzon gerinctől a lábakkal. Bár azt gondolták, hogy a psoas  a gerincet szolgálja, mint egy vezető, amely a stabilizálást hozza létre, mégis a fő munkájának a bekövetkező finom változásokat kell üzennie, mint a súly, helyszín, és biztonság.

Két ideg beidegződés aktiválja az ágyékizmot( továbbiakban: psoas). A psoas alsó része, amely kereszteződik a csípő fölött, foglalatba helyezve tagolja a lábat a törzsből, a szexuális kifejeződés és medencemozgás érzékeléséért felelős. A felső ágyékizom a diaphragmák (vastagabb szöveti részek) kifejeződését és a belső megérzés, mint bátorság és önaktualizálás érzékelését segítik. Az egészséges psoas, meglehetősen a működés esetében, amit felosztott amúgy részekre, mégis egyként is működik, amely  egyben integrált és összefüggő is.

A psoas úgy is funkcionál, mint egy hidraulikus pumpa, növeli a testen keresztül a keringést. Mint egy belső én, fontos átlós izommal támogatást nyújt a hasi szerveknek és az idegdúcoknak. A psoas tetején a vesék fekszenek és a reproduktív szerveket is körbeágyazza.

Amilyen  egészséges a psoas, olyan mértékben befolyásolja az egészségünk minden aspektusát.Ha a psoast kéri a szervezet, hogy segítsen a hibás funkciójában  a hajlékonysága csökken és egy idő után ez a dinamikus szövet elszárad és összemegy. Ha következetesen használjuk szerkezeti vagy érzelmi támogatásként, a kifejezőereje csökkenni fog..

http://www.coreawareness.com/categories/videos/

http://www.tenderfoodie.com/blog/2013/1/1/exercise-the-immune-system-2-releasing-the-psoas-spine.html