A testtartást hogyan befolyásolja a nyelv helyzete és az állkapocs ízület

Ha egész nap ülsz és nyak- vagy hátfájásban szenvedsz, vagy észreveszed, hogy szájon át lélegzel, akkor tudd, hogy ezek a tünetek összefüggenek egymással.

A fogak, a harapás, az állkapocs-ízület, a fej helyzete, a fej és a nyaki izmok, az alsó hát, a medence, a lábad és az egyenesen  álló testtartás között kapcsolat áll fenn.

A rossz testtartás miatt kialakult különösen a szájüreget és az állkapcsot  mozgató izmok, triggerek túlzott aktivitása fájdalmat, fáradságot okozhat. Az állkapocs vagy a TMJ( temporomandibular-joint/állkapocsízület)az emberi test talán a legbonyolultabb ízülete.

Az előrehajló fejtartás nagyban befolyásolja a délutáni fejfájást. A TMD(állkapocsízületi gyulladások) tünetek kiértékelése és hosszú távú kezelése megköveteli a testhelyzeti problémákra való összpontosítást és kijavítását, hogy megfelelő módon csökkentsék az izom-orientált fájdalmat és diszfunkciót.

Annak ellenére, hogy kicsi ez az ízület még is sok bonyodalommal bír, és az alsó állkapocs helyzete befolyásolhatja a fej és a nyak testtartását, a vállövet és a hyoid(nyelv) csontot.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük, hol helyezkedik el az állkapocs ízület és hogyan épül fel, ezt a összetett szót két részre bonthatjuk, amelyek mindegyike a csontokra utal, amelyek az ízületet képezik. Alsó és felső állkapocsról beszélünk, amely ebben az ízületben találkozik össze. kapcsolódik még a Masseter(rágóizom) és Temporalis(halánték) izomhoz, alul a nyelvizmohoz és a Hyoidon(nyelvcsont) keresztül jövő fejbiccentő és más nyakon átvonuló izmokhoz. Így egészen megérthetjük a kapcsolódását a tarkóhoz, másnéven Occiputhoz, amely aztán végleg a nyaki csigolyákkal áll kapcsolatban és persze lefelé az egész gerinccel.

Feszülések:
Ha nehéz a 3 ujjat függőlegesen a szánkba helyezni, akkor valószínűleg fennáll a TMJ egyensúlyhiánya.
A jó állkapocs-tartás a jó nyelvtartástól is függ, a jó állkapocs-tartás pedig a csontokat és az ízületeket a megfelelő helyzetben tartja,az izmokat szimmetrikussá téve.

Nyelvlökéses terápia (logopédia) fontossága:
A nyelvnek a száj tetejére helyezése aktivál olyan izmokat, amelyeket korábban nem használtunk, különösen azokat, amelyek a nyakat támasztják alá. Ennek a testtartásnak a megkezdése érdekében a nyelvének hegyének a felső első fogak mögött kell lennie, a nyelv hátának pedig a lágy szájhoz kell illeszkednie, közvetlenül a torok hátulján.

Amikor elkezdjük megfelelő módon tartani ezt a mefelelő nyelvtartást,és úgy fogjuk érezni, hogy az izmok bekapcsolódnak,aktiválódik az egész gerinc, medence és helyreáll a testtartás
Kérdés:
Éreztél-e nyaki vagy állkapocs fájdalmat?

Dr Steven Lin cikke alapján