MÉHPEMPŐ és a FELSŐLÉGÚTI MEGBETEGEDÉSEK, IMMUNERŐSÍTÉS, SM, ALZHEIMER és még sok más

A méhpempő a természetben előforduló szupertápláléknak szuperélelmiszernek) minősül. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a tiszta méhpempő immunstimulátor és immunomoduláris hatású. Ezeket a hatásokat a méhpempő kivételes összetétele – több mint 150 bioaktív összetevő – miatt tulajdonítható ennek az anyagnak.

A méhpempő tartalmazza az összes B-vitamint, nagy mennyiségben tartalmaz acetilkolint, biológiai markere a 10-HDA. A méhpempő DNS-t és RNS-t is tartalmaz. Savas kémhatású.

Eddig felfedezett enzimek a méhpempőben: aszkorbinoxidáz, amiláz, proteáz, savanyú foszfateáz és nem specifikus kolineszteráz és szalicináz. Feltételezhető, hogy a méhpempő további enzimeket és enzimatikus rendszereket is hordoz magában.

Megtalálhatók továbbá benne olyan fehérje frakciók, amelyek az emberi vérszérum fehérjéihez az albuminakhoz, globulinokhozlopoproteinekhez és glikoproteinekhez hasonlóak. A fehérjék úgynevezett alapkövei, ezért jelentőségük az élelmezésben és az orvostudományban igen nagy.

A pempő 57,4-69 % aminosavat tartalmaz, amely­ből 5,5-13,6 % szabad kötésű. A pempőben eddig kb. 25 aminosavat állapítottak meg, mint pl: alanin, arginin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glicin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, prolin, szerin, treonin, tirozim, triptofán, taurin, valin gamma aminovajsav stb.

szabad aminosavak megállapítása nagyon nehéz, mert a Méhpempő kötött formákban tartalmazza azokat, mégpedig olyan vegyületekben, amelyek állandósága rossz és a legnagyobb elővigyázat mellett is szétesnek. A szabad aminosavak elemzésének eredményeit a legújabban megállapított szabad peptidek is gátolják. Ezek a szabad aminosavak a méhpempőben eddig a még meg nem állapított százalék részét alkotják. A méhpempőben ez kb. 7-9%.

A méhpempő fontos zsírsavakat, így mirisztint, palmitint, sztearint is hordoz magában. Összetevő anyagai közül a legjobban áttanulmányozott anyagokat a zsírok képviselik, mivel biológiai jelentőségük igen számottevő antibakteriális, és az egysejtű lények elleni hatás, rákbetegség elleni védekezés stb.

Feltételezték, hogy e frakció a méhekre és az emberekre gyakorolt hatásának hordozója. A kutatók megállapították, hogy a méhpempő zsírtartalmában a savak vannak túlsúlyban (80-90 %), a fenolok 4-10 %, cukrok és sterolok 3-4 %, foszfolipidek 0,8-3 %, a viaszok 5-6 % és a semleges jellegű zsírok 6-7 % tesznek ki.

Méhpempő: milyen gyógyhatásai vannak? (1.)

Méhpempő adagolási javaslatok


Évente 2-3 alkalommal érdemes méhpempő kúrákat tartani megelőzés céljából, mely időszak alatt az 1-3 gramm/nap fogyasztása ajánlott, testsúlytól függően.

Az eddigi orvosi kutatások illetve apiterapeuták javaslatai alapján, következő adagolási javaslatokat állapították meg az egyes egészségügyi problémák esetén:

Általános immunerősítés: a pempő nagy arányban tartalmaz gamma-globulint, mely serkenti az immunrendszert, így a szervezet hatékonyabban veszi fel a harcot a fertőzésekkel szemben. Bioaktív formában tartalmaz különböző nyomelemeket (vas, réz, cink, fluor, jód, króm, szelén, mangán, nikkel, kobalt), illetve természetes állapotban számos ásványi anyagot, (nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, szilícium és kén). 1-2 hónapos kúrák ajánlottak napi 1-4 g méhpempővel immunerősítés céljából, évente 2 alkalommal ősszel és tavasszal. Erőteljesebb immungyengeség esetén, évi 3-4 kúra is tartható.

Alkoholizmus, Drogfüggőség: nemrég fedezték fel a méhpempő jótékony hatásait ezen a téren, amely megdöbbentette a kutatókat. Elsősorban nagyon hatékony az elvonási tünetek megszüntetésében. Nagyobb adag egyszeri bevitele, ami elérheti akár a 25 grammot is, teljesen eltüntetheti a súlyos állapotban lévő embernél az elvonási tüneteket, a szorongást, reszketést vagy éppen az inkoherens gondolkodást. Az adagolást nagy adagokkal kezdjük, a napi 15-25 grammtól, melyet naponta csökkentsünk 1-1 grammal egészen a napi 2-5 grammig, a tünetek súlyosságának függvényében. Alkoholfüggőség esetén még jobbak a tapasztalatok. Ilyen esetben ugyanezt az adagolási folyamatot végezzük, csak kisebb adagról kezdjük el.

