Őszi egészség: gyomor, ízületek, idegrendszer

A kínai gyógyászatban az ősz a Föld elemhez tartozik. Elkezdődik a lebontás, a visszahúzódás folyamata a természetben. A KGY szerint a Föld elemhez a Gyomor-Lép meridián tartozik ( a hasnyálmiriggyel együtt, de azt nem veszi külön). Ezért, hogy egészségünket segítsük ilyenkor meleg ételeket, italokat jó fogyasztanunk.

Részesítsük előnyben a sárga ételeket, mint a sütőtök, édesburgonya, sárgarépa, finom leveseket, vagy pl. az édesburgonyából chipset (céklával igazán egészséges) lehet csinálni. A barátaim, amikor főzünk nálam azt szokták kérni, hogy csináljak chipset, ami valójában vastagabb, de még is vékonyra felszelt édesburgonyát jelent, amit megszórok egy kis chilivel épp hogy és a sütőlapon minimális zsiradékon megsütöm. Vigyázat, mert hamar megsül és a vékonyabb szeletek odaéghetnek (bár akkor igazán ropogós ). Ezt mártogatóssal lehet még fokozni….

Erre az időszakra ajánlott még a savanyú ételek fogyasztása is, mint a savanyú káposzta, természetesen ellenőrzött forrásból, tartósító szer mentesen. Ha tudunk otthon csinálni, az a legjobb, hiszen a fermentált ételek egész évben a beleink gyógyszerei, mert tele vannak élőflórákkal (pre-probiotikumok). A beleink egészségét-emésztésünk egészségét (mikrobiom) ezek a pre és probiotikumok tartják nagyjából fenn és a legújabb kutatások szerint az idegrendszerünk állapotát is befolyásolják. lsd. Dr Guseo András kutatásai, videói.

A csípős fűszereket, ételeket amennyire lehet hanyagoljuk, és a gyömbér időszaka sem ez, csak akkor együk-igyuk, ha nagyon rossz az emésztésünk, vagy nagyon fázunk. A gyömbért láz esetén ne fogyasszuk, mert magasabb lázat okozhat és a májpangásban levőknek sem ajánlott, főleg nem citrommal együtt. Erről privátban tudok felvilágosítást adni. A fahéj fogyasztása lehet, de kis mennyiségben.

A kendermag olaj (nem CBD) fogyasztása is egészséges ilyenkor (bár egész évben is), napi egy teáskanállal, mert azon kívül, hogy gazdag omega 3 és omega 6 zsírsavban (ebben az olajban ideális arányban van 3:1, az alfa-linolénsav és gamma-linolénsav tartalma jelentős. Ezek gyulladáscsökkentő hatással bírnak plusz a PMS és menopauza kellemetlen tüneteire is jó hatással van. A bél és gyomor nyálkahártyáján levő gyulladások megszüntetésére is alkalmas, azon kívül, hogy a bél traktusban, kitüremkedésekben levő akár kőszerű lerakódásokat feloldja, de ehhez privátban tudok receptet adni. Az olajok fogyasztása segíti az ízületeink egészségét is, beolajozzák a rendszert.

Összegségében lassan belemenve a téli időszakba, figyeljünk arra, hogy ne együk túl magunkat, mert most még erősebben reagálhat rá a szervezetünk, védjük egyre jobban a vesénket, mert a nappali jó idő már csalóka, és jönnek a tüdővel kapcsolatos problémák is (erről egy másik bejegyzésben fogok írni), kezdjünk jobban a visszahúzódással, befelé fordulással lecsendesedést..

Ilyenkor egy illatos meleg fürdő, finom olajokkal (levendula, rozmaring, vadnarancs, ylang-yilang) , egy marék natúr sóval igazán pihentető tud lenni és felkészít a lecsendesülésre, ami majd a téli időszak jellemzője lesz. A rozmaringot magas vérnyomás esetén nem ajánlom, inkább nekik az ylang-ylangot, mert az segíti a vérnyomás normalizálását a levendulával együtt. A tömjén olaj a copaiba olajjal szintén földel, nyugodtan használjuk ilyenkor őket párologtatva is.

És végül nem maradhat ki a mozgás sem. Mozogjunk, mozogjunk, mozogjunk. Ha nem mozgunk, akkor az ízületeink is berozsdásodnak, a vérkeringésünk is blokkoltá válik és a szöveteink(fascia) is elvesztik hidratáltságukat, rugalmasságukat. Felkelés után ajánlott a vesék átdörzsölése, ami beindítja az energiák áramlását, anyagcsere folyamatokat és kevesebb kávéval is ki fogjuk bírni a napot 🙂

Ha egyéni életmód-egészségügyi tanácsadásra van szüksége , akkor várom szeretettel !