Hamstring (Combhajlîtó izom) nyújtása

Hamstring ( Combhajlîtó izom) nyújtása párban

Mi is ez az izom csoport?

A hamstring izomcsoport döntően a csípőnk hátrafeszítéséért és a térd behajlításáért felelős három izomból áll. Ezen izmok nagyrészt az ülőgumónkon, kisebb részt a combcsontunkon erednek, és a lábszárcsont fejének két oldalán tapadnak.

Az hamstring izmok sérülései: húzódás, szakadás, tapadásnál lévő szakításos törés és  konkrét trauma nélküli megjelenés.  A konkré trauma általában aktív sport közben jelentkezik. Ilyenkor a konkrét sérülés a hirtelen kialakuló nagyfokú fájdalom, duzzanat, véraláfutás utalhat a traumás eredetre.  A szindróma spontán (konkrét trauma és sérülés nélküli) kialakulására több teória is létezik. Egyesek a csípő és térd feszítő és hajlító antagonista (egymás ellen dolgozó) izmok  beidegzésének diszharmonikus együttműködését tartják az alapvető problémának . De a myofasciális feszültség is okozója ennek a traumának a kialakulásában.

Vezető tünettan a fájdalom, mely lehet görcsös, szúró, feszítő, nyilalló is. Az éjszakai fájdalom megjelenése sem ritka jelenség. A fájdalom helye a fartájék, ülőgumó, a comb hátsó, belső része mely egészen a térdízület alá is terjedhet. A fájdalom a farból a lábon túl a derékba is sugározhat, îgy megtévesztett az egyént a gerincbetegségek tüneteit (lumbágó, isiász) utánozva. De a triggerpontok hosszabb ideig tartó lehajlás, kényelmetlen, kemény alapú széken való üldögélés, keresztbe tett lábakkal való üldögélés után, alatt ugyanúgy bejelezhetnek. A fasciális ismeretek alapján viszont távolabbi izomcsoportok, Fascia befeszülései is okozhatják a problémát.

A Hamstring szindróma gyakran összetéveszthető a már jól ismert gerincbetegségekkel, a piriformis szindrómával, a gyermekkori növekedési fájdalommal, illetve két ritkább szindrómával az ülőgumó szindrómával és a Lombard’s paradoxonnal.

A fasciális nyújtásban nem nagy erővel, hanem kicsi mozdulatokkal és csavaró mozdulatokkal nyújthatjuk többek között ezt az izom csoportot, ha páros gyakorlatokat végzünk. Erre példa Marcus Rossmann tanárom videója:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2187492434846857&id=415990305121719

Egyéni nyújtásnál viszont alkalmazhatjuk ezt a változatot:

Vagy a hengerezést a comboknál

Annak kiderîtésére, hogy tényleg hamstring problémánk van bîzzuk szakemberre, mert előfordulhat, mint feljebb îrtam, hogy más eredetű a fájdalom megjelenése és mielőtt ártanánk magunknak jobb erről tájékozódni.

 

A felvételeken végzett gyakorlatokat mindenki saját felelősségére végezze el, semmiféle felelősséget nem vállalok az esetleges sérülések kialakulásáért, okozásáért.