Alzheimer-kór: a méhpempő egyik legjelentősebb összetevője az acetilkolin, mely a központi idegrendszerben, ingerületátvivő anyagként működik, az előagy új emléknyomok képződéséért felelős területén. Az előagy acetilkolin termelő sejtjei, ha alul működnek, kialakul az Alzheimer-kór. Minél kevesebb az acetilkolin termelés annál súlyosabb az emlékezetvesztés. Az acetilkolinnak számos agyi funkcióban van szerepe. Acetilkolinnal végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy a méhpempő 1000-szer annyi ace­tilkolint tartalmaz, mint a méz. 2 hetes kezelések ajánlottak, amely időtartam alatt az ajánlott adagolás 4-6 gramm/nap. Évente 6 kezelést ajánlott végrehajtani, 3 hetes szünetekkel a kezelések között.

Anémia, vérszegénység: a tiszta méhpempő egyik hatását az anémia esetén mutatta. 4 hetes kúrák tartása javasolt, napi 2-4 gramm fogyasztásával, mely adagot napi 1-2 alkalommal vigyünk be a szervezetbe.

Ateroszklerózis, érelmeszesedés: a tiszta méhpempő fogyasztása a koleszterinszint és a trigliceridek csökkenéséhez vezethet, megakadályozva ezeknek lerakódását a véredényekben. 6-8 hetes kezelések ajánlottak, amely időtartam alatt az ajánlott adag 1-2 gramm/nap. A kezelést 3 alkalommal ismételjük meg évente, minimum 1 hetes szünetekkel a kezelések között.

Baktérium ellenesség: a pempő antibakteriális hatását elsősorban a 10-HDA-nak tudhatja be. A méhpemőről beigazolódótt, hogy elpusztít számos baktérium törzset. Napi 1-2 gramm ajánlott 4-5 hetes időszakon keresztül.

Csontritkulás: a tiszta méhpempő fogyasztása növeli az ösztrogén kiválasztást, amely anyag hozzájárul a kalcium feldolgozásához a csontokban. Napi 1-2 gramm fogyasztása ajánlott, 6-8 hetes időtartam alatt, megelőzés céljából évente 1-3 alkalommal.

Cukorbetegség, diabétesz: 8 hetes kezelések ajánlottak, amely időtartam alatt az adagolás 2 gramm/nap. Hatékonyan csökkenti a glikémia szintet.

Depresszió, hangulatváltozások: a méhpempő B-vitamin és acetilkolin tartalma miatt ajánlott ilyen célból. A tiszta méhpempő fogyasztása javítja a fizikai és mentális tónust. 4 hetes kezelések ajánlottak, az adagolás 2-3 gramm/nap.

Ekcéma: allergikus tünetű akut gyulladások esetén már az első napokban megmutatkozott a hatása. A méhpempőt külsőleg napi 2-3 alkalommal alkalmazhatjuk, például krémekben elkeverve.

Erőnlét növelő, erősítő: a méhpempőből ajánlott napi 1-3 gramm elfogyasztása 1-2 hónapon keresztül, évente 3 alkalommal.

Gyermek Immunerősítés: 1 hónapos kúrák ajánlottak, 12 éves kor alatt napi 0,5-1 g méhpempővel a gyermek immunrendszerének megerősítése céljából. 18 éves korig 1-2 gramm / nap adható. Évente 2-3 alkalommal megismételhető a kúra. Ha a gyermeknek nem ízlik a méhpempő, bekeverhető mézbe. Ajánlott mindíg csak néhány napra elegendő adagot bekeverni a mézbe a méhpempőből.

Gyermek memória és koncentráció fokozás: gyerekeknek az iskolai teljesítmény fokozásához, ajánlottak megterhelő időszakok – pl. vizsgák előtt – 2 hétig napi 1-2 gramm adagot fogyasztani reggelente. A méhpempő jó hatással van a fejlődésben lévő gyermek szervezetére.

Haj állapot javítás: több kutató is sikeresen alkalmazta a méhpempőt hajhullás kezeléséhez. Alkalmazhatjuk a bőrfelületre való felvitellel, bele maszírozással, illetve párhuzamosan a méhpempő fogyasztásával.

Hepatitisz, májbetegségek: a legjobb eredményeket a méhpempővel a virális hepatitisz során érték
el. Ajánlott napi adagolás 3 gramm 90 napon keresztül. A kúra után 30-45 napos szüneteket tartsunk, amely után a tünetek függvényében a kúra újrakezhető. A méhpempő mellé hepatitisz esetén, ajánlott a méhkenyér fogyasztása is, amelyet tőlünk ugyancsak megrendelhet.

Izületi gyulladások, porcproblémák, reuma: a kutatók jó eredményeket értek el reumatikus arthiritisnél és köszvénynél. A méhpempő csökkenti a fájdalmat és felgyorsítja a gyógyulást. Serkenti a gyulladásgátló kortizol hormon termelődését a mellékvesékben. A méhpemőben található kollagén is. Ajánlott adagolása 1-3 gramm 30-60 napig. Reuma esetén, 4-6 hetes kezelések ajánlottak, napi 1-3 gramm/nap adaggal.

