AZ ÉRINTÉS CSODÁJA

P1060112AZ ÉRINTÉS CSODÁJA

A Merkel-sejtek

Bőrünk érzékeny szerv, még a legenyhébb érintést is képes érzékelni. A kutatók számára sokáig kérdéses volt, hogy a bőrnek mely tartományában zajlik ez a jelenség. Nemrég azonban sikerült felfedezniük. Kiderült, hogy a gyengéd érintés érzékelésében az ún. Merkel-sejtek fontos szerepet játszanak. Mintegy 60 milliárd fordul elő ilyen sejtekből az emberi bőrben. Idegvégződések kötik őket egymáshoz, így észlelik a rezgő érzetet, és azokat a dolgokat ‒ forma és textúra szerint megkülönböztetve ‒, amelyek kapcsolatba kerülnek a bőrrel. Egy gén felelős a Merkel-sejtek kialakulásáért. Egy kísérlet során azok az egerek, amelyek szervezetéből hiányzott ez a gén, születésük után azonnal elpusztultak.

Az ember legérzékenyebb és legősibb érzékszerve

Nem csoda, hogy érzékenyen reagálunk az érintésekre. A tapintás érzéke ősidők óta létező adottságunk. Már a másfél centiméteres nagyságú magzat bőre is reakciókat mutat, noha a szemei és a fülei ekkor még nem fejlődtek ki. A bőrünkben előforduló több millió érzékelősejt tudatja velünk, ami hozzánk és a külvilághoz tartozik. Ezek a receptorok információkat közvetítenek felénk például a nyomások erősségéről, rezgéséről, a fájdalomról és a hőmérsékletről. Bármit csinálunk, a receptorok koordinálják cselekvéseinket és érzéseinket. Már az egysejtű állatok is képesek a belső és a külső világ megkülönböztetésére. Tapintóérzék nélkül egy élőlény sem létezne. A látás és a hallás képessége nélkül született ember életben marad, de elpusztul, ha nincs tapintóérzéke. Átmenetileg mindenki képes kikapcsolni a látását és a hallását ‒ ha behunyja a szemét, és szándékosan nem figyel ‒, és az orrát is be tudja fogni, hogy szaglása eltompuljon, de az érintést mindenki észleli.

Az érintés és a hormonok

Az érintés beindítja az oxitocin termelését, amely aszociális érintkezésért felelős hormon, és az agyban keletkezik. Ugyanitt termelődik a szerotonin hormon is, amely szellemi és érzelmi fejlődésünket szolgálja. Akinek a szervezetében érintés híján túl kevés van ebből a kétféle hormonból, az könnyen megbetegedhet. Például a kóros soványság gyakran visszavezethető a testi kontaktus nélküli nevelésre.

Kísérletek és „csodák”

Az érintés mechanizmusát és hatásait már sokan és sokféleképpen vizsgálták. Egy kísérletben például három csoportot különítettek el. Az első csoport tagjaival kezet fogtak, a második csoportba tartozóknak megérintették a vállát, a harmadik csoport alanyait pedig senki sem érintette meg. Ezután megkérték őket, hogy vegyenek részt egy szerencsejátékban. Kiderült, hogy azok a személyek, akiknek a vállát megérintették, többet mertek kockáztatni másoknál. A pszichológusok ezt azzal magyarázták, hogygyerekkorunkban az édesanyánk sokszor a vállunkon tartotta a kezét, nehogy gyermeki tudatlanságunkból adódóan bajunk essen. Bőrünk idegsejtjei egész életünkben őrzik ezt az emléket. Egy másik kísérlet keretében férfi pszichológiai asszisztensek két héten át minden éjjel más-más éjszakai klubot látogattak meg. 120 nőt kértek fel táncolni, akik felének a felkéréskor a karját egy-két másodpercre enyhén megérintették, míg a többieket egyáltalán nem érintették meg. Beigazolódott, hogy azok a nők, akik érintést kaptak, szívesebben mentek táncolni, mint a többiek.

Hétköznapi megfigyelések

Az érintés ősi kommunikációs eszközként segíti az emberek közti kapcsolattartást, segítségével befolyásolható a viselkedés, valamint az abból következő cselekvések és események. Növeli biztonságérzetünket, és az egészségünkre is jó hatással van. 1. A televíziós műsorvezetők is az érintést használják eszközül, ha újra kézbe akarják venni az irányítást, amikor egy vitaműsor alkalmával valaki kiszámíthatatlanná válik. 2. Az 1998-as labdarúgó világbajnokságon a francia csapat játékosai az átlagosnál több testi érintésben részesültek, és valószínűleg ennek eredményeként nyerték el a világbajnoki címet. 3. Azok a tárgyalófelek, akik puha, kényelmes karosszékben ülve beszélgetnek, hamarabb egyezségre jutnak, mint akiknek kemény székkel kell beérniük.

Hétköznapi megfigyelések – 2. rész

4. A páciensét megérintő orvos érintésével képes a páciens állapotán javítani, akkor is, ha még meg sem vizsgálta. Az orvos tanácsait is pontosabban betartja, aki érintést kap tőle. Már az is elég, ha kézfogással üdvözli a pácienst, amikor az belép a rendelőbe. 5. A bőr és az idegrendszer szoros kapcsolatban áll. Ez azzal magyarázható, hogy a terhesség kezdeti időszakában mindkettő azonos sejtállományból fejlődik ki. Ha valaki megérint bennünket, egész testünkre és lelkünkre kiható pozitív változások indulnak el bennünk. A gyerekek fejlődésében különösen fontos, hogy sok simogatásban, összebújásban és ölelésben legyen részük, mert ezáltal pszichés és mentális értelemben életre szóló védelemre tehetnek szert.   forrás:bien.hu