Őszentsége a Dalai Láma az együttérzésről

” Testi fájdalmat éltem át, a tudatomban viszont állandóan ezekkel az emberekkel voltam elfoglalva, akik semmi törődést nem kapnak. A saját fájdalmam miatt nemigen aggódtam. Úgy tűnik, a másokkal való törődés segít a saját fájdalmunk enyhítésében…

-Erre gondol-kérdeztem a Dalai Lámától- amikor a tanításai során azt mondja, hogy a világ buddhái és bódhiszattvái a legönzőbbek minden lény közül, mivel az önzetlenség kialakításával valójában a végső boldogságot érik el önmaguk számára?

-Igen. Ez a bölcs önzőség-válaszolta-mások megsegítése nem azt jelenti, hogy saját kárunkra munkálkodunk. Ez nem így működik. a buddhák és bódhiszattvák módfelett bölcs emberek. Egész életükben egyetlen dolgot akarnak. Elérni a végső boldogságot. Hogy hogyan? Az együttérzés kialakításával, az önzetlenség megszilárdításával. Amikor másokkal törödnek, ők maguk az elsők, akiknek ez hasznára válik. Elsőként ők nyerik el a legfelsőbb boldogságot. Ők tudják a legjobban, hogy boldog életet élni annyit tesz: másokon segíteni. Ez a valódi bölcsesség. nem azt gondolják: ” Ó én vagyok a legfontosabb, a többi ember nem olyan lényeges.” Nem így vélekednek. Szándékosan tekintenek úgy mások jóllétére, mint a legfontosabbra. Tettükért viszonzásképp a legnagyobb jótétemény az övék.”

Részlet: Őszentsége a Dalai Láma és Victor Chan „A megbocsátás bölcsessége ” c. könyvből