Koncentráció és memória fokozás: fogyasszunk napi 2-4 grammot 2 hétig, abban az időszakban, amikor fokozott terhelésnek van kitéve idegrendszerünk, fokozott agyi teljesítményre van szükségünk.

Koraszülött csecsemők esetén: koraszülött vagy fejlődési rendellenességekkel születő csecsemőknek, illetve alultáplált gyerekeknek a 3. világ országaiban az orvosok gyakran adagolják a méhempőt. A méhpempő célja ilyen esetben a gyenge szervezet megerősítése, az esetleges fertőzések kockázatának csökkentése és a jó minőségű fehérje pótlása. Ilyen esetekben konzultáljon kezelőorvosával.

Krónikus fáradtság, álmatlanság: a tiszta méhpempő vitalizáló hatása (acetilkolin és B-vitamin tartalom) miatt ajánlott ezekben az esetekben. Évente 2 kezelés ajánlott, 3 hónapos időtartammal. Az ajánlott adagolás 1-3 gramm/nap.

Légutak kezelése: idült asztma vagy hörghurut esetén is eredményesnek bizonyult a méhpempő hatása. Napi javasolt adagolása 2×1 gramm 60 napon keresztül, majd 30 nap szünet és a kúrat meg lehet ismételni amennyiben a tünetek továbbra is jelentkeznek.

Meddőség, termékenységi zavarok hölgyeknél: Több meddőségi központi is bevette protokoljába a tiszta méhpempő adagolását. A méhpempő növeli az ovulációt kiváltó lutenizáló hormonok szintjét. A tiszta méhpempő fogyasztása 4 hetes kezelési idő alatt ajánlott, 4-6 alkalommal évente. Adagolás 2 gramm/nap. 4 hetes szünet után a kezelés megismételhető.

Menopauza: a végrehajtott tanulmányok alapján megállapították, hogy a tiszta méhpempő ösztrogén aktivitású vegyületeket tartalmaz, amely azt bizonyítja, hogy pozitív hatása lehet a menstruációs zavarokra, így biztosítva a hormonális egyensúlyt a menopauza periódusábanlévő nőknek. 6-9 hetes kezelések ajánlottak, napi 1 gramm adaggal.

Méregtelenítés: a méhpempő méregteleníti és regenerálja a sejteket. Az ajánlott napi adagja 2 gramm (mely néhány napig a kúra alatt megnövelhető napi 3-4 grammra), 1 hónapon keresztül. Évente 2-3 alkalommal megismételhető a kúra. 90 kg-os testsúly felett napi 3 grammot fogyasszunk.

Parkinson-kór: a tiszta méhpempő késlelteti az öregedést és az elbutulást. Ajánlott évi 3 darab 60 napos kúra tartása, napi 1-2 gramm fogyasztásával.

Rövidlátás: kutatók igazolták a méhpempő rövidlátásra gyakorolt pozitív hatásait. 60-90 napos kúrát tartsunk, napi 1-2 gramm méhpempővel.

Szklerózis Multiplex: napi 8-10 gramm bevitele ajánlott 7 napon keresztül, majd 4 hetes szünet tartása után a kúra újbóli megismétlése javasolt. Egyes kutatók 83%-os eredményességet értek el a betegség méhpempős kezelése során.

Szülés után, tejékpződés fokozás: a szülés utáni méhpempő adagolással fokozza a tejképződést. Tejképzéshez napi 1-2 gramm fogyasztása ajánlott. Az anya testén keresztül a méhpempő hasznos tápanyagai bekerülnek a baba szervezetébe is.

Terhesség, áldott állapot alatt: a méhpempő a magzat fejlődéséhez a legfontosabb elemeket tartalmazza. A terhesség első 60-80 napjában ajánlott a méhpempő fogyasztása, reggelente 1 gramm. A vörösvérsejtek és a hemoglobin állapotán javít. A koraszülés megelőzésében is fontos szerepet játszik. Hatásos lehet a terhesség második felében a toxikózisok eseteiben is.

Termékenységi zavarok uraknál: a tiszta méhpempő fogyasztása megnöveli a tesztoszteronszintet. 10-12 hetes kezelések ajánlottak, amely időtartam alatt az ajánlott adagolás 2 gramm/nap.

Vetélés, Spontán vetélés: a méhpempő növeli a progeszteron szintet a vérben, amely hormon segíti a terhesség megtartását. Legalább 1 hónappal (de javasolható a 3 hónap is) a babatervezés előtt, és a terhesség első 3 hónapjában a fogyasztása. Javasolt napi adagja 1 gramm 75 kg-os testsúly alatt, éhgymorra étkezés előtt 30 perccel. 75 kg-os testsúly felett napi 2 gramm az ajánlható.

Forrás: https://weborvos.hu/egeszsegmagazin/mehpempo-adagolasi-javaslatok-220120