A Fascia állapota lehet a kulcs a jobb egészséghez? The New York Times magazin cikke magyarul

New York, 2023. szeptember 11-19.
“Az elmúlt években a fascia – az izmokat, csontokat és szerveket körülvevő és összekötő kemény, rugalmas szövet, mint a ragasztófólia – ápolásának a koncepciója áthatotta a fitnesz- és wellnesskultúrát. A pilates oktatók és masszázsterapeuták ajánlják a fascia rugalmasabbá tételét, az olyan termékek pedig, mint a msr hengerek , a masszázspisztolyok és a „fascia blasterek”, azt állítják, hogy javítják otthon is a fascia egészségét.

„A fascia, mint divatszó valóban exponenciálisan terjedt el” – mondta Christopher DaPrato, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem fizikoterapeutája, aki a fascia és a sportteljesítmény közötti kapcsolatot tanulmányozza.

A 2000-es évek elejéig az orvosok úgy gondolták, hogy a fascia csak a fontosabb testrészeket veszi körül. Azóta a kutatók felfedezték, hogy a kötőszövet létfontosságú szerepet játszik működésünkben, és kulcsfontosságú a rugalmasságban és a mozgástartományban.

Új kutatások azt sugallják, hogy a fascia gondozása segíthet a krónikus fájdalom kezelésében , valamint javíthatja az edzés teljesítményét és az általános jólétet.

Még mindig az elején járunk” a fascia megértésének – mondta Helene Langevin, az Országos Egészségügyi Intézet Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Központjának igazgatója. „Ez a test egy olyan része, amelyet sokáig elhanyagoltunk.”

Két formája van a fasciának: sűrű és laza. Mindegyik típus kulcsfontosságú a mozgás megkönnyítésében . Az erős kollagénszálakból készült sűrű fascia segít testnek formáját adni. Helyén tartja az izmokat, a szerveket, az ereket és az idegrostokat. Segíti az izmok összehúzódását és nyújtását, valamint stabilizálja az ízületeket. A csúszósabb, laza fascia lehetővé teszi, hogy izmaink, ízületeink és szerveink jól megolajozott gépként csússzanak és csússzanak egymáson.

2007-ben Carla Stecco az olaszországi Padovai Egyetem anatómia professzora megállapította , hogy a fascia idegvégződésekkel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy fájdalom forrása is lehet. Minél hosszabb ideig sérült vagy gyulladt, annál érzékenyebb lesz.

Ha hosszú ideig ülünk, a fascia megrövidül, túlságosan merevvé válhat, és megszilárdulhat, ami összenövéseket képez, amelyek korlátozzák a mobilitást – mondta David Krause, a Mayo Clinic fizikoterapeutája. Idővel az inaktivitás arra is késztetheti a fasciát, hogy átformázza magát . Ha a legtöbb napot a számítógép előtt görnyedve töltünk, a nyak és a váll izmait körülvevő fascia megváltozhat, így a testtartásunk görbültté válik.

A fascia károsodhat ismétlődő mozgások, krónikus stressz, sérülés vagy műtét következtében is – ha begyullad, túl merev vagy összetapad. És az életkorral megmerevedik.

Végül, mivel rostmátrixból áll, az egyik testrészben túl rövid, merev vagy összetapadt fascia fájdalmat és működési zavarokat okozhat másutt, becsípődik vagy rossz irányba húzza – mondta Dr. Stecco. A test úgy is tud kompenzálni, hogy megváltoztatja a mozgását, ami más problémákat okoz.

Nehéz lehet megállapítani, hogy a fájdalom a fasciából vagy az izmokból és ízületekből származik-e. Általában az izom- és ízületi problémák annál rosszabbak, minél többet mozog, míg a fascia fájdalma mozgással csökken.

A leghatékonyabb módja annak, hogy a fascia masszív és rugalmas maradjon, ha aktív marad. A szakértők néhány konkrét dolgot is javasolnak.

Az ellenállásios edzés erősen tartja a fasciát, mondta Dr. Langevin. „A gyenge izom nem fog jó munkát végezni a fascia mozgatásakor és mozgósításában” – mondta, és a merev és megdermedt fascia sem segíti az izom munkáját. – Szükségük van egymásra – mondta. „Ha az egyik elkezd fejlődni, az segít a másiknak.”

Dr. DaPrato elmondta , hogy a különféle mozgásokat magában foglaló gyakorlatok – mint például a tánc , ugrás, tenisz és úszás – szintén segítenek a fascia csúszósságában. . Az ugrálással járómozgások különösen hatékonyak a fascia egészségének megőrzésében.

„Az ugrás például egy csodálatos mozgás” – mondta Robert Schleip, a németországi Ulmi Egyetem Fascia Kutatócsoportjának igazgatója.

Azok számára, akik mostanában nem voltak aktívak, fontos, hogy „gyengéden bánjanak a fasciánkkal, és lassan haladjanak, és próbálják helyreállítani az elveszett mozgást” – mondta Dr. Langevin. A dinamikus nyújtás , amely összehúzza az izmokat, miközben megnyújtja azt, az egészséges és a sérült fasciák számára egyaránt előnyös. Próbálja ki a törzscsavarást , guggolástvagy előretörést . Fontolja meg egy fizikai terapeuta felkeresését, aki gyakorlati kezelést tud nyújtani, és elvezeti Önt a legjobb programhoz.

A mozgás mellett a szakértők azt javasolják, hogy a nap folyamán vizet kortyolgassunk , ami megkönnyíti a fascia csúszását.

Annak ellenére, hogy népszerűek a fasciákra gyakorolt ​​nyomást alkalmazó eszközök és kezelések, a kutatások még nem bizonyították hosszú távú hatékonyságukat. Az msr hengerek és az masszázs pisztolyok átmenetileg enyhíthetik a fasciális fájdalmat és javíthatják a rugalmasságot azáltal, hogy „megváltoztatják a folyadék dinamikáját az adott területen” – mondta Dr. DaPrato. Ha úgy dönt, hogy önmasszírozó eszközt használ, ne vigye túlzásba: Semmi bizonyíték nem támasztja alá a közelmúltban tapasztalható un. „ fascia blasting “vagy a fascia agresszív manipulálását a bőrön keresztül, ami zúzódásokhoz vezethet.

Ugyanez igaz lehet az olyan kezelésekre, mint a myofascial masszázs és a köpölyözés . Ha ezek a kezelések után jobban érzik magukat és jobban mozognak, az nagyszerű, mondták a szakértők – de egyszerűen az aktív maradás a legjobb gyógyszer.

Írta/forrás:

Danielle Friedman újságíró New Yorkban, és a „Let’s Get Physical: Hogyan fedezték fel a nők az edzést és alakították át a világot” című könyv szerzője. További információ Danielle Friedmanről