Fejfájás, fogcsigorgatás, derékfájás 1 rész

Mitől alakulhat ki a fejfájás, nyakfájás, derékfájás, fogcsikorgatás, stb?

A testünket behálózza egy az izmokat, csontokat, szerveinket körülvevő hártyaréteg, amit fasciának, kötőszővetnek, hártyarétegnek(agyhártya, mellhártya, hashártya) hívunk. Ez valójában egy rendszer, úgy kell elképzelni, mintha egy harisnyába lennénk beburkolva. Kapcsolatot képez a szervezetünk részei között, támaszt, összeköt és formát ad. Információs rendszerként az idegrendszerünkkel is össze van kötve, de a benne keletkező információt 3szor gyorsabban juttatja el a test különböző pontjaira, mint az idegrendszer, második idegrendszernek is hívják újabban a kutatók.

Ezen keresztül kommunikálnak a részeink egymással                                                        ( http://craniomassage.info/fascia-melyszovetek-avagy-a-fiatalsagunk-energetizaltsagunk-kulcsa/)

Információs rendszerként az idegrendszerünkkel is össze van kötve, de a benne keletkező információt 3szor gyorsabban juttatja el a test különböző pontjaira, mint az idegrendszer, második idegrendszernek is hívják újabban a kutatók.

Ez a hártyarendszer kollagénrostokból, elasztinból épül fel és ha egészséges, akkor a rétegek egymáson könnyedén el tudnak csúszni, így megadják testünknek a rugalmasságot, könnyűséget, laza, de erős vázat. Ilyen állapotban ad rugalmasságot az izmainknak is, mint egy rugalmas háló.

Azonban, ha blokk (fizikális vagy mentális) keletkezik a testünkben, akkor letapadás alakul ki benne, összugrik, kiszárad, és elkezdi összehúzni a vele kapcsolódó részeket, izmokat, szerveket, csontokat. Ezért, amikor izomfájdalomról beszélünk, vagy egyéb testi fájdalmakról, akkor tulajdonképpen ez a hártyaréteg (fascia), feszülésének okairól beszélhetünk. Ezért nem mindegy, hogy aztán hogyan kezeljük ezt a problémát.

De még nézzük meg, hogy ez milyen tüneteket produkálhat, ha blokk keletkezik benne:

fejfájás, migrén, állkapocsizületi bántalmak, derékfájás, nyakfájdalmak, hátfájás, fülzúgás, általános rossz közérzet, enerváltság, tanulási nehézségek, magas vérnyomás, stb (http://craniomassage.info/cranio-sacralis-biodinamika/)

Ha az állkapocsízület befeszül, akkor a fogak helyzete is megváltozhat. Ezzel egyidejüleg az agyi idegek lefutása is blokkolódik, így akár ebből egy emésztőrendszeri probléma is adódhat. Sok esetben ennek az okát- elsősorban a hagyományos orvoslásban- a gyomor-bélrendszernél  keresik, pedig a nyak-álkapocsízület feszülése miatt a bolygóideg ( nervus vagus) lefutása blokkolódott. Ha viszont ellazítjuk ezt a területet, akkor megszűnhetnek akár azonnal ezek a problémák…

Ahol az ugyanazon rétegben elhelyezkedő fasciák rostjai egy irányba futnak, ott úgynevezett fasciavonalak, fascialáncok alakulnak ki. 

Ezeke a láncok összekötik a testünk elülső és hátulsó oldalát, keresztirányban, és azonos oldalon is. Így egy egyensúlyi rendszer alakul ki közöttük, amit tensegrity modellnek is nevezünk. Ha ebben az egyensúlyi rendszerben blokk keletkezik, az kihat a vonal-lánc mentén levő összes helyre és emiatt lehetséges, hogy egy nyakfájdalom, fejfájdalom igazi oka-blokkja akár a test hátulsó feléből vagy a deréktájből is származhat.

 

 

 

 

A hátsó fascialánc a talptól indul el és a végén a test hátulsó részén végigfutva éri el a koponyát (lsd ábra), majd a fejtetőn folytatva a szemöldök vonala alatt a koponyán belül az ékcsonthoz kapcsolódik. Amikor a comb hátulsó része vagy a lábszár megrövidül, vagy megfeszül, akkor az egész háti fascia rész befeszül, kihat így erre az egész előbb felsorolt vonalra egészen az ékcsontig. Ha az ékcsont mozgása akadályozott, akkor mondhatjuk, hogy az egész koponyacsonti rész akadályozott lesz a mozgásában és a koponyán belüli hártyarendszer is, plusz az agyi idegek működése is. Sok esetben a fejfájás ebből a tényből alakul ki.

A fejfájásnak még olyan okai is lehetnek, hogy akadályozott az epe-máj működése (nyakfeszülés, bordafeszülés miatt).

De mi a megoldás ezeknek a feszüléseknek a feloldására?

Ha hagyományos masszázst vesszük igénybe azzal bizonyos fokig feloldjuk ezt a fascia feszülést, de igaziból a vérkeringést fokozza főleg és az izmokat stimulálja, ami ideig-óráig hat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem tartósan. Ezért lehet az, hogy bár jó erős masszázst kérünk vagy kapunk, ami akkor jól eshet a testünknek, de akár már aznap visszatérhet a feszülés az adott részen.

A fascia egy érzékeny hártyaréteg, ami nem szereti a nagyon erős manipulációt. Ha belegondolunk abba, hogy az idegrendszerünk pont az erős behatásokra reagál feszültséggel, akkor már érthetjük az előzőekben leírtak alapján, hogy ez a rendszer miért a gyengédebb érintést szereti. Az ölelésben mindenki elllazul, míg a szorítás ellenérzéseket okoz bennünk. Ha gyengéden manipuláljuk ezt a hártyaréteget, akkor az azt közvetíti az idegrendszer felé, hogy „nyugi, biztonságban vagy, nem kell védekezni”.

Ezzel elindul a kioldódás folyamata és a mély blokkok is fel tudnak oldódni. Ha a kezelő ezt a test teljes figyelmével, annak jelzéseire figyelve végzi, úgy, ahogy annak jó, nem belelvíve a saját elképzeléseit a másik ember gyógyulásába, akkor azzal az egész mély blokkok is feloldódnak és a test elkezdi önregenerációs folyamatát. Így egy tartós gyógyuláshoz jutunk, ahol fokozatosan oldódik fel a blokk, rétegről rétegre, okról, okra. És a gyógyulás tartós lesz, mert egyidejüleg a mentális (érzelmi) blokkok is oldódnak vele, ami az eredeti ok volt.

Maga a kezelés végtelenül gyengéd mozdulatokból áll, figyelve folyamatosan a páciens testének jelzéseit. Néha úgy tűnik, hogy nem csinálunk semmit, de a mélyben levő történések néhány alkalom után felszínre jönnek, és meglátjuk, hogy megjelenik bennük, az életünkben a belső nyugalom, kiegyensúlyozottság. A fejfájásunk akár egy alkalom után elmúlhat, de ne várjuk azért azt, hogy minden azonnal megoldódik. A betegségnek is van egy kialakulása, a gyógyulásunkhoz is kell idő. legyünk önmagunkkal türelmesek…

folyt.köv.