A Csírák fiatalító, rák megelőző és 2-es típusu cukorbetegségre kifejtett hatása

Sokan kérdezik tőlem, hogy hogyan csíráztatok. Mivel most már tényleg a csíra evés ideje van, ezért jó, ha otthon csináljuk, mert igazán könnyű és olcsóbb, mint a boltban kaphatók.

Mire is jó a csíra?

A csíra valójában a növény összegyűlt ereje, energiája, hiszen belőle lesz majd a növény! El tudjuk képzelni milyen, mennyi életenergia lakozik benne?A legtöbb enzim ilyenkor található meg benne, ezenkívül ásványi anyagok és vitaminok halmozódnak fel a csírában, méghozzá az emberi szervezet számára könnyen felvehető formában. A magban található keményítő a csírázás során egyszerű cukrokra bomlik le, mely azonnali energiaforrás a szervezetünk számára. A legjobb B12 forrás is számunkra és meglepő módon magas a fehérje tartalma, a káros húgysav nélkül, ugyanis a mag fehérjéi aminosavakra bomlanak, sőt, a csírában újabb aminosavak keletkeznek. Ez pedig teljes értékű fehérjét jelent a szervezet számára ( vegák figyelem!!!)


Milyen hatásai lehetnek még a csírafogyasztásnak?


-Fiatalító!!! Az öregedés megállításával és visszafordításával foglalkozó klinikai kísérletek során felfedezték, hogy a nukleinsavak, melyek minden élő sejt magjában, így a csíráéban is megtalálhatók, képesek megelőzni az öregedést. A csírázás során a növényben megnő az RNS és a DNS mennyisége. visszaállítja a normális enzimelőállítást és -működést. A csírák tehát fiatalító hatással vannak az emberi szervezetre, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak RNS-t és DNS-t, fehérjéket, valamint egyetlen élő sejtjükben minden alapvető tápanyag megtalálható.


-Segít a rák megelőzésben, mivel aktív antioxidánsokat is tartalmaz.


-Segít a vérszegénység leküzdésében, mivel magas a klorofill tartalma.


-Segít a gyulladásos folyamatok helyreállításában, szintén a magas klorofill tartalmának köszönhetően!

-Segíthet a 2-es típusu cukorbetegség rendeződésében! (pl. brokkoli csíra)

Milyen csírát vegyünk?

-Az alap, aminek semleges íze van az a lucerna csíra. A vesére jótékony hatással bír, ezért nálam ez alap. Magas a B1, B2, B9, C, K vitamin tartalma és ezen kívül még réz, mangán, magnézium, vas és kálcium is megtalálható benne.

-Ha szeretjük a csípősebb ízeket, akkor a retekcsíra, zsázsa, is jöhet.

-Brokkoli csíra: A brokkoli magas A, B, C, E, K vitamint és még kalcium, vas, foszfor, kálium, magnézium ásványi anyagokat. Nagy mennyiségben található benne glükorafanin, amiből emésztés során egy erős antioxidáns, a szulforafán képződik. A szulforafán csökkenti az oxidatív stresszt és a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vércukor- és koleszterin-szintet. A szulforafánnak köszönhetően például a brokkoli csíra napi fogyasztása már négy hét után kimutatható javulást eredményezhet az inzulinrezisztenciában a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében. 

-Búza csíra: Aki glutén érzékeny ez utóbbit nem fogyaszthatja természetesen. Aki nem szereti a nagy magokat, azoknak sem ajánlom. Magas viszont a A, B, B1, B6, B9, C, E
vitamin és kalcium, magnézium, foszfor, kálium, vas, nátrium, cink ásványi anyag tartalma.

-A cékla csíra B9, C, magnézium, vas és foszfor tartalma miatt még kiemelkedő, Mint maga a cékla is, jótékony hatással van a máj működésre és emiatt a magas vérnyomásúaknak kimondottan ajánlott a fogyasztása.

Még ezeken kívül sokféle csíra van, próbálgassuk őket, hiszen mind teljes értékű tápanyag forrásaink, főleg a tavaszi időkben, amikor a tél utáni visszatöltésre van szüksége a szervezetünknek!

Hogyan csíráztassunk?

Én a 4 részes csíráztató tálat szeretem, amit a bioboltban lehet megvenni. Nekem sose büdösödött, penészedett be, de vigyáztam is arra, hogy gondozgassam a kis „csírabébiket”. Általában két csírát kezdek el nevelgetni, mert a kikelési időtartamuk különböző. Alkalomszerűen 3 is van, de akkor kicsit másképp csinálom, mint ahogy most leírom. Annyi csírát teszek az átlátszó tálakba ( a képen), amennyi szépen elsimul egymás mellett.

Ezután az egyik tálkát, amit üresen hagytam a kettő felé teszem, vagy előveszek egy szűrőt és finom csordogálő, langyos vízzel átöblíten őket. lsd kép

Majd elrendezgetem a szemeket, hogy ne legyenek annyira egymáson.

Majd egymásra rakom a tálkákat és azt, amelyikben nincs semmi, azt teszem felülre.

Meleg helyre rakom, de nem kályha mellé és egyenlőre két napig nem kell nekik olyan sok fény sem. A harmadik napon viszont leszedem a tetejéről az üres tálkát és naponta többször váltogatva egyik vagy másik csírát teszem felülre. Naponta többször le kell öblíteni őket, amit ugyanúgy egy szűrön vagy a harmadik tálka segítségével csinálok. Fontos, hogy lecsöpögtessük a vizet róluk, hogy ne rohadjanak be, de az is fontos, hogy ne száradjanak ki, főleg, amikor már elindulnak a kis levélkék. A tálkák alján átereszti a kis gyökérke magát, s amikor már szép kis levélkék is vannak, akkor kiszedem őket és beleteszem egy edénybe és még pár napig a hűtöben tárolom vagy amíg meg nem eszem. Csak magában is lehet kenyérrel enni, vagy salátába is lehet tenni, leveseket, főételeket díszíteni vele.

Érdemes a gyermekeinkkel együtt csinálni ezt és hagyni, hogy ők mossák, ápolják a növekvő csírákat, mert ez nekik is egy gyönyörű lehetőség az élet növekedésének a megfigyelésére. És akkor talán nem is kell őket rábeszélni, hogy egyék 🙂 Azért elsőre nem csípőset adjunk nekik, javaslom a lucernát vagy a brokkolit…:)

Jó és egészséges étvágyat mindenkinek!